NAJNOWSZE OFERTY PRACY - Rzeźnik

2017-03-24

Gastronomia / Catering, Praca fizyczna

Niemcy, Niemcy

2017-03-22

Gastronomia / Catering, Praca fizyczna

Niemcy, Niemcy

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Rzeźnik jest to osoba, która dokonuje uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tusz, a także porcjuje mięso, odpowiednio je przygotowuje oraz uczestniczy w wyrabianiu wędlin. Mimo, iż ludzie często utożsamiają rzeźnika niezbyt miło, to jest to zawód przyszłościowy, zapotrzebowanie na tego pracownika zawsze będzie. W Europie rzeźnik to zawód deficytowy.


WYMAGANIA

Rzeźnik powinien mieć ukończoną Zasadniczą Szkołę Zawodową o kierunku rzeźniczym. Natomiast osoby starsze zainteresowane tym fachem mogą podjąć pracę w rzeźni lub zakładach mięsnych i po 3 latach zdać egzamin czeladniczy w izbie rzemieślniczej, a mistrzowski po 6 latach pracy. Osoba na tym stanowisku powinna cechować się, m.in.: dużą siłą fizyczną, precyzją, zręcznością. Ponadto pracownik ów nie może bać się krwi i uboju zwierząt, a także musi być odporny na pracę w niższych temperaturach.


WARUNKI PRACY

Do tej pracy nadają się osoby młode, jak i starsze, tylko powinny posiadać odpowiednie kwalifikacje. Rzeźnik musi mieć bardzo dobry stan zdrowia i brak nosicielstwa chorób zakaźnych. Pracownik ten ma obowiązek noszenia ubrania roboczego - czysty, biały fartuch.


MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA

Rzeźnik może być zatrudniony w zakładach ubojowych, rzeźniach, zakładach wędliniarskich, w niewielkich i bardzo dużych zakładach mięsnych. W Europie i w Polsce ofert pracy dla rzeźników jest wiele.


ZAROBKI

W Polsce wykwalifikowany rzeźnik zarabia około 2,200 zł - 3000 zł netto. Rzeźnik w Wielkiej Brytanii zarobki od 5000 zł do 7000 zł netto. W Szwecji dobry fachowiec może zarobić nawet ponad 8000 zł.

NAJNOWSZE OFERTY PRACY - Rzeźnik

zobacz więcej ofert pracy dla Rzeźnik