Praca Kucharz

Nowość Sortuj wg.: daty trafności

Najnowsze oferty pracy: 239

  • Praca.pl Sp. z o.o.
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj bez CV
    19 godz.
    Opis stanowiska: przygotowanie potraw zapewniając najwyższą jakość produktów i usług, dbałość o estetykę potraw, prowadzenie racjonalnej gospodarki surowcowej, dbanie o porządek.
  • Kucharz

    Selgros Cash&Carry   Lubin    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    19 godz.
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: praca w otwartej kuchni na terenie hali sprzedaży, organizacja pracy w kuchni, kreowanie sezonowych kart menu, spotkania z gośćmi punktu gastronomicznego, przygotowywanie zamówień i odbiór towarów.
  • Pomoc Kuchenna

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Zakroczym    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    23 godz.
    Zadania: Pomoc na kuchni, pomoc w przygotowywaniu dań, zmywanie naczyń stołowych, wydawanie posiłków, obsługa klienta. Przestrzeganie procedur, zasad i obowiązków związanych z utrzymaniem standardów usług. Oczekujemy: Orzeczenie do celów sanitarno- epidemiologicznych. Chęci do podjęcia...
  • Kucharz

    City Park Poznań Sp. z o.o. Sp. kom.   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 dni
    Niezwykłe miejsce - UŁAN BROWAR, browar restauracyjny, szlachetna polska kuchnia, występy sceniczne, bilard oraz strefa chillout czeka na Ciebie. To miejsce możesz współtworzyć z nami, wnieść swoją pozytywną energię – zapraszamy do naszego zespołu.
  • Kucharz

    Sodexo Polska Spółka z o. o.   Błonie    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 dni
    Zadania: Przygotowywanie dań zgodnie z recepturami; Serwowanie potraw konsumentom; Dbanie o czystość całej ekspedycji; Odpowiednia segregacja i zabezpieczenie pozostałych produktów; Sprzątanie stanowiska pracy;
  • STOKSON Spółka Jawna Henryk Stokłosa i Wspólnicy
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    1 dni
    Opis stanowiska: Praca przy produkcji wyrobów ciastkarskich, Praca zmianowa (również nocna).
  • Pomoc Kuchenna (w kuchni cateringowej)

    EPI Sp. z o.o. Sp. k.   Wrocław, ul. Komandorska    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 dni
    Zadania na stanowisku: produkcja owsianek; przygotowywanie sałatek, sosów i dresingów; siekanie i obieranie warzyw; przygotowywanie dań ciepłych; pakowanie posiłków do opakowań;
  • Kucharka / Kucharz

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Zakroczym    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    2 dni
    Zadania: Praca na kuchni ciepłej i zimnej, w stołówce pracowniczej; Przygotowanie posiłków - głównie kuchnia polska; Utrzymywanie porządku na stanowisku pracy; Przestrzeganie zasad HACCP; Oczekujemy: Ważna książeczka sanitarno-epidemiologiczna; Doświadczenie w pracy w kuchni na...
  • Transgourmet Polska Sp. z o.o. / Selgros Cash&Carry   za 3 dni wygasa
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    2 dni
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: rozpoznawanie potrzeb Klientów i profesjonalne doradztwo kulinarne dedykowane Klientom z branży HoReCa, przygotowywanie i prowadzenie szkoleń, wspieranie działań Doradców Klienta oraz KAM, rozwijanie oferty asortymentowej, dbanie o dobry wizerunek...
  • Regionalny Doradca Kulinarny

    Transgourmet Polska Sp. z o.o. / Selgros Cash&Carry   Warszawa    praca mobilna   za 3 dni wygasa
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    2 dni
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: rozpoznawanie potrzeb Klientów i profesjonalne doradztwo kulinarne dedykowane Klientom z branży HoReCa, przygotowywanie i prowadzenie szkoleń, wspieranie działań Doradców Klienta oraz KAM, rozwijanie oferty asortymentowej, dbanie o dobry wizerunek firmy.
  • Kucharz (dania zimne)

    ENOTECA & gastronomia   Warszawa, ul. Sielecka 35    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 dni
    przygotowywanie dań podawanych na zimno zgodnie z recepturami; dbałość o smak i estetykę dania; utrzymywanie porządku na stanowisku pracy;
  • Pracownik Kuchni ds. HoReCa (pomoc kuchenna)

    Selgros Cash&Carry   Piaseczno, k. Warszawy    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 dni
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: dbanie o higienę, czystość i utrzymanie porządku w kuchni, zmywanie naczyń, organizacja zaopatrzenia w produkty i inne środki niezbędne do przygotowania posiłków.
  • Pomoc Kuchenna

    Zakłady Odzieżowe Wybrzeże S.I.   Gdynia, ul. Spółdzielcza 1    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 dni
    Poszukujemy osoby do: Pomocy przy przygotowywaniu posiłków, Wydawania posiłków, Obsługi kasy fiskalnej, Utrzymania czystości w miejscu pracy.
  • Kucharz / Kucharka

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Bieruń    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    5 dni
    Twoje zadania: Przygotowywanie dań zgodnie z założeniami menu Dbałość o jakość, smak i ekspozycję serwowanych dań Utrzymywanie porządku na stanowisku pracy Przestrzeganie zasad HACCP Kontrola dokumentów od dostawców Oczekujemy: Mile widziane doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku...
  • Pomoc kuchenna

    ISS Facility Services Sp. z o.o.   Kraków, Rondo Czyżyńskie    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat  rekrutacja online
    5 dni
    Zadania: Zmywanie naczyń; Drobne prace w kuchni; Pomoc w kuchni;
  • Kucharz / Kucharka

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Warszawa    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    6 dni
    Zadania: Przygotowywanie dań zgodnie z założeniami menu, Dbałości o jakość, smak i ekspozycję serwowanych dań, Kontrola dokumentów od dostawców towarów, Dbałości o porządek. Oczekujemy: Mile widziane doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku w gastronomii (preferowane: gastronomia...
  • Pomocnik kucharza

    ENOTECA & gastronomia   Warszawa, ul. Sielecka 35    praca stacjonarna   za 3 dni wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat / tymczasowa/dodatkowa   30,00 - 35,00 zł brutto/godz.  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    6 dni
    przygotowywanie posiłków zimnych w tym kanapek i sałatek;
  • Pomoc Kuchenna

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Warszawa    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    6 dni
    Zadania: Pomoc na kuchni, pomoc w przygotowywaniu dań, zmywanie naczyń stołowych, wydawanie posiłków, obsługa klienta. Przestrzeganie procedur, zasad i obowiązków związanych z utrzymaniem standardów usług. Oczekujemy: Książeczka SANEPID. Chęci do podjęcia pracy na stałe....
  • Kucharz

    Hotel SPA Dr Irena Eris   Polanica-Zdrój    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    7 dni
    ZATRUDNIONA OSOBA BĘDZIE ODPOWIEDZIALNA ZA: przygotowanie potraw zgodnie z przyjętymi standardami, zapewnienie najwyższej jakości produktów i usług, estetykę potraw, prowadzenie racjonalnej gospodarki surowcowej, utrzymanie porządku w miejscu pracy.
  • Kucharz (K/M)

    Novotel Kraków City West   Kraków    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę
    7 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • STOKSON Spółka Jawna Henryk Stokłosa i Wspólnicy   za 2 dni wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    7 dni
    Opis stanowiska: Praca przy produkcji wyrobów ciastkarskich, Praca zmianowa (również nocna).
  • Kucharz (K/M)

    Novotel Gdańsk Marina   Gdańsk    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę
    10 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz / Cook

    Fodele Beach & Water Park Holiday Resort and The Syntopia Hotel   Grecja, Adelianos Kampos Rethymno    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę tymczasową  tymczasowa/dodatkowa / pełny etat  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    11 dni
    Relevant experience within in a 4*/5* hotel (preferably all inclusive) Experience in Greek and/or International cuisine Hospitality Graduate Degree Knowledge of HACCP procedures Good command of English language. Additional languages will be valued. Exceptional communication and interpersonal skills,...
  • Samodzielny kucharz - Kucharz zmianowy a'la carte

    City Park Poznań Sp. z o.o. Sp. kom.   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    11 dni
    Samodzielne gotowanie; Przygotowywanie potraw zgodnie ze standardami Restauracji; Stosowanie systemu HACCP; Praca na recepturach; Kreatywność; Dbałość o wysoki standard obsługi gości; Praca w Poznaniu / woj. wielkopolskie - zapewniamy wsparcie w relokacji.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Końskich   Sielpia Wielka    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Mońkach   Mociesze    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Łęczycy   Łęczyca    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Staszowie   Bogoria    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz-pizzerman

    Powiatowy Urząd Pracy w Mławie   Mława    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz kuchni tureckiej

    Miejski Urząd Pracy w Kielcach   Kielce    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Rzeszowie   Rzeszów    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    13 godz.
  • Pomoc kuchenna- staż

    Powiatowy Urząd Pracy w Krośnie   Chyrowa    praca stacjonarna
    13 godz.
  • Kucharz kuchni orientalnej

    Powiatowy Urząd Pracy w Płońsku   Płońsk    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Kucharz kuchni narodowej (regionalnej)

    Powiatowy Urząd Pracy w Płońsku   Płońsk    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Pizzer

    Powiatowy Urząd Pracy w Białobrzegach   Białobrzegi    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Pomocnik kucharza

    Powiatowy Urząd Pracy w Płońsku   Płońsk    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Pomocnik kucharza

    Powiatowy Urząd Pracy w Piasecznie   Wólka Kosowska    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Ostrołęce   Ostrołęka    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Siedlcach   Chodów    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Wydawca posiłków / bufetowy

    Powiatowy Urząd Pracy w Kozienicach   Kozienice    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Ostrowi Mazowieckiej   Ostrów Mazowiecka    praca stacjonarna
    14 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Wołominie   Wołomin    praca stacjonarna
    15 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Pile   Śmiłowo    praca stacjonarna
    15 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gołdapi   Stańczyki    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    15 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Zgierzu   Głowno    praca stacjonarna
    15 godz.
  • Kucharz kuchni ormiańskiej

    Powiatowy Urząd Pracy Łódź-Wschód   Andrespol    praca stacjonarna
    15 godz.
  • Kucharz kuchni orientalnej

    Powiatowy Urząd Pracy w Łodzi   Łódź    praca stacjonarna
    15 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Grójcu   Grójec    praca stacjonarna
    15 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Rawiczu   Chojno    praca stacjonarna
    15 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Pabianicach   Konstantynów Łódzki    praca stacjonarna
    15 godz.

Oferty urzędu pracy

  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Końskich   Sielpia Wielka   
    8 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Mońkach   Mociesze   
    9 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Łęczycy   Łęczyca   
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Staszowie   Bogoria   
    13 godz.
  • Kucharz-pizzerman

    Powiatowy Urząd Pracy w Mławie   Mława   
    13 godz.

Praca Kucharz

Kucharz to zawód, w którym liczy się pasja i oczywiście wyostrzone zmysły smaku i powonienia. Należy jednak pamiętać, że sam talent to nie wszystko. Żeby sprawdzić się jako profesjonalista w przygotowywaniu dań, należy mieć odpowiednie przygotowanie merytoryczne oraz umiejętności techniczne. Mistrzowie w fachu kucharza potrafią zaś połączyć je z artystyczny podejściem i kreatywnością. Trzeba jednak pamiętać, że jest to zawód bardzo różnorodny, znacznie różnić się mogą także wymagania stawiane przez kucharzami oraz oferowane im warunki umowy. Najczęściej można zaaplikować na stanowiska w takich miejscach jak restauracje, stołówki, bary szybkiej obsługi, klubokawiarnie, pizzerie czy ekskluzywne kluby gastronomiczne, gdzie mogą specjalizować się w konkretnej kuchni narodowej lub typie dań. Często dostępne stanowiska w branży gastronomicznej dla kucharzy to m.in. chef de partie, szef kuchni, zastępca szefa kuchni, samodzielny kucharz, pomoc kuchenną czy specjalista ds. przygotowywania konkretnych potraw bądź typu czynności, takich jak smażenie czy pieczenie. W zakresie obowiązków kucharza leży oczywiście przygotowywanie dań zgodnie ze standardami firmy, niemniej oznaczać to może bardzo różne rzeczy, w zależnie od typu lokalu i poziomu stanowiska. Na Praca.pl bez trudu znajdziesz atrakcyjne oferty pracy w branży gastronomicznej. Zacznij je przeglądać i podejmij pracę w ekspresowym tempie! Nie jesteś pewny / pewna, czy praca jako kucharz jest dla Ciebie odpowiednia? Przeczytaj pełen opis tego stanowiska pracy.

Kucharz – co robi?

Kucharz to jeden z najważniejszych pracowników gastronomii. Bez kucharza nie może bowiem funkcjonować żaden lokal gastronomiczny. Co więcej, często o renomie restauracji świadczy właśnie prestiż zatrudnionego w nim szefa kuchni i umiejętności podlegających mu kucharzy. Co robi kucharz? Jego podstawowym zadaniem, jak można się spodziewać, jest przygotowanie dań zgodnie z przepisami kulinarnymi, wskazówkami szefa kuchni oraz standardami lokalu. Istotne jest tu zarówno dbanie o wysoką jakość produktów, kompozycję smakową potrawy, ale też dbanie o odpowiednią estetykę potraw. Jest to wielozadaniowa praca pod presją czasu i nieraz bardzo stresująca. Kucharz w wysokiej klasy restauracji nie może się pomylić, gdyż straci na tym reputacja lokalu, a niezadowolony klient prawdopodobnie już do niego nie wróci. Należy też pamiętać o pozostałych obowiązkach kucharza, takich jak dbanie o czystość na stanowisku pracy, wybieranie produktów, zarządzanie zapasami produktów, współpraca z pomocą kuchenną i innymi kucharzami, a także szefem lokalu, sporządzanie i dopracowywanie przepisów. Co istotne, kucharze muszą także przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także normy sanepidu, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i nie narażać stanu zdrowia gości oraz współpracowników.

  • Kucharz zmianowy

Na rynku pracy często pojawiają się ogłoszenia skierowane do tzw. kucharzy zmianowych. Kucharz zmianowy to pracownik odpowiedzialny za przygotowywanie potraw w określonych godzinach pracy, zazwyczaj właśnie systemie zmianowym. Stanowisko jest tworzone w lokalach działających np. od rana do późnych godzin wieczornych, a więc w których obowiązuje np. menu lunchowe i menu obiadowe. Taki kucharz często musi wykazywać się dużą dyspozycyjnością i zdolnością do szybkiego reagowania na zmieniające się potrzeby gastronomicznego miejsca pracy. Kucharz zmianowy współpracuje z innymi członkami zespołu kuchennego. Praca taka dostępna jest często w miejscowościach turystycznych, a oferty mogą dotyczyć pracy z zakwaterowaniem.

  • Kucharz śniadaniowy

Kucharz śniadaniowy, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w przygotowywaniu pierwszych posiłków dnia, w tym szerokiej gamy dań śniadaniowych oraz brunchowych), od tradycyjnej jajecznicy, tostów czy naleśników, po wykwintne dania kuchni międzynarodowej. Od kandydata na to stanowisko wymaga się znajomości różnych technik kulinarnych oraz umiejętności pracy pod presją czasu. Klienci lokali o poranku w dni robocze zwykle nie mają zbyt wiele czasu, dlatego ważne jest, by zamówione śniadania były gotowe na czas. Kucharz śniadaniowy oczywiście powinien również dbać o estetykę przygotowywanych potraw. Kucharze śniadaniowi są pilnie poszukiwani zwykle w większych miastach, w których funkcjonuje wiele lokali z ofertą śniadaniową.

Jak zostać kucharzem?

Od samodzielnych kucharzy wymaga się najczęściej wykształcenia gastronomicznego (jakie można uzyskać po technikum bądź szkole branżowej), ewentualnie certyfikatu ukończenie kursów i szkoleń w tej dziedzinie. Prestiżowe kursy kierowane są często także do dyplomowanych kucharzy, którzy dzięki nim poszerzają swoje kompetencje i np. uczą się wybranej kuchni narodowej bądź konkretnych technik. Wpis w CV na ten temat będzie sporym atutem, potwierdzającym dodatkowo, że dany kandydat jest chętny do nauki i poważnie myśli o karierze w gastronomii. Kandydaci na kucharzy powinni wykazywać się pasją do gotowania, kreatywnością. Zwykle jest także mile widziane doświadczenie, niemniej na niższych stanowiskach nie jest ono obligatoryjne. Sprawdź najnowsze oferty pracy dla kucharzy, a także innych pracowników HoReCa (pomocy kuchennych, kelnerek, pokojowych) w naszym serwisie!

Praca kucharz, kucharka – predyspozycje zawodowe

Do predyspozycji niezbędnych u kandydata na kucharkę / kucharza należą:

  • wyczulone zmysły smaku i powonienia,
  • wrażliwość estetyczna,
  • kreatywność, 
  • umiejętność pracy w zespole,
  • umiejętność pracy pod wysoką presją czasu i w stresie,
  • zdolność do szybkiego uczenia się, 
  • brak alergii spożywczych,
  • wytrzymałość, 
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.

Kucharz powinien również wykazywać się precyzją w działaniu oraz umiejętnością planowania i organizowania pracy. Pomóc w codziennej pracy może także komunikatywność i otwartość na pracę w międzynarodowym czy wielokulturowym środowisku.

Ile zarabia kucharz?

Czy kucharz może liczyć na konkurencyjne wynagrodzenie netto? W dużych miastach, takich jak Warszawa, Poznań czy Kraków, kucharze mogą liczyć na wyższe wynagrodzenie niż w mniejszych miejscowościach, niemniej wiele zależy od renomy lokalu / hotelu i umiejętności samego kucharza. Dobry kucharz jest w stanie przyciągnąć szeroką klientelę, co przekłada się także na jego sukces finansowy. 

Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, stawka rynkowa dla kucharzy w Polsce wynosi 4150-6040 zł brutto miesięcznie. Oczywiście prestiżowi szefowie kuchni mogą zarabiać znacznie więcej.

Praca w gastronomii a zarobki

Praca w gastronomii uważana jest na nisko płatną, niemniej nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością. Faktem jest, że w branży tej zarobki mogą być bardzo różnorodne. Będą się też znacząco różnić na stanowiskach początkujących, takich jak pomoc kuchenna oraz wysoko wyspecjalizowanych, jak chef de partie (główny kucharz).

  • szef kuchni

Zgodnie z danymi Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń szefowie kuchni zarabiają najczęściej od 5480 do 9140 zł brutto na miesiąc. Mediana pensji na tym stanowisku wynosi 6900 zł brutto, czyli nieco ponad 5 tys. zł netto na rękę (zależnie jednak od typu umowy).

  • pomoc kuchenna / pomocnik kucharza

To jedne z najniższych stanowisk w gastronomii, dlatego wiążą się też z niskimi płacami. Za rynkową stawkę w zawodach pomocy kuchennej i pomocnika kucharza uznaje się 2982-3881 zł brutto na miesiąc.

  • kelner

Zarobki kelnerów mogą być różne, a na ich wypłaty często składają się napiwki. Zwykle jednak pracownicy mogą liczyć na wynagrodzenie od 3057 do 3697 zł brutto miesięcznie.

Najnowsze oferty pracy dla kucharza

W naszym serwisie znajdziesz aktualne oferty pracy dla kucharzy, szefów kuchni, zastępców szefów kuchni i innych pracowników gastronomii. Możesz aplikować od razu, a także ustawić Job Alert dla wybranego zawodu. Nie zapomnij skorzystać z darmowych narzędzi, takich jak Kreator CV online czy Kalkulator Wynagrodzeń!

Zawód kucharz – najczęściej zadawane pytania:

  • Jakie są najczęstsze rodzaje umów oferowane kucharzom?

Kucharze mogą być zatrudnieni na różnych rodzajach umów, w zależności od miejsca pracy i polityki pracodawcy i preferencji samego kandydata. W wielu przypadkach proponowana jest umowa o pracę na pełny etat. Gwarantuje ona stabilność zatrudnienia i pełen zakres świadczeń pracowniczych. Jest też korzystna dla pracodawców, gdyż restauratorzy najchętniej przyjmują kucharzy na stałe i liczą na wieloletnią współpracę. Inną dość często spotykaną formą zatrudnienia jest umowa zlecenie, która daje większą elastyczność, a także umowa o pracę tymczasową (ta najczęściej spotykana jest w kurortach turystycznych, gdzie zapotrzebowanie na kucharzy jest sezonowe).

  • Jakie kwalifikacje są mile widziane u kandydatów na stanowisko kucharza?

Pracodawcy w branży gastronomicznej poszukują kandydatów z pasją do gotowania, odpowiednim podejściem do gości lokalu oraz umiejętnością pracy w zespole. Mile widziane jest doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku, które świadczy o praktycznej znajomości różnych technik kulinarnych, a także certyfikaty kursów branżowych dowodzące zdolności przygotowania potraw zgodnie z najwyższymi standardami. Ponadto, kandydaci powinni wykazywać się umiejętnością utrzymania czystości w miejscu pracy. Mile widziane jest wyczucie estetyczne (ważną częścią pracy kucharza jest dbanie o estetykę serwowanych dań). Ponadto pracodawcy poszukują osób o wysokiej kulturze osobistej, która ma ogromne znaczenie w czasie obsługi gości.