Praca Kucharz

Nowość Sortuj wg.: daty trafności

Najnowsze oferty pracy: 238

  • Pomoc kuchenna w punkcie gastronomicznym - zapiekanki

    Powiatowy Urząd Pracy w Sławnie   Darłowo    praca stacjonarna
    5 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Sosnowcu   Mysłowice    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego   Nowy Sącz    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Kartuzach   Kaplica    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz

    Gdański Urząd Pracy   Gdańsk    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Rybniku   Rybnik    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz kuchni arabskiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Nakle nad Notecią   Nakło nad Notecią    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Jastrzębiu-Zdroju   Jastrzębie-Zdrój    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Żywcu   Międzybrodzie Żywieckie    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Aleksandrowie Kujawskim   Ciechocinek    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Aleksandrowie Kujawskim   Ciechocinek    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Międzyrzeczu   Rokitno (pow. międzyrzecki, gm. Przytoczna), Rokitno    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Zielonej Górze   Zielona Góra    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Olkuszu   Jaroszowiec    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Wadowicach   Wadowice    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Wejherowie   Rumia    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Chrzanowie   Mętków    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Kluczborku   Krzywizna    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz*

    Powiatowy Urząd Pracy w Kartuzach   Chwaszczyno    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Cieszynie   Goleszów    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Ostródzie   Ostróda    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gryfinie   Gryfino    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Myśliborzu   Somin    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Kraśniku   Kraśnik    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Łodzi   Łódź    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Legionowie   Legionowo    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Ropczycach   Ropczyce    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Świeciu   Świecie    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Żywcu   Kocierz Moszczanicki    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Piasecznie   Mroków    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Polkowicach   Chocianów    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Czarnkowie   Trzcianka    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Wołominie   Wołomin    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Przemyślu   Przemyśl    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz/pomoc kucharza kuchni bliskowschodniej

    Miejski Urząd Pracy w Lublinie   Lublin    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz (oferta pracy po stażu)

    Powiatowy Urząd Pracy w Gorlicach   Gorlice    praca stacjonarna
    1 dni
  • Kucharz cateringowy

    Powiatowy Urząd Pracy w Pile   Piła    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pizzer

    Powiatowy Urząd Pracy w Wołominie   Marki    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Głubczycach   Kietrz    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Tarnowskich Górach   Tarnowskie Góry    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie   Mrągowo    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pracownik pomocniczy gastronomii

    Powiatowy Urząd Pracy w Łasku   Wiewiórczyn    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Grójcu   Grójec    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Wieliczce   Gdów    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Głubczycach   Głubczyce    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Myszkowie   Markowice (pow. myszkowski, gm. Koziegłowy), Markowice    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Braniewie   Frombork    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Puławach   Puławy    praca stacjonarna
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Kutnie   Kutno    praca stacjonarna
    1 dni
  • Wydawca posiłków

    Powiatowy Urząd Pracy w Kozienicach   Kozienice    praca stacjonarna
    1 dni

Praca Kucharz

Kucharz to zawód, w którym liczy się pasja i oczywiście wyostrzone zmysły smaku i powonienia. Należy jednak pamiętać, że sam talent to nie wszystko. Żeby sprawdzić się jako profesjonalista w przygotowywaniu dań, należy mieć odpowiednie przygotowanie merytoryczne oraz umiejętności techniczne. Mistrzowie w fachu kucharza potrafią zaś połączyć je z artystyczny podejściem i kreatywnością. Trzeba jednak pamiętać, że jest to zawód bardzo różnorodny, znacznie różnić się mogą także wymagania stawiane przez kucharzami oraz oferowane im warunki umowy. Najczęściej można zaaplikować na stanowiska w takich miejscach jak restauracje, stołówki, bary szybkiej obsługi, klubokawiarnie, pizzerie czy ekskluzywne kluby gastronomiczne, gdzie mogą specjalizować się w konkretnej kuchni narodowej lub typie dań. Często dostępne stanowiska w branży gastronomicznej dla kucharzy to m.in. chef de partie, szef kuchni, zastępca szefa kuchni, samodzielny kucharz, pomoc kuchenną czy specjalista ds. przygotowywania konkretnych potraw bądź typu czynności, takich jak smażenie czy pieczenie. W zakresie obowiązków kucharza leży oczywiście przygotowywanie dań zgodnie ze standardami firmy, niemniej oznaczać to może bardzo różne rzeczy, w zależnie od typu lokalu i poziomu stanowiska. Na Praca.pl bez trudu znajdziesz atrakcyjne oferty pracy w branży gastronomicznej. Zacznij je przeglądać i podejmij pracę w ekspresowym tempie! Nie jesteś pewny / pewna, czy praca jako kucharz jest dla Ciebie odpowiednia? Przeczytaj pełen opis tego stanowiska pracy.

Kucharz – co robi?

Kucharz to jeden z najważniejszych pracowników gastronomii. Bez kucharza nie może bowiem funkcjonować żaden lokal gastronomiczny. Co więcej, często o renomie restauracji świadczy właśnie prestiż zatrudnionego w nim szefa kuchni i umiejętności podlegających mu kucharzy. Co robi kucharz? Jego podstawowym zadaniem, jak można się spodziewać, jest przygotowanie dań zgodnie z przepisami kulinarnymi, wskazówkami szefa kuchni oraz standardami lokalu. Istotne jest tu zarówno dbanie o wysoką jakość produktów, kompozycję smakową potrawy, ale też dbanie o odpowiednią estetykę potraw. Jest to wielozadaniowa praca pod presją czasu i nieraz bardzo stresująca. Kucharz w wysokiej klasy restauracji nie może się pomylić, gdyż straci na tym reputacja lokalu, a niezadowolony klient prawdopodobnie już do niego nie wróci. Należy też pamiętać o pozostałych obowiązkach kucharza, takich jak dbanie o czystość na stanowisku pracy, wybieranie produktów, zarządzanie zapasami produktów, współpraca z pomocą kuchenną i innymi kucharzami, a także szefem lokalu, sporządzanie i dopracowywanie przepisów. Co istotne, kucharze muszą także przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także normy sanepidu, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i nie narażać stanu zdrowia gości oraz współpracowników.

  • Kucharz zmianowy

Na rynku pracy często pojawiają się ogłoszenia skierowane do tzw. kucharzy zmianowych. Kucharz zmianowy to pracownik odpowiedzialny za przygotowywanie potraw w określonych godzinach pracy, zazwyczaj właśnie systemie zmianowym. Stanowisko jest tworzone w lokalach działających np. od rana do późnych godzin wieczornych, a więc w których obowiązuje np. menu lunchowe i menu obiadowe. Taki kucharz często musi wykazywać się dużą dyspozycyjnością i zdolnością do szybkiego reagowania na zmieniające się potrzeby gastronomicznego miejsca pracy. Kucharz zmianowy współpracuje z innymi członkami zespołu kuchennego. Praca taka dostępna jest często w miejscowościach turystycznych, a oferty mogą dotyczyć pracy z zakwaterowaniem.

  • Kucharz śniadaniowy

Kucharz śniadaniowy, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w przygotowywaniu pierwszych posiłków dnia, w tym szerokiej gamy dań śniadaniowych oraz brunchowych), od tradycyjnej jajecznicy, tostów czy naleśników, po wykwintne dania kuchni międzynarodowej. Od kandydata na to stanowisko wymaga się znajomości różnych technik kulinarnych oraz umiejętności pracy pod presją czasu. Klienci lokali o poranku w dni robocze zwykle nie mają zbyt wiele czasu, dlatego ważne jest, by zamówione śniadania były gotowe na czas. Kucharz śniadaniowy oczywiście powinien również dbać o estetykę przygotowywanych potraw. Kucharze śniadaniowi są pilnie poszukiwani zwykle w większych miastach, w których funkcjonuje wiele lokali z ofertą śniadaniową.

Jak zostać kucharzem?

Od samodzielnych kucharzy wymaga się najczęściej wykształcenia gastronomicznego (jakie można uzyskać po technikum bądź szkole branżowej), ewentualnie certyfikatu ukończenie kursów i szkoleń w tej dziedzinie. Prestiżowe kursy kierowane są często także do dyplomowanych kucharzy, którzy dzięki nim poszerzają swoje kompetencje i np. uczą się wybranej kuchni narodowej bądź konkretnych technik. Wpis w CV na ten temat będzie sporym atutem, potwierdzającym dodatkowo, że dany kandydat jest chętny do nauki i poważnie myśli o karierze w gastronomii. Kandydaci na kucharzy powinni wykazywać się pasją do gotowania, kreatywnością. Zwykle jest także mile widziane doświadczenie, niemniej na niższych stanowiskach nie jest ono obligatoryjne. Sprawdź najnowsze oferty pracy dla kucharzy, a także innych pracowników HoReCa (pomocy kuchennych, kelnerek, pokojowych) w naszym serwisie!

Praca kucharz, kucharka – predyspozycje zawodowe

Do predyspozycji niezbędnych u kandydata na kucharkę / kucharza należą:

  • wyczulone zmysły smaku i powonienia,
  • wrażliwość estetyczna,
  • kreatywność, 
  • umiejętność pracy w zespole,
  • umiejętność pracy pod wysoką presją czasu i w stresie,
  • zdolność do szybkiego uczenia się, 
  • brak alergii spożywczych,
  • wytrzymałość, 
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.

Kucharz powinien również wykazywać się precyzją w działaniu oraz umiejętnością planowania i organizowania pracy. Pomóc w codziennej pracy może także komunikatywność i otwartość na pracę w międzynarodowym czy wielokulturowym środowisku.

Ile zarabia kucharz?

Czy kucharz może liczyć na konkurencyjne wynagrodzenie netto? W dużych miastach, takich jak Warszawa, Poznań czy Kraków, kucharze mogą liczyć na wyższe wynagrodzenie niż w mniejszych miejscowościach, niemniej wiele zależy od renomy lokalu / hotelu i umiejętności samego kucharza. Dobry kucharz jest w stanie przyciągnąć szeroką klientelę, co przekłada się także na jego sukces finansowy. 

Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, stawka rynkowa dla kucharzy w Polsce wynosi 4150-6040 zł brutto miesięcznie. Oczywiście prestiżowi szefowie kuchni mogą zarabiać znacznie więcej.

Praca w gastronomii a zarobki

Praca w gastronomii uważana jest na nisko płatną, niemniej nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością. Faktem jest, że w branży tej zarobki mogą być bardzo różnorodne. Będą się też znacząco różnić na stanowiskach początkujących, takich jak pomoc kuchenna oraz wysoko wyspecjalizowanych, jak chef de partie (główny kucharz).

  • szef kuchni

Zgodnie z danymi Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń szefowie kuchni zarabiają najczęściej od 5480 do 9140 zł brutto na miesiąc. Mediana pensji na tym stanowisku wynosi 6900 zł brutto, czyli nieco ponad 5 tys. zł netto na rękę (zależnie jednak od typu umowy).

  • pomoc kuchenna / pomocnik kucharza

To jedne z najniższych stanowisk w gastronomii, dlatego wiążą się też z niskimi płacami. Za rynkową stawkę w zawodach pomocy kuchennej i pomocnika kucharza uznaje się 2982-3881 zł brutto na miesiąc.

  • kelner

Zarobki kelnerów mogą być różne, a na ich wypłaty często składają się napiwki. Zwykle jednak pracownicy mogą liczyć na wynagrodzenie od 3057 do 3697 zł brutto miesięcznie.

Najnowsze oferty pracy dla kucharza

W naszym serwisie znajdziesz aktualne oferty pracy dla kucharzy, szefów kuchni, zastępców szefów kuchni i innych pracowników gastronomii. Możesz aplikować od razu, a także ustawić Job Alert dla wybranego zawodu. Nie zapomnij skorzystać z darmowych narzędzi, takich jak Kreator CV online czy Kalkulator Wynagrodzeń!

Zawód kucharz – najczęściej zadawane pytania:

  • Jakie są najczęstsze rodzaje umów oferowane kucharzom?

Kucharze mogą być zatrudnieni na różnych rodzajach umów, w zależności od miejsca pracy i polityki pracodawcy i preferencji samego kandydata. W wielu przypadkach proponowana jest umowa o pracę na pełny etat. Gwarantuje ona stabilność zatrudnienia i pełen zakres świadczeń pracowniczych. Jest też korzystna dla pracodawców, gdyż restauratorzy najchętniej przyjmują kucharzy na stałe i liczą na wieloletnią współpracę. Inną dość często spotykaną formą zatrudnienia jest umowa zlecenie, która daje większą elastyczność, a także umowa o pracę tymczasową (ta najczęściej spotykana jest w kurortach turystycznych, gdzie zapotrzebowanie na kucharzy jest sezonowe).

  • Jakie kwalifikacje są mile widziane u kandydatów na stanowisko kucharza?

Pracodawcy w branży gastronomicznej poszukują kandydatów z pasją do gotowania, odpowiednim podejściem do gości lokalu oraz umiejętnością pracy w zespole. Mile widziane jest doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku, które świadczy o praktycznej znajomości różnych technik kulinarnych, a także certyfikaty kursów branżowych dowodzące zdolności przygotowania potraw zgodnie z najwyższymi standardami. Ponadto, kandydaci powinni wykazywać się umiejętnością utrzymania czystości w miejscu pracy. Mile widziane jest wyczucie estetyczne (ważną częścią pracy kucharza jest dbanie o estetykę serwowanych dań). Ponadto pracodawcy poszukują osób o wysokiej kulturze osobistej, która ma ogromne znaczenie w czasie obsługi gości.