Przyszłość HR. Rynek pracy a niepełnosprawność – wczoraj, dziś i jutro

2019-05-29

Jak wskazują analitycy, jedną z największych barier wzrostu gospodarczego Polski jest obecnie niska liczba osób szukających pracy i gotowych ją podjąć. Aż 85% pracodawców twierdzi, że jedną z głównych barier rozwoju firm jest problem z rekrutacją pracowników (Raport badania nastrojów pracodawców, Konfederacja Lewiatan, Warszawa 2018). Tymczasem w Polsce ponad 1,2 mln osób z różnymi niepełnosprawnościami w wieku aktywności zawodowej nie pracuje. Przy odpowiednim ułożeniu procesów biznesowych z instrumentami polityk publicznych, co najmniej 400 tys. z nich może zasilić rynek pracy

Naszym wydarzeniem chcemy otworzyć nowy rozdział w myśleniu o „niepełnosprawności” i „rynku pracy”, odnoszących się do wyzwań przed jakimi staje obecnie polska gospodarka. Chcemy rozpocząć dyskusję jak powinna i może wyglądać nowoczesna polityka publiczna na rzecz osób z niepełnosprawnościami, realizująca jednocześnie cele społeczne i wspierająca rozwój gospodarczy.

Na temat spojrzymy z perspektywy 15-letniego doświadczenia Agencji Zatrudnienia Fundacji Aktywizacja. Z jednej strony wyciągniemy wnioski z przeszłości, z drugiej zdiagnozujemy teraźniejszość i spojrzymy w przyszłość proponując konkretne pomysły. Firmy od dawna zajmują się tą tematyką, ale często jedynie w ujęciu CSR, a nie konkretnych rozwiązań HR. Przyjrzymy się zatem jak ewoluowało podejście pracodawców do osób z niepełnosprawnościami na przestrzeni ostatnich lat. Spróbujemy uchwycić na czym polega wyjątkowość naszego modelu pracy i jakie są kluczowe czynniki sukcesu.

W ramach konferencji odbędą się :
PRELEKCJE przedstawicieli Fundacji Aktywizacja oraz Poczty Polskiej S.A.
PANEL DYSKUSYJNY z udziałem Ministra Inwestycji i Rozwoju (w trakcie potwierdzania), Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych (w trakcie potwierdzania), szefów firm i ekspertów Fundacji Aktywizacja
WARSZTATY z obszaru nowych rozwiązań HR i systemowych działań na rzecz osób z niepełnosprawnościami

Na spotkanie zapraszamy przedstawicieli środowiska biznesowego, instytucji publicznych oraz organizacji pozarządowych – prezesów, dyrektorów, kadry zarządzającej i menadżerskiej.

Wydarzenie w szczególności skierowane jest do pracowników działów HR, osób odpowiedzialnych za rekrutację i zatrudnianie w firmach oraz zarządzanie zespołami różnorodnymi.

Zgłoszenia przyjmujemy również mailowo i telefonicznie:
Beata Cyrankowska
+48 506 941 899 / 22 654 75 51