Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Radzyniu Podlaskim
Powiatowy Lekarz Weterynarii poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:
Powiatowy Lekarz Weterynarii poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:
Inspektor weterynaryjny
Miejsce pracy: Radzyń Podlaski
Ogłoszenie o naborze Nr 107227
Warunki pracy
Praca biurowa (wymuszona pozycja ciała, praca przy monitorze) oraz częste wyjazdy służbowe związane z przeprowadzaniem kontroli (uprawnienia do kierowania samochodem osobowym), wyjazdy szkoleniowe, kontakt z rolnikami i właścicielami podmiotów gospodarczych, pobieranie prób.
Miejsce i otoczenie organizacyjno-techniczne stanowiska pracy: budynek parterowy, wejście na parter trzystopniowe, brak podjazdu.
Zakres zadań
- Kontroluje bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym warunków weterynaryjnych przy ich produkcji oraz eksporcie w podmiotach prowadzących działalność w zakresie: pozyskiwania, rozbioru oraz przetwórstwa mięsa czerwonego, pozyskiwania, rozbioru i przetwórstwa mięsa białego, przetwórstwa mleka wraz z kontrolą w zakresie zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego w tych podmiotach
- Kontroluje warunki weterynaryjne w podmiotach prowadzących działalność w zakresie: transportu produktów pochodzenia zwierzęcego w zakładach przetwórstwa mleka, mięsa białego i czerwonego
- Prowadzi monitoring w ramach badań kontrolnych substancji niedozwolonych pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt wraz z obsługą programu E-Client
- Prowadzi rejestr podmiotów produkujących, przechowujących i transportujących produkty pochodzenia zwierzęcego w systemie RPUKP Bż.
- Kontroluje warunki weterynaryjne w podmiotach prowadzących działalność w zakresie: SB, RHD, MOL, przechowywania tusz dzików w kontenerach chłodniczych, PSD, T- transportu produktów pochodzenia zwierzęcego, pozyskiwania mleka: przyjmowanie i analizowanie wniosków i dokumentów składanych przez podmioty, przeprowadzanie kontroli doraźnych i planowych, sporządzanie dokumentacji związanych z realizowanymi zadaniami, przygotowywanie analiz ryzyka dla każdego z podmiotów
- Prowadzi postępowania administracyjne, przygotowuje pisma oraz projekty decyzji administracyjnych oraz sprawozdawczości w zakresie wykonywanych zadań.
- Kontroluje lekarzy wyznaczonych do badania mięsa i innych czynności w zakładach wytwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego
- Obsługuje systemy informatyczne RASFF, TRACES , RPUKP Bż
- Podejmuje czynności w związku ze zwalczaniem choroby zakaźnej
- W zakresie nadzoru nad wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz oraz pasz leczniczych: kontroluje warunki weterynaryjne podmiotów wytwarzających pasze, kontroluje warunki weterynaryjne podmiotów prowadzących obrót paszami, kontroluje warunki weterynaryjne podmiotów wytwarzających pasze nieprzeznaczone do obrotu, kontroluje warunki weterynaryjne podmiotów stosujących pasze
- Realizuje zadania wynikające z Krajowego Planu Kontroli Urzędowej Pasz, w tym: sporządza harmonogramy kontroli urzędowej pasz, pobiera próby do badań laboratoryjnych, raportuje wyniki urzędowej kontroli pasz
- W zakresie nadzoru nad działalnością nadzorowaną w zakresie zbierania, transportowania, przechowywania, operowania, przetwarzania oraz wykorzystania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego: kontroluje warunki weterynaryjne podmiotów przetwarzających uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego – karma dla psów i kotów, kontroluje warunki weterynaryjne podmiotów wykorzystujących uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego – fermy zwierząt futerkowych, współpracuje z inspektorem ds. bezpieczeństwa żywności, pasz i utylizacji w zakresie zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego w ubojniach zwierząt
- Kontroluje rolnicze wykorzystanie mączek mięsno – kostnych jako polepszaczy gleby
- Przeprowadza kontrole nad eksportem, importem oraz handlem paszami oraz ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego
- Prowadzi rejestr i wykaz podmiotów objętych nadzorem zgodnie z Ustawą o paszach oraz Rozporządzeniem 183/2005
- Prowadzi sprawozdawczość w odniesieniu do pasz i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
- Prowadzi postępowania administracyjne, przygotowuje pisma, zaświadczenia oraz projekty decyzji administracyjnych w zakresie wykonywanych zadań
- Prowadzi sprawy z zakresu uboju na użytek własny: przyjmuje i rejestruje zgłoszenia, informuje o zasadach uboju na użytek własny, przekazuje dane o wynikach badań zainteresowanym podmiotom
- Wspólnie z przedstawicielami Inspekcji Sanitarnej kontroluje zasady bezpieczeństwa żywności
- Kontroluje dokumentację dotyczącą uboju z konieczności: przyjmuje zgloszenia o uboju zwierząt z konieczności, analizuje pozyskane informacje oraz sporządza sprawozdania
- Koordynuje działania pracowni wytrawiania włośni oraz przeprowadza kontrole w tym zakresie
- Wystawia świadectwa zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego
- Wykonuje inne polecenia Powiatowego Lekarza Weterynarii, w tym: sprawuje zastępstwa, sporządza harmonogramy pracy, pakuje próby krwi związane z ubojem na użytek własny oraz prowadzi samochód służbowy
Wymagania niezbędne
wykształcenie: wyższe weterynaryjnedoświadczenie zawodowe/staż pracy: doświadczenia zawodowego
- Czynne prawo jazdy kat. B
- Dokładna znajomość przepisów weterynaryjnych
- Umiejętność biegłej obsługi komputera
- Zgoda na zasięgnięcie opinii u poprzedniego pracodawcy
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Wymagania dodatkowe
- Szkolenie z postępowania administracyjnego
- Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
- Dyspozycyjność
- Odporność na stres
- Umiejętność sprawnej organizacji