Najnowsze oferty pracy

Zobacz więcej ofert pracy
Praca.pl Praca Dolnośląskie Świdnica Kontroler Weterynaryjny Świdnica
Inspektor weterynaryjny w Zespole ds. bezpieczeństwa żywności

Inspektor weterynaryjny w Zespole ds. bezpieczeństwa żywności

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdnicy
Świdnica
praca stacjonarna
3065 dni temu

  • Ogłoszenie nr: 175533
  • Data ukazania się ogłoszenia: 25 listopada 2015 r.

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdnicy

  • Powiatowy Lekarz Weterynarii
  • poszukuje kandydatek/kandydatów na stanowisko:
  • inspektor weterynaryjny
  • w Zespole ds. bezpieczeństwa żywności

  • W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w urzędzie, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, jest niższy niż 6%.

Wymiar etatu: 1

  • Liczba stanowisk pracy: 1

Adres urzędu

    58-100 Świdnica, ul. Łukasińskiego 13

Miejsce wykonywania pracy:

  • Świdnica

Zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:

  • Realizacja krajowego planu monitorowania substancji niedozwolonych pozostałości chemicznych, biologicznych produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego w celu eliminowania środków spożywczych
  • Prowadzenie nadzoru i wykonywanie kontroli w zakresie bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich pozyskiwaniu, produkcji, wprowadzaniu do obrotu i sprzedażą bezpośrednią.
  • Prowadzenie nadzoru nad pozyskiwaniem, magazynowaniem, obrotem i stosowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego w zakładach przetwórczych i rzeźniach.
  • Pobieranie prób środków spożywczych zwierzęcego pochodzenia do badań urzędowych i monitoringowych oraz interpretacja wyników badań i prowadzenie postępowań w tym zakresie.
  • Prowadzenie audytów zewnętrznych w zakresie dobrej praktyki higienicznej i procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w nadzorowanych podmiotach.
  • Opracowywanie informacji, analiz i sporządzanie obowiązującej sprawozdawczość w zakresie bezpieczeństwa żywności w celu przekazania tych informacji do Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
  • Prowadzenie rejestrw i wykazw podmiotów objętych nadzorem w tym program SPIWET oraz sporządzanie harmonogramw kontroli spełniania warunków określonych obowiązującym prawem.

Warunki pracy

  • Warunki dotyczące charakteru pracy na stanowisku i sposobu wykonywania zadań

  • - wykonywanie czynności poza siedzibą urzędu
    - wyjazdy służbowe
  • Miejsce i otoczenie organizacyjno-techniczne stanowiska pracy

  • - praca przy komputerze
    - bariery architektoniczne

Wymagania związane ze stanowiskiem pracy

n i e z b ę d n e
  • wykształcenie: wyższe weterynaryjne lub inne wyższe z zakresu spraw należących do właściwości Inspekcji Weterynaryjnej
  • pozostałe wymagania niezbędne:
    • prawo wykonywania zawodu w przypadku lekarza weterynarii
    • Znajomość aktów prawnych krajowych i UE z zakresu bezpieczeństwa żywności
    • Wiedza i umiejętności w zakresie obsługi pakietu Office.
    • Czynne prawo jazdy kategorii B
wymagania dodatkowe
  • umiejętność pracy w zespole
  • komunikatywność
  • działanie w sytuacjach stresowych

Źródło: Kancelaria Prezesa Rady Ministrów