Najnowsze oferty pracy

Zobacz więcej ofert pracy

Starszy specjalista

Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie
Warszawa
praca stacjonarna
1036 dni temu
Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie
Dyrektor Generalny Głównego Inspektoratu Sanitarnego poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:
Starszy specjalista
Miejsce pracy: Warszawa
Ogłoszenie o naborze Nr 80155

Warunki pracy

Praca administracyjno-biurowa, obsługa komputera minimum 7 godz. dziennie, użytkowanie sprzętu biurowego (drukarka, kserokopiarka, niszczarka dokumentów), stanowisko pracy wymaga umiejętności pracy w sytuacjach stresowych i pod presją czasu. Charakter pracy oraz konieczność tworzenia dokumentacji wymagać będzie współpracy z innymi komórkami organizacyjnymi. W związku z tym, w zależności od potrzeb, praca będzie wymagać przemieszczania się na terenie budynku i poza nim. Pomieszczenie zakładu pracy uwzględnia potrzeby osób z niepełnosprawnościami w zakresie przystosowania stanowisk pracy. Obiekt posiada platformę schodową dla osób na wózkach inwalidzkich przy wejściu do budynku od ul. Targowej 65. Drzwi wejściowe do budynku od strony ul. Targowej 65 pozwalają na swobodny przejazd wózkiem inwalidzkim. W budynku Głównego Inspektoratu Sanitarnego korytarze są przestronne, pozbawione progów, ponadto obiekt wyposażony jest w dźwigi osobowe z kabinami przystosowanymi dla osób z niepełnosprawnościami. Osoby z niepełnosprawnościami mogą swobodnie korzystać z czterech toalet znajdujących się na parterze, II, IV i VI piętrze. Istnieje również możliwość dostosowania stanowiska pracy do potrzeb indywidualnej niepełnosprawności oraz korzystania z parkingu podziemnego.

Zakres zadań

  • Przygotowuje pisma na podstawie informacji w języku angielskim i polskim kierowane do organów urzędowej kontroli żywności i pasz informujące o niebezpiecznej żywności i paszach i wyznaczające kierunki koniecznych działań w celu ochrony zdrowia konsumentów, a także przygotowuje ostrzeżenia publiczne publikowane na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego na podstawie tych informacji
  • Opracowuje informacje w języku angielskim o działaniach podejmowanych w Polsce przez organy urzędowej kontroli żywności i pasz i przekazuje te informacje do Komisji Europejskiej w ramach systemu RASFF
  • Odpowiada (pisemnie lub w rozmowie telefonicznej) na pytania kierowane przez przedsiębiorców, konsumentów i inne zainteresowane strony na temat systemu RASFF i zagrożeń występujących w żywności. Przygotowuje informacje oraz odpowiedzi na zapytania przedstawione w interpelacjach poselskich, pismach Najwyższej Izby Kontroli, Policji i innych organów
  • Prowadzi sprawy z zakresu systemu AAC (Administrative Assistance and Cooperation), dla którego Wydział ds. RASFF został wyznaczony pojedynczym punktem kontaktowym reprezentującym Polskę
  • Zgłasza i przyjmuje informacje w języku angielskim o niebezpiecznej żywności do/z międzynarodowego systemu INFOSAN (International Food Safety Authority Network), dla którego Wydział ds. RASFF został wyznaczony krajowym punktem kontaktowym reprezentującym Polskę
  • Prowadzi szkolenia z zakresu systemu RASFF i urzędowej kontroli żywności
  • Uczestniczy w roli eksperta w posiedzeniach gremiów Unii Europejskiej dotyczących systemu RASFF i zagrożeń występujących w żywności, w tym przedstawia stanowisko Polski oraz bierze udział w inicjatywach związanych z rozwojem systemu RASFF w Polsce
  • Uczestniczy w kontrolach i audytach prowadzonych przez pracowników Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Wojewódzkich, Powiatowych oraz Granicznych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych, tworzy raporty i sprawozdania z działalności kontrolnej i audytowej

Wymagania niezbędne

wykształcenie: wyższe technologia żywności, żywienie człowieka lub pokrewne, zdrowie publiczne lub pokrewne, chemia, biochemia lub pokrewne
doświadczenie zawodowe/staż pracy: co najmniej 1 rok doświadczenia zawodowego w obszarze bezpieczeństwa żywności
  • Wiedza z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia
  • Znajomość ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  • Znajomość ustawy Kodeks Postępowania Administracyjnego
  • Znajomość przepisów krajowych i unijnych z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia
  • Znajomość języka angielskiego na poziomie bardzo dobrym
  • Znajomość pakietu MS Office (edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny, tworzenie prezentacji multimedialnych)
  • Umiejętność pracy w zespole
  • Odporność na stres
  • Komunikatywność
  • Dobra organizacja pracy własnej
  • Posiadanie obywatelstwa polskiego
  • Korzystanie z pełni praw publicznych
  • Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe

Wymagania dodatkowe

  • Znajomość problematyki związanej z działalnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w tym w szczególności z bezpieczeństwem żywności
  • Odpowiedzialność
  • Rzetelność
  • Umiejętność pracy pod presją czasu
 

Podobne oferty