Praca Kucharz

Sortuj wg.: daty trafności

Najnowsze oferty pracy: 278

  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Malborku   Malbork    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    GASTRONOMIA "JOANNA" Joanna Krzanowska   Pogwizdów (pow. łańcucki, gm. Czarna), Pogwizdów    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  •  
  • Pomoc kuchenna

    RYCKA ADAM GOŚCINIEC NAD STRUMYKIEM   Zabełków    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Przedszkole im. Zajączka Złocieniaszka w Złocieńcu   Złocieniec    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Zduńskiej Woli   Zduńska Wola    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    ADT FAMILY VAN AN PHAM   Mysiadło    praca stacjonarna
    Szukamy 2 pracowników  aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    OS INWESTYCJE Sp.z o.o.   Lubin    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Legnicy   Legnica    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Teresa Kowalczyk   Ruda Śląska    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Koninie   Ślesin    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Lublinie   Lublin    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchni

    Nice Dolce Vita Sp. z o.o.   Łódź    praca stacjonarna
    Szukamy 4 pracowników  aplikuj bez CV
    1 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Ustrzykach Dolnych   Myczkowce    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    1 dni
  • Kucharz

    ALCATRAZ CATERING ALICJA ŻUCHLIŃSKA   Wejherowo    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    Teresa Krajewska Gościniec "Nad Wartą"   Uniejów    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    ZAKĄTEK Oliwier Kocemba   Nowy Sącz    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Wadowicach   Wadowice    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Myszkowie   Żarki-Letnisko    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    PAULINA CEKLARZ   Zabrze    praca stacjonarna
    Szukamy 2 pracowników  aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    DANIEL WOJTOWICZ DANFARM PUNKT APTECZNY NIEBOCKO   Równia    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    Urząd Pracy Miasta Stołecznego Warszawy   Warszawa    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharka/kucharz

    ZAKŁADY CHEMICZNE ANSER-TARNOBRZEG SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ   Tarnobrzeg    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kucharz

    Teresa Krajewska Gościniec "Nad Wartą"   Uniejów    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pizzer

    PHU "L-S GASTRO" Robert Siankiewicz , Leszek Leśnik s.c.   Słupca    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomocnik kucharza

    RESTAURACJA "ASPRI" DARIUSZ FRAS   Polkowice    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kucharza

    Powiatowy Urząd Pracy w Rawiczu   Rawicz    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Sprzedawca/kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Tychach   Tychy    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pracownik pomocniczy gastronomii

    Powiatowy Urząd Pracy w Wołowie   Wołów    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kuchenna

    PRYWATNE LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE - NIŻSZE SEMINARIUM DUCHOWNE FRANCISZKANÓW (OFM)   Wieliczka    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kuchenna

    ANNA CZOP - "BAR JÓZEK"   Nowy Targ    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kuchenna

    PRZEDSIĘBIORSTWO USŁUGOWO HANDLOWE AGNIESZKA GANIA   Piekary Śląskie    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kuchenna

    DOM REKOLEKCYJNO-FORMACYJNY   Częstochowa    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kuchenna

    "CAFE CLUB POLONIA" Piotr Kukotko   Kępno    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Pomoc kuchenna

    DOM PRZYJĘĆ WIKTORIA MAGDALENA KARWOT   Żory    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    2 dni
  • Kucharz

    HIERONIM STRAPAGIEL DRUM-POLSKA   Kalisz    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    3 dni
  • Kucharz

    SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA "POWRÓCISZ TU"   Krwony    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    3 dni
  • Kucharz/ kucharka

    BAR RESTAURACYJNY "JANOSIK" DARIUSZ WYCISK   Bytom    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    3 dni
  • Pizzer

    Powiatowy Urząd Pracy w Będzinie   Będzin    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    3 dni
  • Pomoc kuchenna

    HIERONIM STRAPAGIEL DRUM-POLSKA   Kalisz    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    3 dni
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Kościanie   Kościan    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    3 dni
  • Pomoc kuchenna

    SŁAWOMIR BANAŚ MIŁA   Kraków    praca stacjonarna
    Szukamy 2 pracowników  aplikuj bez CV
    3 dni
  • Kucharz

    "MIKO" Piotr Sołtysiak   Wola Dalsza    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Kucharz

    Zespół Placówek Oswiatowych nr 2 w Kielcach   Kielce    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Kucharz

    AniBistro Anna Ziemba   Nowy Sącz    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Kucharz (k/m)

    AGA - CATERING Agnieszka Sztender   Piaseczno    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Kucharz-pizzer

    Tomasz Balcer " BRAVIDA "   Zawoja    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Kucharz/ kierowca

    WELDING - SPAW Grzegorz Zięzio   Rzeszów    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Pizzer

    PIZZERIA BELLA VITA Emad Elkalyouby   Janów Lubelski    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Pizzer

    Powiatowy Urząd Pracy w Będzinie   Będzin    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni
  • Garmażer

    Zakład Produkcyjno-Usługowy "Sekret Smaku" Joanna Gronowska   Łukowo (pow. makowski, gm. Karniewo), Łukowo    praca stacjonarna
    aplikuj bez CV
    4 dni

Praca Kucharz

Kucharz to zawód, w którym liczy się pasja i oczywiście wyostrzone zmysły smaku i powonienia. Należy jednak pamiętać, że sam talent to nie wszystko. Żeby sprawdzić się jako profesjonalista w przygotowywaniu dań, należy mieć odpowiednie przygotowanie merytoryczne oraz umiejętności techniczne. Mistrzowie w fachu kucharza potrafią zaś połączyć je z artystyczny podejściem i kreatywnością. Trzeba jednak pamiętać, że jest to zawód bardzo różnorodny, znacznie różnić się mogą także wymagania stawiane przez kucharzami oraz oferowane im warunki umowy. Najczęściej można zaaplikować na stanowiska w takich miejscach jak restauracje, stołówki, bary szybkiej obsługi, klubokawiarnie, pizzerie czy ekskluzywne kluby gastronomiczne, gdzie mogą specjalizować się w konkretnej kuchni narodowej lub typie dań. Często dostępne stanowiska w branży gastronomicznej dla kucharzy to m.in. chef de partie, szef kuchni, zastępca szefa kuchni, samodzielny kucharz, pomoc kuchenną czy specjalista ds. przygotowywania konkretnych potraw bądź typu czynności, takich jak smażenie czy pieczenie. W zakresie obowiązków kucharza leży oczywiście przygotowywanie dań zgodnie ze standardami firmy, niemniej oznaczać to może bardzo różne rzeczy, w zależnie od typu lokalu i poziomu stanowiska. Na Praca.pl bez trudu znajdziesz atrakcyjne oferty pracy w branży gastronomicznej. Zacznij je przeglądać i podejmij pracę w ekspresowym tempie! Nie jesteś pewny / pewna, czy praca jako kucharz jest dla Ciebie odpowiednia? Przeczytaj pełen opis tego stanowiska pracy.

Kucharz – co robi?

Kucharz to jeden z najważniejszych pracowników gastronomii. Bez kucharza nie może bowiem funkcjonować żaden lokal gastronomiczny. Co więcej, często o renomie restauracji świadczy właśnie prestiż zatrudnionego w nim szefa kuchni i umiejętności podlegających mu kucharzy. Co robi kucharz? Jego podstawowym zadaniem, jak można się spodziewać, jest przygotowanie dań zgodnie z przepisami kulinarnymi, wskazówkami szefa kuchni oraz standardami lokalu. Istotne jest tu zarówno dbanie o wysoką jakość produktów, kompozycję smakową potrawy, ale też dbanie o odpowiednią estetykę potraw. Jest to wielozadaniowa praca pod presją czasu i nieraz bardzo stresująca. Kucharz w wysokiej klasy restauracji nie może się pomylić, gdyż straci na tym reputacja lokalu, a niezadowolony klient prawdopodobnie już do niego nie wróci. Należy też pamiętać o pozostałych obowiązkach kucharza, takich jak dbanie o czystość na stanowisku pracy, wybieranie produktów, zarządzanie zapasami produktów, współpraca z pomocą kuchenną i innymi kucharzami, a także szefem lokalu, sporządzanie i dopracowywanie przepisów. Co istotne, kucharze muszą także przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także normy sanepidu, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i nie narażać stanu zdrowia gości oraz współpracowników.

  • Kucharz zmianowy

Na rynku pracy często pojawiają się ogłoszenia skierowane do tzw. kucharzy zmianowych. Kucharz zmianowy to pracownik odpowiedzialny za przygotowywanie potraw w określonych godzinach pracy, zazwyczaj właśnie systemie zmianowym. Stanowisko jest tworzone w lokalach działających np. od rana do późnych godzin wieczornych, a więc w których obowiązuje np. menu lunchowe i menu obiadowe. Taki kucharz często musi wykazywać się dużą dyspozycyjnością i zdolnością do szybkiego reagowania na zmieniające się potrzeby gastronomicznego miejsca pracy. Kucharz zmianowy współpracuje z innymi członkami zespołu kuchennego. Praca taka dostępna jest często w miejscowościach turystycznych, a oferty mogą dotyczyć pracy z zakwaterowaniem.

  • Kucharz śniadaniowy

Kucharz śniadaniowy, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w przygotowywaniu pierwszych posiłków dnia, w tym szerokiej gamy dań śniadaniowych oraz brunchowych), od tradycyjnej jajecznicy, tostów czy naleśników, po wykwintne dania kuchni międzynarodowej. Od kandydata na to stanowisko wymaga się znajomości różnych technik kulinarnych oraz umiejętności pracy pod presją czasu. Klienci lokali o poranku w dni robocze zwykle nie mają zbyt wiele czasu, dlatego ważne jest, by zamówione śniadania były gotowe na czas. Kucharz śniadaniowy oczywiście powinien również dbać o estetykę przygotowywanych potraw. Kucharze śniadaniowi są pilnie poszukiwani zwykle w większych miastach, w których funkcjonuje wiele lokali z ofertą śniadaniową.

Jak zostać kucharzem?

Od samodzielnych kucharzy wymaga się najczęściej wykształcenia gastronomicznego (jakie można uzyskać po technikum bądź szkole branżowej), ewentualnie certyfikatu ukończenie kursów i szkoleń w tej dziedzinie. Prestiżowe kursy kierowane są często także do dyplomowanych kucharzy, którzy dzięki nim poszerzają swoje kompetencje i np. uczą się wybranej kuchni narodowej bądź konkretnych technik. Wpis w CV na ten temat będzie sporym atutem, potwierdzającym dodatkowo, że dany kandydat jest chętny do nauki i poważnie myśli o karierze w gastronomii. Kandydaci na kucharzy powinni wykazywać się pasją do gotowania, kreatywnością. Zwykle jest także mile widziane doświadczenie, niemniej na niższych stanowiskach nie jest ono obligatoryjne. Sprawdź najnowsze oferty pracy dla kucharzy, a także innych pracowników HoReCa (pomocy kuchennych, kelnerek, pokojowych) w naszym serwisie!

Praca kucharz, kucharka – predyspozycje zawodowe

Do predyspozycji niezbędnych u kandydata na kucharkę / kucharza należą:

  • wyczulone zmysły smaku i powonienia,
  • wrażliwość estetyczna,
  • kreatywność, 
  • umiejętność pracy w zespole,
  • umiejętność pracy pod wysoką presją czasu i w stresie,
  • zdolność do szybkiego uczenia się, 
  • brak alergii spożywczych,
  • wytrzymałość, 
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.

Kucharz powinien również wykazywać się precyzją w działaniu oraz umiejętnością planowania i organizowania pracy. Pomóc w codziennej pracy może także komunikatywność i otwartość na pracę w międzynarodowym czy wielokulturowym środowisku.

Ile zarabia kucharz?

Czy kucharz może liczyć na konkurencyjne wynagrodzenie netto? W dużych miastach, takich jak Warszawa, Poznań czy Kraków, kucharze mogą liczyć na wyższe wynagrodzenie niż w mniejszych miejscowościach, niemniej wiele zależy od renomy lokalu / hotelu i umiejętności samego kucharza. Dobry kucharz jest w stanie przyciągnąć szeroką klientelę, co przekłada się także na jego sukces finansowy. 

Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, stawka rynkowa dla kucharzy w Polsce wynosi 4150-6040 zł brutto miesięcznie. Oczywiście prestiżowi szefowie kuchni mogą zarabiać znacznie więcej.

Praca w gastronomii a zarobki

Praca w gastronomii uważana jest na nisko płatną, niemniej nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością. Faktem jest, że w branży tej zarobki mogą być bardzo różnorodne. Będą się też znacząco różnić na stanowiskach początkujących, takich jak pomoc kuchenna oraz wysoko wyspecjalizowanych, jak chef de partie (główny kucharz).

  • szef kuchni

Zgodnie z danymi Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń szefowie kuchni zarabiają najczęściej od 5480 do 9140 zł brutto na miesiąc. Mediana pensji na tym stanowisku wynosi 6900 zł brutto, czyli nieco ponad 5 tys. zł netto na rękę (zależnie jednak od typu umowy).

  • pomoc kuchenna / pomocnik kucharza

To jedne z najniższych stanowisk w gastronomii, dlatego wiążą się też z niskimi płacami. Za rynkową stawkę w zawodach pomocy kuchennej i pomocnika kucharza uznaje się 2982-3881 zł brutto na miesiąc.

  • kelner

Zarobki kelnerów mogą być różne, a na ich wypłaty często składają się napiwki. Zwykle jednak pracownicy mogą liczyć na wynagrodzenie od 3057 do 3697 zł brutto miesięcznie.

Najnowsze oferty pracy dla kucharza

W naszym serwisie znajdziesz aktualne oferty pracy dla kucharzy, szefów kuchni, zastępców szefów kuchni i innych pracowników gastronomii. Możesz aplikować od razu, a także ustawić Job Alert dla wybranego zawodu. Nie zapomnij skorzystać z darmowych narzędzi, takich jak Kreator CV online czy Kalkulator Wynagrodzeń!

Zawód kucharz – najczęściej zadawane pytania:

  • Jakie są najczęstsze rodzaje umów oferowane kucharzom?

Kucharze mogą być zatrudnieni na różnych rodzajach umów, w zależności od miejsca pracy i polityki pracodawcy i preferencji samego kandydata. W wielu przypadkach proponowana jest umowa o pracę na pełny etat. Gwarantuje ona stabilność zatrudnienia i pełen zakres świadczeń pracowniczych. Jest też korzystna dla pracodawców, gdyż restauratorzy najchętniej przyjmują kucharzy na stałe i liczą na wieloletnią współpracę. Inną dość często spotykaną formą zatrudnienia jest umowa zlecenie, która daje większą elastyczność, a także umowa o pracę tymczasową (ta najczęściej spotykana jest w kurortach turystycznych, gdzie zapotrzebowanie na kucharzy jest sezonowe).

  • Jakie kwalifikacje są mile widziane u kandydatów na stanowisko kucharza?

Pracodawcy w branży gastronomicznej poszukują kandydatów z pasją do gotowania, odpowiednim podejściem do gości lokalu oraz umiejętnością pracy w zespole. Mile widziane jest doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku, które świadczy o praktycznej znajomości różnych technik kulinarnych, a także certyfikaty kursów branżowych dowodzące zdolności przygotowania potraw zgodnie z najwyższymi standardami. Ponadto, kandydaci powinni wykazywać się umiejętnością utrzymania czystości w miejscu pracy. Mile widziane jest wyczucie estetyczne (ważną częścią pracy kucharza jest dbanie o estetykę serwowanych dań). Ponadto pracodawcy poszukują osób o wysokiej kulturze osobistej, która ma ogromne znaczenie w czasie obsługi gości.