Praca Kucharz

Nowość Sortuj wg.: daty trafności

Najnowsze oferty pracy: 238

  • Pracownik Kuchni ds. HoReCa (pomoc kuchenna)

    Selgros Cash&Carry   Piaseczno, k. Warszawy    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    18 godz.
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: dbanie o higienę, czystość i utrzymanie porządku w kuchni, zmywanie naczyń, organizacja zaopatrzenia w produkty i inne środki niezbędne do przygotowania posiłków.
  • Kucharz / Kucharka

    Sala bankietowa Nowa Baśń i Restauracja Kredens   Nysa    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    19 godz.
    Jeśli jesteś osobą, która: Posiada doświadczenie na podobnym stanowisku, Posiada umiejętność pracy w zespole, dobrze słucha i jest nastawiona do działania, Jest bezkonfliktowa, dyspozycyjna, Jest zdyscyplinowana w zachowaniu czystości i higieny pracy, Wykazuje zaangażowanie, motywację i...
  •  
  • Kucharz

    City 88 Sp. z o.o.   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 dni
    Doświadczenie na stanowisku Kucharza; Dyspozycyjność; Profesjonalizm i zaangażowanie; Stawiamy na osobowość kandydatów a doświadczenia nauczysz się u Nas;
  • Kucharz a'la carte

    Restauracje Sowa Bydgoszcz   Bydgoszcz    praca stacjonarna
    specjalista (mid) / pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat
    1 dni
    Twoim podstawowym zadaniem będzie przygotowywanie różnorodnych potraw przy użyciu narzędzi i maszyn gastronomicznych. Niezbędne do tego będzie pobieranie produktów z magazynu oraz zabezpieczenie ich przed zepsuciem. Twoje pomysły i propozycje będą miały szansę na stałe zagościć w...
  • Kucharz (mice) (K/M)

    Novotel & ibis Poznań Centrum   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    2 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz (K/M) (Winestone)

    Novotel & ibis Poznań Centrum   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    2 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Szef Kuchni Brasserie

    Selgros Cash&Carry   Lubin    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat
    2 dni
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: zarządzanie zespołem lokalu, organizacja pracy i funkcjonowania kuchni, bieżąca kontrola i optymalizacja kosztów, nadzorowanie food cost oraz kontrola strat, tworzenie grafików personelu, współpraca z menedżerem w zakresie opracowania zamówień na...
  • STOKSON Spółka Jawna Henryk Stokłosa i Wspólnicy
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    2 dni
    Opis stanowiska: Praca przy produkcji wyrobów ciastkarskich, Praca zmianowa (również nocna).
  • Pomoc Kuchenna

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Bieruń    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie / o pracę  pełny etat
    2 dni
    Twoje zadania: Przygotowywanie kanapek, surówek, deserów, sosów itp. Zmywanie naczyń, Dbanie o porządek w miejscu pracy, Pomoc w kuchni. Oczekujemy: Zaświadczenie z badań sanitarno-epidemiologicznych, Chęci do podjęcia pracy na stałe, Dokładności i sumienności, Mile widziane...
  • Kucharz (K/M)

    Novotel Kraków City West   Kraków    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę
    3 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz (K/M)

    Mercure Gdańsk Posejdon   Gdańsk    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    3 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Pomoc kuchenna (K/M)

    Ibis Styles Szczecin Stare Miasto   Szczecin    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    3 dni
    Twoja misja Będziesz dbać o czystość naczyń, zastawy stołowej, pomieszczeń kuchennych oraz właściwego funkcjonowania sprzętu kuchennego, dzięki czemu nasi goście będą mogli czerpać kulinarne doznania z naszego menu.
  • Kucharz (dania zimne)

    ENOTECA & gastronomia   Warszawa, ul. Sielecka 35    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    4 dni
    przygotowywanie dań podawanych na zimno zgodnie z recepturami; dbałość o smak i estetykę dania; utrzymywanie porządku na stanowisku pracy;
  • Pomoc kuchenna

    ISS Facility Services Sp. z o.o.   Jaworzno, ul. Piłsudskiego    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  część etatu  rekrutacja online
    4 dni
    Zadania: Pomoc kucharzowi w przygotowywaniu posiłków; Zmywanie naczyń Dbanie o estetykę przygotowywanych potraw; Utrzymanie porządku w miejscu pracy
  • Kucharz

    Bax-Pol Henryk Bartoszewicz   Górzno, ul. Wczasowa 1    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat   5 500 - 9 000 zł / mies. (w zal. od umowy)  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    7 dni
    przygotowywanie dań wysokiej jakości zgodnie z wytycznymi dotyczącymi menu; przygotowanie potraw a’la carte oraz bankietowych; dbałość o czystość i higienę miejsca pracy; przygotowanie mis-en-place dla serwowanego menu; współpraca z innymi działami w celu realizacji życzeń Gości.
  • Kucharz / Kucharka

    Praca.pl Sp. z o.o.   Grecja   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / o pracę tymczasową  pełny etat  aplikuj bez CV
    7 dni
    Wymagania: 2-letnie doświadczenie w pracy na stanowisku Kucharza w hotelu 4-5gwiazdkowym (najlepiej all inclusive) Doskonała znajomość języka angielskiego; Mile widziane wykształcenie związane z hotelarstwem, gastronomią; Znajomość procedur HACCP; Mile widziane: Znajomość innych języków obcych;
  • STOKSON Spółka Jawna Henryk Stokłosa i Wspólnicy   dziś wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    8 dni
    Opis stanowiska: Praca przy produkcji wyrobów ciastkarskich, Praca zmianowa (również nocna).
  • Kucharz

    Sofitel Grand Sopot   Sopot    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    9 dni
    Jako kucharz będziesz odpowiedzialny/a za przygotowanie potraw i dań, zapewnienie wysokiej jakości produktów i usług oraz przestrzeganie norm i standardów HACCP, estetyczne i prawidłowe prezentowanie potraw i dań, dbanie o prawidłowe magazynowanie żywności i sprzętu oraz przestrzeganie...
  • Kucharz / Kucharka

    Fodele Beach & Water Park Holiday Resort and The Syntopia Hotel   Grecja, Crete Island    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / o pracę tymczasową  pełny etat  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    9 dni
    Requirements: Two (2) years of relevant experience within in a 4*/5* hotel (preferably all inclusive) Excellent command of English language. Additional languages will be valued. Exceptional communication and interpersonal skills, with a friendly and professional demeanor. Hospitality Graduate...
  • Samodzielny kucharz - Kucharz zmianowy a'la carte

    City Park Poznań Sp. z o.o. Sp. kom.   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    12 dni
    Samodzielne gotowanie; Przygotowywanie potraw zgodnie ze standardami Restauracji; Stosowanie systemu HACCP; Praca na recepturach; Kreatywność; Dbałość o wysoki standard obsługi gości; Praca w Poznaniu / woj. wielkopolskie - zapewniamy wsparcie w relokacji.
  • Kucharz (K/M)

    Novotel Warszawa Centrum   Warszawa    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    14 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń! Co chcielibyśmy, abyś wniósł/ wniosła do zespołu Masz wykształcenie...
  • Szef Zmiany w Kuchni (K/M)

    Novotel Warszawa Centrum   Warszawa    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat
    14 dni
    Co chcielibyśmy, abyś wniósł/ wniosła do zespołu Gotowanie to Twoja pasja; Masz doświadczenie jako kucharz, mile widziane doświadczenie na podobnym stanowisku; Znasz zasady HACCP; Potrafisz współpracować z innymi i razem dążyć do osiągnięcia celu; Jesteś dyspozycyjny/a i otwarty/a...
  • Kucharz

    In-Serv Team Sp. z o.o.   Szwecja, Karlskrona      dziś wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    15 dni
    Oferujemy: Stawka 13-15€/h na rękę Zatrudnienie na polskiej umowie + delegacje; Stały kontakt z polskim koordynatorem; DARMOWE wyżywienie; BEZPŁATNE ubezpieczenie na terenie Szwecji; Możliwość zakwaterowania; Zagwarantowane wynagrodzenie do 15-ego dnia każdego miesiąca; Możliwość...
  • Starszy inspektor

    Warmińsko-Mazurski Oddział Straży Granicznej w Kętrzynie   Kętrzyn    praca stacjonarna
    7 dni
  • Kucharz/ roboty publiczne dla osób powyżej 50 roku życia

    Urząd Pracy Miasta Stołecznego Warszawy   Warszawa    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Kucharz/ roboty publiczne dla osób powyżej 50 roku życia

    Urząd Pracy Miasta Stołecznego Warszawy   Warszawa    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Piasecznie   Tarczyn    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Mińsku Mazowieckim   Mińsk Mazowiecki    praca stacjonarna
    12 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Stalowej Woli   Stalowa Wola    praca stacjonarna
    12 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Sejnach   Oszkinie    praca stacjonarna
    12 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Gostyninie   Ruszków (pow. gostyniński, gm. Gostynin), Ruszków    praca stacjonarna
    12 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Mońkach   Goniądz    praca stacjonarna
    12 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Sławnie   Darłowo    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Łodzi   Łódź    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Łęczycy   Łęczyca    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Legionowie   Białobrzegi    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Mińsku Mazowieckim   Mińsk Mazowiecki    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz/kucharka

    Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Warszawskiego Zachodniego   Hornówek    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz/pomoc kucharza kuchni bliskowschodniej

    Miejski Urząd Pracy w Lublinie   Lublin    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz kuchni bliskiego wschodu

    Miejski Urząd Pracy w Lublinie   Lublin    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz kuchni tajskiej

    Powiatowy Urząd Pracy we Włodawie   Okuninka    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Pomocnik kucharza

    Powiatowy Urząd Pracy w Legionowie   Białobrzegi    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Pomoc kucharza

    Powiatowy Urząd Pracy w Łodzi   Łódź    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Lublinie   Lublin    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Lubartowie   Michów    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Koszalinie   Dobrzyca (pow. koszaliński, gm. Będzino), Dobrzyca    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Łęczycy   Łęczyca    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gorlicach   Grudna Kępska    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Wieliczce   Golkowice    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Kucharz.

    Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Dworze Gdańskim   Kąty Rybackie    praca stacjonarna
    14 godz.

Oferty urzędu pracy

Praca Kucharz

Kucharz to zawód, w którym liczy się pasja i oczywiście wyostrzone zmysły smaku i powonienia. Należy jednak pamiętać, że sam talent to nie wszystko. Żeby sprawdzić się jako profesjonalista w przygotowywaniu dań, należy mieć odpowiednie przygotowanie merytoryczne oraz umiejętności techniczne. Mistrzowie w fachu kucharza potrafią zaś połączyć je z artystyczny podejściem i kreatywnością. Trzeba jednak pamiętać, że jest to zawód bardzo różnorodny, znacznie różnić się mogą także wymagania stawiane przez kucharzami oraz oferowane im warunki umowy. Najczęściej można zaaplikować na stanowiska w takich miejscach jak restauracje, stołówki, bary szybkiej obsługi, klubokawiarnie, pizzerie czy ekskluzywne kluby gastronomiczne, gdzie mogą specjalizować się w konkretnej kuchni narodowej lub typie dań. Często dostępne stanowiska w branży gastronomicznej dla kucharzy to m.in. chef de partie, szef kuchni, zastępca szefa kuchni, samodzielny kucharz, pomoc kuchenną czy specjalista ds. przygotowywania konkretnych potraw bądź typu czynności, takich jak smażenie czy pieczenie. W zakresie obowiązków kucharza leży oczywiście przygotowywanie dań zgodnie ze standardami firmy, niemniej oznaczać to może bardzo różne rzeczy, w zależnie od typu lokalu i poziomu stanowiska. Na Praca.pl bez trudu znajdziesz atrakcyjne oferty pracy w branży gastronomicznej. Zacznij je przeglądać i podejmij pracę w ekspresowym tempie! Nie jesteś pewny / pewna, czy praca jako kucharz jest dla Ciebie odpowiednia? Przeczytaj pełen opis tego stanowiska pracy.

Kucharz – co robi?

Kucharz to jeden z najważniejszych pracowników gastronomii. Bez kucharza nie może bowiem funkcjonować żaden lokal gastronomiczny. Co więcej, często o renomie restauracji świadczy właśnie prestiż zatrudnionego w nim szefa kuchni i umiejętności podlegających mu kucharzy. Co robi kucharz? Jego podstawowym zadaniem, jak można się spodziewać, jest przygotowanie dań zgodnie z przepisami kulinarnymi, wskazówkami szefa kuchni oraz standardami lokalu. Istotne jest tu zarówno dbanie o wysoką jakość produktów, kompozycję smakową potrawy, ale też dbanie o odpowiednią estetykę potraw. Jest to wielozadaniowa praca pod presją czasu i nieraz bardzo stresująca. Kucharz w wysokiej klasy restauracji nie może się pomylić, gdyż straci na tym reputacja lokalu, a niezadowolony klient prawdopodobnie już do niego nie wróci. Należy też pamiętać o pozostałych obowiązkach kucharza, takich jak dbanie o czystość na stanowisku pracy, wybieranie produktów, zarządzanie zapasami produktów, współpraca z pomocą kuchenną i innymi kucharzami, a także szefem lokalu, sporządzanie i dopracowywanie przepisów. Co istotne, kucharze muszą także przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także normy sanepidu, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i nie narażać stanu zdrowia gości oraz współpracowników.

  • Kucharz zmianowy

Na rynku pracy często pojawiają się ogłoszenia skierowane do tzw. kucharzy zmianowych. Kucharz zmianowy to pracownik odpowiedzialny za przygotowywanie potraw w określonych godzinach pracy, zazwyczaj właśnie systemie zmianowym. Stanowisko jest tworzone w lokalach działających np. od rana do późnych godzin wieczornych, a więc w których obowiązuje np. menu lunchowe i menu obiadowe. Taki kucharz często musi wykazywać się dużą dyspozycyjnością i zdolnością do szybkiego reagowania na zmieniające się potrzeby gastronomicznego miejsca pracy. Kucharz zmianowy współpracuje z innymi członkami zespołu kuchennego. Praca taka dostępna jest często w miejscowościach turystycznych, a oferty mogą dotyczyć pracy z zakwaterowaniem.

  • Kucharz śniadaniowy

Kucharz śniadaniowy, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w przygotowywaniu pierwszych posiłków dnia, w tym szerokiej gamy dań śniadaniowych oraz brunchowych), od tradycyjnej jajecznicy, tostów czy naleśników, po wykwintne dania kuchni międzynarodowej. Od kandydata na to stanowisko wymaga się znajomości różnych technik kulinarnych oraz umiejętności pracy pod presją czasu. Klienci lokali o poranku w dni robocze zwykle nie mają zbyt wiele czasu, dlatego ważne jest, by zamówione śniadania były gotowe na czas. Kucharz śniadaniowy oczywiście powinien również dbać o estetykę przygotowywanych potraw. Kucharze śniadaniowi są pilnie poszukiwani zwykle w większych miastach, w których funkcjonuje wiele lokali z ofertą śniadaniową.

Jak zostać kucharzem?

Od samodzielnych kucharzy wymaga się najczęściej wykształcenia gastronomicznego (jakie można uzyskać po technikum bądź szkole branżowej), ewentualnie certyfikatu ukończenie kursów i szkoleń w tej dziedzinie. Prestiżowe kursy kierowane są często także do dyplomowanych kucharzy, którzy dzięki nim poszerzają swoje kompetencje i np. uczą się wybranej kuchni narodowej bądź konkretnych technik. Wpis w CV na ten temat będzie sporym atutem, potwierdzającym dodatkowo, że dany kandydat jest chętny do nauki i poważnie myśli o karierze w gastronomii. Kandydaci na kucharzy powinni wykazywać się pasją do gotowania, kreatywnością. Zwykle jest także mile widziane doświadczenie, niemniej na niższych stanowiskach nie jest ono obligatoryjne. Sprawdź najnowsze oferty pracy dla kucharzy, a także innych pracowników HoReCa (pomocy kuchennych, kelnerek, pokojowych) w naszym serwisie!

Praca kucharz, kucharka – predyspozycje zawodowe

Do predyspozycji niezbędnych u kandydata na kucharkę / kucharza należą:

  • wyczulone zmysły smaku i powonienia,
  • wrażliwość estetyczna,
  • kreatywność, 
  • umiejętność pracy w zespole,
  • umiejętność pracy pod wysoką presją czasu i w stresie,
  • zdolność do szybkiego uczenia się, 
  • brak alergii spożywczych,
  • wytrzymałość, 
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.

Kucharz powinien również wykazywać się precyzją w działaniu oraz umiejętnością planowania i organizowania pracy. Pomóc w codziennej pracy może także komunikatywność i otwartość na pracę w międzynarodowym czy wielokulturowym środowisku.

Ile zarabia kucharz?

Czy kucharz może liczyć na konkurencyjne wynagrodzenie netto? W dużych miastach, takich jak Warszawa, Poznań czy Kraków, kucharze mogą liczyć na wyższe wynagrodzenie niż w mniejszych miejscowościach, niemniej wiele zależy od renomy lokalu / hotelu i umiejętności samego kucharza. Dobry kucharz jest w stanie przyciągnąć szeroką klientelę, co przekłada się także na jego sukces finansowy. 

Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, stawka rynkowa dla kucharzy w Polsce wynosi 4150-6040 zł brutto miesięcznie. Oczywiście prestiżowi szefowie kuchni mogą zarabiać znacznie więcej.

Praca w gastronomii a zarobki

Praca w gastronomii uważana jest na nisko płatną, niemniej nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością. Faktem jest, że w branży tej zarobki mogą być bardzo różnorodne. Będą się też znacząco różnić na stanowiskach początkujących, takich jak pomoc kuchenna oraz wysoko wyspecjalizowanych, jak chef de partie (główny kucharz).

  • szef kuchni

Zgodnie z danymi Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń szefowie kuchni zarabiają najczęściej od 5480 do 9140 zł brutto na miesiąc. Mediana pensji na tym stanowisku wynosi 6900 zł brutto, czyli nieco ponad 5 tys. zł netto na rękę (zależnie jednak od typu umowy).

  • pomoc kuchenna / pomocnik kucharza

To jedne z najniższych stanowisk w gastronomii, dlatego wiążą się też z niskimi płacami. Za rynkową stawkę w zawodach pomocy kuchennej i pomocnika kucharza uznaje się 2982-3881 zł brutto na miesiąc.

  • kelner

Zarobki kelnerów mogą być różne, a na ich wypłaty często składają się napiwki. Zwykle jednak pracownicy mogą liczyć na wynagrodzenie od 3057 do 3697 zł brutto miesięcznie.

Najnowsze oferty pracy dla kucharza

W naszym serwisie znajdziesz aktualne oferty pracy dla kucharzy, szefów kuchni, zastępców szefów kuchni i innych pracowników gastronomii. Możesz aplikować od razu, a także ustawić Job Alert dla wybranego zawodu. Nie zapomnij skorzystać z darmowych narzędzi, takich jak Kreator CV online czy Kalkulator Wynagrodzeń!

Zawód kucharz – najczęściej zadawane pytania:

  • Jakie są najczęstsze rodzaje umów oferowane kucharzom?

Kucharze mogą być zatrudnieni na różnych rodzajach umów, w zależności od miejsca pracy i polityki pracodawcy i preferencji samego kandydata. W wielu przypadkach proponowana jest umowa o pracę na pełny etat. Gwarantuje ona stabilność zatrudnienia i pełen zakres świadczeń pracowniczych. Jest też korzystna dla pracodawców, gdyż restauratorzy najchętniej przyjmują kucharzy na stałe i liczą na wieloletnią współpracę. Inną dość często spotykaną formą zatrudnienia jest umowa zlecenie, która daje większą elastyczność, a także umowa o pracę tymczasową (ta najczęściej spotykana jest w kurortach turystycznych, gdzie zapotrzebowanie na kucharzy jest sezonowe).

  • Jakie kwalifikacje są mile widziane u kandydatów na stanowisko kucharza?

Pracodawcy w branży gastronomicznej poszukują kandydatów z pasją do gotowania, odpowiednim podejściem do gości lokalu oraz umiejętnością pracy w zespole. Mile widziane jest doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku, które świadczy o praktycznej znajomości różnych technik kulinarnych, a także certyfikaty kursów branżowych dowodzące zdolności przygotowania potraw zgodnie z najwyższymi standardami. Ponadto, kandydaci powinni wykazywać się umiejętnością utrzymania czystości w miejscu pracy. Mile widziane jest wyczucie estetyczne (ważną częścią pracy kucharza jest dbanie o estetykę serwowanych dań). Ponadto pracodawcy poszukują osób o wysokiej kulturze osobistej, która ma ogromne znaczenie w czasie obsługi gości.