- Ogłoszenie nr: 181267
- Data ukazania się ogłoszenia: 24 maja 2016 r.
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie
- Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- poszukuje kandydatek/kandydatów na stanowisko:
- inspektor
- do spraw kontroli i oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
- w Wydziale Kontroli
- W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w urzędzie, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, wynosi co najmniej 6%.
- ogłoszenie o naborze w celu zastępstwa nieobecnego członka korpusu służby cywilnej
Wymiar etatu: 1
- Liczba stanowisk pracy: 1
Adres urzędu
- Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie
ul. Lubelska 46
35-233 Rzeszów
Miejsce wykonywania pracy:
- Rzeszów i teren woj. podkarpackiego
Zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:
- Kontrola artykułów rolno-spożywczych i środków produkcji pochodzenia krajowego w zakresie: jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę oraz warunków ich składowania i transportu w celu wyeliminowania z obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających obowiązującym przepisom i deklaracji producenta;
- Kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy w celu wyeliminowania z obrotu artykułów rolno-spożywczych nie odpowiadających obowiązującym przepisom prawa i deklaracji producenta;
- Ocena jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych na wniosek przedsiębiorcy oraz wydawanie Świadectw Jakości Handlowej w celu potwierdzenia deklarowanej jakości artykułu;
- Wykonywanie zadań określonych w przepisach o nawozach i nawożeniu, o organizacji rynków rolnych, o rolnictwie ekologicznym, o rejestracji i o ochronie nazw i oznaczeń produktów rolno-spożywczych oraz o produktach tradycyjnych w celu wyeliminowania z rynku produktów zafałszowanych oraz o niewłaściwej jakości;
- Sporządzanie protokołów i innej dokumentacji z przeprowadzonych kontroli lub ocen jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami i wytycznymi w celu udokumentowania wyników kontroli lub ocen;
- Opracowywanie informacji o wynikach kontroli w celu sporządzenia sprawozdawczości dla jednostek nadrzędnych;
- Przygotowywanie projektów dokumentów w celu prowadzenia postępowania administracyjnego przez Wojewódzkiego Inspektora.
Warunki pracy
- Warunki dotyczące charakteru pracy na stanowisku i sposobu wykonywania zadań
- Miejsce i otoczenie organizacyjno-techniczne stanowiska pracy
- praca przy monitorze ekranowym powyżej połowy czasu pracy;
- korzystanie z samochodu służbowego;
- praca wykonywana na w/w stanowisku ma charakter biurowo-terenowy;
- występuje praca na wysokości;
- występują częste (min. kilka razy w tygodniu) wyjazdy służbowe;
- obsługa urządzeń biurowych (komputer, drukarka, kserokopiarka, niszczarka dokumentów, telefon, fax).
- wejście główne do budynku nie jest przystosowane dla osób niepełnosprawnych;
- budynek w którym mieści się komórka organizacyjna jest piętrowy 2 kondygnacyjny, pomieszczenia Wydziału Kontroli zlokalizowane są na 1 piętrze. Ze względu na brak podjazdu przy wejściu głównym dla osób niepełnosprawnych w budynku występuje ograniczony dostęp do pomieszczeń zlokalizowanych na piętrze dla osób mających problemy z samodzielnym poruszaniem się po ciągach komunikacyjnych;
- budynek stwarza barierę architektoniczną dla osób mających trudności z poruszaniem się (brak podjazdu, schody przy wejściu do budynku -ilość stopni 2);
- budynek nie posiada windy, ciągi pieszych są przystosowane dla osób niepełnosprawnych;
- pomieszczenia sanitarno-higieniczne nie są przystosowane dla osób niepełnosprawnych;
- przy budynku jest miejsce parkingowe.
- stanowisko pracy zlokalizowane jest w pomieszczeniu biurowym oświetlonym przez światło naturalne i sztuczne, wyposażone w zestaw komputerowy z monitorem ekranowym, meble biurowe oraz elektryczne urządzenia biurowe;
- stanowisko pracy nie jest dostosowane do potrzeb osób niedowidzących, niewidomych, niesłyszących i głuchoniemych;
- na stanowisku nie występują czynniki szkodliwe dla zdrowia.
Inne
Wymagania związane ze stanowiskiem pracy
n i e z b ę d n e- wykształcenie: średnie
- pozostałe wymagania niezbędne:
- znajomość ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 678 z późn. zm.);
- znajomość rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29);
- znajomość rozporządzenia (UE) Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011 r. z późn. zm.);
- znajomość ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku - Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn. Dz. U. z 2016 r., poz. 23);
- znajomość ustawy z dnia 21 listopada 2008 roku o służbie cywilnej (Dz. U. z 2014 r., poz. 1111 z późn. zm.);
- umiejętność obsługi komputera i programów biurowych (Word, Excel, PowerPoint, Outlook).
- wykształcenie wyższe
- przeszkolenie z zakresu kodeksu postępowania administracyjnego
- posiadanie uprawnień do kierowania samochodem osobowym
Źródło: Kancelaria Prezesa Rady Ministrów