W Kielcach odbędą się XVII Ogólnopolskie Targi Pracy

2014-03-28

We wtorek, 1 kwietnia, odbędą się XVII już Ogólnopolskie Targi Pracy. Weźmie w nich udział ponad 100 wystawców, którzy przedstawią około 4.500 ofert pracy. Uczestnicy wydarzenia będą mogli nadto wziąć udział w interesujących prezentacjach, skierowanych zarówno do osób poszukujących nowych, zawodowych wyzwań, jak i pracodawców.

Jak co roku, Kielce stają się wiosenną stolicą tradycyjnych targów pracy. Wszyscy, którzy poszukują nowych zawodowych wyzwań, inspiracji do zmiany, czy chcą rozpoznać ofertę szkoleń, mają szansę znaleźć tu coś dla siebie. Tegoroczna, XVII już, edycja Ogólnopolskich Targów Pracy zapowiada się bardzo interesująco. Ponad 100 wystawców. Około 4.500 ofert pracy. Interesujący i bogaty program.

Targi organizują w partnerstwie Miejski Urząd Pracy w Kielcach oraz Targi Kielce SA. O formułę wydarzenia pytamy Włodzimierza Koronę – zastępcę dyrektora MUP.

- Organizujemy targi w formule tradycyjnej. Dając tym samym szansę obu stronom (pracodawcom i osobom poszukującym możliwości dalszego rozwoju ścieżki kariery) na spotkanie bezpośrednie. XVII Ogólnopolskie Targi Pracy to miejsce dobrych rozmów, miejsce, które generuje szanse.

Jaka jest grupa docelowa targów?

- Bardzo szeroka. Staramy się, aby każdy mógł znaleźć na naszych targach coś interesującego dla siebie. To duże wyzwanie. W tym roku, wśród ofert, jakie przedstawią pracodawcy będą i propozycje prac prostych, ale również tych wysublimowanych – m. in. dla programistów i analityków.

Program targów skierowany jest w tym roku nie tylko do osób szukających zatrudnienia, ale również do pracodawców?

- Tak, jak już mówiłem, targi to miejsce dobrych spotkań. Oczywiście dbamy o osoby, które chcą poszerzyć swoją wiedzą i umiejętności w zakresie sprawnego poruszania się po rynku pracy. Stąd prezentacje o pisaniu kreatywnego CV, listów motywacyjnych i bezpiecznego zatrudnienia zagranicą. Pracodawcy jednak też będą mieli możliwość poszerzenia swojej wiedzy. Zaproszeni eksperci opowiedzą w trakcie konferencji otwierającej targi o nowoczesnych technikach rekrutacji, metodach promocji biznesu oraz zatrudnieniu pracowników przy wykorzystaniu możliwości jakie daje sieć EURES.

Dziękujemy za rozmowę!

XVII Ogólnopolskie Targi Pracy organizują: Miejski Urząd Pracy w Kielcach oraz Targi Kielce SA. Odbędą się one we wtorek, 1 kwietnia 2014 roku, w godzinach od 10:00 do 15:00 w Hali „F” Targów Kielce, ul. Zakładowa 1.
Potwierdziło w nich udział ponad 100 wystawców z Polski, Niemiec i Irlandii. Przedstawią oni oferty na około 4500 miejsc pracy. Przede wszystkim w obszarach:

• Usługi – 1790 miejsc pracy
  • Handel – 560
  • Budownictwo – 210
  • Gastronomia – 210
  • Produkcja – 190
  • Zawody biurowo – administracyjne – 180 miejsc pracy

W targach biorą również udział firmy szkoleniowe i szkoły dla dorosłych.