- Ogłoszenie nr: 162977
- Data ukazania się ogłoszenia: 10 września 2014 r.
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Jarocinie
- Powiatowy Lekarz Weterynarii
- poszukuje kandydatów na stanowisko:
- inspektor weterynaryjny
- do spraw higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego
- w zespole bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych
- W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w urzędzie, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, jest niższy niż 6%.
Wymiar etatu: 1
- Liczba stanowisk pracy: 1
Adres urzędu
- Powiatowy Inspektorat Weterynarii
ul. Poznańska 1a
63 - 200 Jarocin
Miejsce wykonywania pracy:
- Jarocin
Zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:
- realizacja zadań wynikających z ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego i rozporządzeń wykonawczych oraz rozporządzeń (WE) nr 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004, 882/2004, 1069/2009,
- realizacja zadań wynikających z Krajowego programu badań kontrolnych obecności substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt i w żywności poch. zwierzęcego oraz raportowanie wyników badań w ramach Krajowego programu badań kontrolnych pozostałości u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego,
- nadzór nad zakładami produkującymi środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego przydzielonymi przez PLW w Jarocinie do jego sprawowania, w tym: prowadzenie kontroli okresowej, kontroli doraźnych, sprawdzających; wdrażanie działań administracyjnych; pobieranie prób do badań urzędowych; prowadzenie dokumentacji dot. zakładów nadzorowanych; kontrola dobrostanu zwierząt w rzeźniach,
- przeprowadzanie kontroli w związku z importem i eksportem z wystawianiem świadectw zdrowia,
- kontrola organów urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, w tym występowanie do PLW w Jarocinie o powoływanie i odwoływanie wymienionych organów,
- kontrola wstępna sprawozdań, zestawień miesięcznych lekarzy weterynarii wyznaczonych do czynności badań zwierząt rzeźnych i mięsa, kontrola wstępna sprawozdań, zestawień miesięcznych lekarzy weterynarii wyznaczonych do czynności badań zwierząt rzeźnych i mięsa,
- prowadzenie terminowej sprawozdawczości w odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
- współpraca z inspektorami weterynaryjnymi ds. higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w innych Powiatowych Inspektoratach Weterynarii oraz współpraca z laboratorium ZHW w zakresie kompetencji.
Warunki pracy
- Warunki dotyczące charakteru pracy na stanowisku i sposobu wykonywania zadań
- Miejsce i otoczenie organizacyjno-techniczne stanowiska pracy
- praca w siedzibie urzędu
- praca od poniedziałku do piątku w godz. od 7.00 do 15.00
- praca w terenie
- wyjazdy służbowe
- szkolenia
- narzędzia i materiały pracy: komputer, urządzenia pomiarowe
- brak wind i podjazdów
- brak dostosowanych toalet dla osób niepełnosprawnych
Wymagania związane ze stanowiskiem pracy
n i e z b ę d n e- wykształcenie: wyższe weterynaryjne
- pozostałe wymagania niezbędne:
- prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii
- prawo jazdy kategorii B
- umiejętność obsługi komputera
- znajomość przepisów weterynaryjnej administracji publicznej
- uregulowany stosunek do służby wojskowej (dotyczy mężczyzn)
- dyspozycyjność
- rzetelność i komunikatywność
- znajomość języków obcych (angielski, niemiecki bądź rosyjski)
- posiadanie samochodu
Źródło: Kancelaria Prezesa Rady Ministrów