Lista stanowisk - Turystyka / Hotelarstwo

Animator
Animator – osoba, która upowszechnia kulturę w publicznych placówkach kulturalno – oświatowych oraz w środowisku lokalnym. Do jego głównych obowiązków należy: organizacja kółek zainteresowań, kursów, projekcji filmowych, wystaw, galerii itp. Pozyskuje sponsorów imprez. Zajmuje się także edukacją kulturalną i prowadzi zajęcia z amatorskimi zespołami artystycznymi. Do jego zad...
Czytaj więcej...
Barista
Barista to osoba, która zajmuje się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy. Praca baristy kręci się wokół kawy. Zawód ten wywodzi się z Włoch i jest tam bardzo szanowaną profesją. Do obowiązków baristy należy: podanie kawy tak, aby wyeksponować jej aromat i smak. A także dbanie o jakość ziaren, ich przechowywanie, mielenie oraz dbanie o sprawność maszyn do espresso. WYMAGANIA ...
Czytaj więcej...
Barman
Barman to osoba, która zajmuje się profesjonalnie kompleksową obsługą klienta w zakładach gastronomicznych (np. bary, restauracje, dyskoteki, puby, kawiarnie, hotele), a także prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie. Do obowiązków tego pracownika należy, m.in.: robienie różnorodnych drinków oraz udzielanie informacji dotyczących drinków, potraw i sposobów ich przyrządzania. Barman...
Czytaj więcej...
Concierge
Concierge to przeważnie pracownik hotelu lub agencji, zajmującej się przygotowywaniem spotkań biznesowych, konferencji i temu podobnych, który zajmuje się załatwianiem drobnych spraw w imieniu zleceniodawcy. Osoby przyjeżdżające na konferencje biznesowe, spotkania i z powodu innych, formalnych okoliczności mogą zlecić concierge wypełnienie drobnych sprawunków, na przykład rezerwację stolika w kawiarni lub restauracji, zam...
Czytaj więcej...
Cukiernik
Cukiernik to osoba, która wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek. Do głównych obowiązków tego pracownika należy: produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie. A także rozliczanie przyjętych i wydanych surowców, organizowanie własnego stanowiska pracy i stanowisk pracy podległych pracowników. WYMA...
Czytaj więcej...
Dyrektor Hotelu
CHARKATERYSTYKA ZAWODU Dyrektor hotelu, jak sugeruje sama nazwa stanowiska, jest osobą odpowiedzialną za koordynowanie i nadzorowanie całokształtu prac, związanych z bieżącym funkcjonowaniem tego rodzaju obiektu. Osoba obsadzona na tym stanowisku wykonuje szereg prac administracyjnych, oraz sprawuje kontrolę nad podległym personelem hotelu. Dyrektor jest ostatecznym organem decyzyjnym, zatwierdza umowy, podpisywane z jednostkami zewnętrznymi, koordynuje procesy r...
Czytaj więcej...
Kelner / Kelnerka
Kelner / Kelnerka to osoba, która obsługuje klientów w restauracjach, kawiarniach, barach, pubach i innych lokalach gastronomicznych, a także gości na przyjęciach, bankietach, koktajlach i innych imprezach. Do głównych obowiązków tego pracownika należy, m.in.: właściwe nakrycie stołu, ustawienie wszystkich naczyń i sztućców zgodnie z zasadami savoir vivre, wybór stolika i zaprowadzenie do niego goś...
Czytaj więcej...
Kierownik Lokalu Gastronomicznego
Kierownik lokalu gastronomicznego jest osobą, której głównym zadaniem jest maksymalizacja zysków, jakie przynosi lokal, a także nadzorowanie i koordynowanie działań zatrudnionych pracowników. Kierownik ma egzekwować od personelu lokalu wypełnianie zasad i procedur wewnętrznych i zewnętrznych – takich jak przepisy BHP i Sanepidu. Osoba zatrudniona na tym stanowisku rozlicza także podległych pracownikó...
Czytaj więcej...