Rynek pracy w 4 kwartale 2018 roku

2019-01-20

W ostatnim kwartale 2018 roku najważniejsze parametry rynku pracy pozostawały bez zmian - niskie bezrobocie, duża liczba ofert pracy, presja płacowa. Zmienił się  jednak rozkład sił. Na popularności, zarówno wśród kandydatów, jak i pracodawców znacząco zyskały stanowiska związane z pracą fizyczną.

Ta zmiana spowodowała również publikację znacznie mniejszej ilości ofert pracy wymagających znajomości języka obcego (z 81,5% w Q3 do 35% w Q4).
Pracodawcy nadal najczęściej poszukują pracowników znających język angielski.

Inny był też rozkład geograficzny publikowanych ogłoszeń. W trzecim kwartale 2018 roku 25% wszystkich ogłoszeń dotyczyło pracy w 5 największych miastach w Polsce, w kwartale czwartym już tylko 18%, oznacza to, że zwiększyła się ilość publikacji ogłoszeń w mniejszych miastach.

Niezmienna natomiast pozostaje pozycja sprzedawcy, który jest najbardziej poszukiwanym stanowiskiem zarówno przez pracodawców, jak i pracowników. Na czele zestawienia, podobnie jak w poprzednich miesiącach są również stanowiska związane z pracą w administracji. Kandydaci odpowiadają także na zapotrzebowanie pracodawców i chętnie aplikują na stanowiska związane z pracą fizyczną.