Tramwaj zwany HR odjechał do historii

2018-11-09

W dniach 18-19.10.2018 r., Tramwaj zwany…HR w Centrach odbył specjalny, wydłużony kurs obejmujący najbardziej odległe przystanki do świata HR. To nie było zawiadomienie Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego, a Tramwaj to tylko metafora… Tak naprawdę, do Starej Zajezdni w Krakowie przyjechali managerowie i specjaliści HR z SSC/BPO/ITO z całej Polski! To była potężna dawka wiedzy oraz dwa dni intensywnego networkingu!

Emocje po jubileuszowej, piątej edycji Konferencji HR w Centrach Usług Biznesowych i IT jeszcze nie opadły. Podczas wyprawy wspólnie zwiedziliśmy 4 dzielnice tematyczne: Rekrutację, Wellbeing, Rozwój i Różnorodność.

W ramach działu Rekrutacji, pierwszym omawianym zagadnieniem był Employer Branding. Barbara Zych porozmawiała z uczestnikami o tym, jak umiejętne budowanie marki pracodawcy wpływa nie tylko na potencjalnych kandydatów, ale również na pracowników. Jako, że rekrutacja to nasz „konik”, nie mogło zabraknąć też przysłowiowego „kija w mrowisko”, a to za sprawą Katarzyny Borowicz, która opowiedziała o tym, czy HR jest w ogóle potrzebny firmom. Z kolei CEO agencji social media, Rahim Blak (mówiący o sobie „social media ninja”), skutecznie przekonał uczestników Konferencji, że atmosfery firmy nie da się pokazać na ogłoszeniu rekrutacyjnym, najlepiej można to zrobić przez Social Media.

W sekcji dotyczącej Wellbeingu dyskusję rozpoczął Dyrektor HR w Aon Dariusz Pastuła, który przeprowadził uczestników przez nową siedzibę firmy w Krakowie – i to niemal dosłownie! Dzięki nowoczesnym narzędziom mogliśmy odbyć wirtualny spacer po biurze stworzonym w myśl zasad Activity Based Workplace. W kontekście elastyczności organizacji swoją wiedzą podzieliła się Małgorzata Niewińska, Head of Change Management w CBRE. Barbara Wawrzynek – praktyk zarządzania wellbeingiem organizacyjnym, opowiedziała natomiast o wdrażaniu wellbeingu w ujęciu strategicznym. Na koniec pierwszego dnia Konferencji Tomasz Kryszczyński – psycholog i trener mindfulness podpowiedział uczestnikom jak radzić sobie z codziennym stresem praktykując medytację mindfulness, czyli tzw. trening uważności.

Drugi dzień Konferencji rozpoczęła tematyka Rozwoju. Na pierwszy ogień poszedł dr Piotr Prokopowicz, założyciel Freenovation oraz wykładowca akademicki, który opowiedział uczestnikom o tym, jak rodzą się twórczy ludzie i dobre pomysły oraz jakie cechy powinien posiadać lider innowacyjnej organizacji.

O tym, czy programy rozwojowe wspierają także rozwój biznesu opowiedział Marek Grodziński, Regionalny Lider Praktyki  w EY. Inną perspektywę, tym razem dotyczącą przyszłości zawodu finansisty przedstawił Łukasz Kobus z firmy CIMA. Podczas prelekcji podkreślał, że za chwilę nastąpią zmiany, które wymuszą na pracownikach nabycie zupełnie nowych kompetencji. Na koniec tego bloku tematycznego, Sylwia Królikowska, będąca trenerem biznesu i jak sama o sobie mówi „Supernianią Liderów”, udowodniła, że liderem wcale nie trzeba się urodzić, a wręcz można się nim stać.

Różnorodność (ang. diversity) - termin, który w kontekście społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa (CSR) odnosi się do różnorodności osób zatrudnionych. Współcześnie firmy kładą coraz większy nacisk na wyrównywanie szans rozwoju i zatrudnienia, czyli różnorodność w miejscu pracy. Ważnym zagadnieniem dla uczestników Konferencji okazało się zatrudnianie osób niepełnosprawnych. Karolina Długosz – CSR Manager z firmy Capgemini wyczerpująco przedstawiła temat. Ogromna liczba pytań z sali, na jakie odpowiedziała w trakcie swojego wystąpienia, dowodzi, że jest to cały czas temat trudny.

O pozytywnych zmianach w zakresie zarządzania firmą, opowiedział nam Marek Wzorek – wieloletni Coach i Trener, który pomaga firmom w budowaniu lepszych, szczęśliwszych i bardziej przyjaznych miejsc pracy oraz ludziom w realizacji ich pełni potencjału. Na zakończenie tej sekcji i jednocześnie całej Konferencji wystąpił Marcin Urbaś – lekkoatleta, wokalista i trener. Jego życiorys i doświadczenie są dowodem na to, że można łączyć różne zainteresowania i środowiska.

Tegoroczna edycja HR w Centrach usług Biznesowych i IT przeszła już do historii. Nie zabrakło na niej także akcentów jubileuszowych m.in. urodzinowego tortu. Zadowoleni uczestnicy wrócili już do swoich firm, naładowani solidną dawką wiedzy i inspiracji. Swoją satysfakcję wyrazili w ankietach ewaluacyjnych, w których oceniali poszczególne elementy całego wydarzenia, zarówno program merytoryczny, jak i organizację i wieczorną integrację. Po podliczeniu głosów, jesteśmy dumni z tego, że z każdym rokiem osiągamy coraz lepsze rezultaty. Mierzymy coraz wyżej i na pewno na tym nie poprzestaniemy! Bardzo dziękujemy za wszystkie niezwykle cenne wskazówki i wyrazy uznania. Cieszymy się, że nasza praca ma znaczenie. Do zobaczenia w Krakowie za rok!