Najnowsze oferty pracy

Zobacz więcej ofert pracy

Główny specjalista

Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie
Warszawa
specjalista (mid)
praca stacjonarna
732 dni temu
Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie
Dyrektor Generalny poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:
Główny specjalista
Miejsce pracy: Warszawa
Ogłoszenie o naborze Nr 97512

Warunki pracy

Warunki dotyczące charakteru pracy na stanowisku i sposobu wykonywania zadań: Praca biurowa wykonywana przy użyciu komputera oraz urządzeń techniki biurowej (kserokopiarka, skaner, niszczarka). Praca wykonywana w pozycji przemiennej na terenie Głównego Inspektoratu Weterynarii lub na zewnątrz (delegacje). Miejsce i otoczenie organizacyjno–techniczne stanowiska pracy: Stanowisko pracy zlokalizowane jest w pomieszczeniu biurowym na IV lub V piętrze w budynku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ul. Wspólnej 30. Ze względu na konstrukcję budynku – okna w pomieszczeniach biurowych na V piętrze zamontowane są w połaciach dachowych. Budynek dostosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez: zapewnienie odpowiedniej szerokości drzwi i ciągów komunikacyjnych, brak progów na ciągach komunikacyjnych, dostosowanie toalet. Platformy przyschodowe zamontowane są przy schodach wewnętrznych prowadzących z holu głównego na korytarze parteru oraz przy wejściu do budynku od ul. Żurawiej. Budynek może stwarzać problemy komunikacyjne dla osób niepełnosprawnych ruchowo ze względu na korytarze dzielone drzwiami z samozamykaczami.

Zakres zadań

  • Samodzielnie ustala lub koordynuje ustalanie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym w zakresie weryfikacji zgodności z wymaganiami weterynaryjnymi podmiotów prowadzących działalność: marginalną, lokalną i ograniczoną, rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednią, ubój na użytek własny, w celu ujednolicenia postępowania terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej
  • Prowadzi sprawy związane z nadzorem nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych oraz bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym dotyczących podmiotów prowadzących działalność: marginalną, lokalną i ograniczoną, rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednią, ubój na użytek własny, jak również gromadzenie danych oraz sporządzanie i analizowanie sprawozdań i zestawień dotyczących produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego oraz nadzoru nad tą produkcją.
  • Samodzielnie opracowuje lub koordynuje opracowania projektów instrukcji/wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii, a także projektów procedur dotyczących postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie urzędowych kontroli bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, w zakresie weryfikacji zgodności z wymaganiami weterynaryjnymi podmiotów prowadzących działalność: marginalną, lokalną i ograniczoną, rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednią, ubój na użytek własny
  • Przygotowuje audyty służb Komisji Europejskiej mających na celu weryfikację prawidłowego (zgodnego z wymaganiami UE) funkcjonowania nadzoru nad podmiotami prowadzącymi działalność: marginalną, lokalną i ograniczoną, rolniczy handel detaliczny, jak również zakładami sektora spożywczego, udział w wyżej wymienionych audytach, opracowywanie wniosków pokontrolnych oraz uwag do raportów i zaleceń pokontrolnych.
  • Współpracuje z instytucjami rządowymi i organizacjami pozarządowymi w sprawach dotyczących wymagań weterynaryjnych dla żywności pochodzenia zwierzęcego w celu realizacji zadań związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego.

Wymagania niezbędne

wykształcenie: wyższe weterynaryjne, lub technologia żywności, lub biotechnologia, lub mikrobiologia, lub biologia
doświadczenie zawodowe/staż pracy: co najmniej 5 lat doświadczenia zawodowego w administracji weterynaryjnej lub związanej ze zdrowiem publicznym lub jednostce naukowej lub jednostce badawczo-rozwojowej
  • Wiedza: znajomość przepisów unijnych i krajowych dotyczących bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i pasz, znajomość ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej.
  • Kompetencje: samodzielność, inicjatywa, rzetelność, terminowość, komunikatywność.
  • Umiejętności: bardzo dobra organizacja pracy własnej, pracy w stresie i pod presją czasu, umiejętność pracy w zespole.
  • Znajomość języka angielskiego na poziomie B2.
  • Posiadanie obywatelstwa polskiego
  • Korzystanie z pełni praw publicznych
  • Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe

Wymagania dodatkowe

     

    Podobne oferty