Praca.pl Poradniki HoReCa i turystyka
Branża nie tylko na start

Branża nie tylko na start

 
Branża nie tylko na start

Gastronomia – 70 tys. miejsc pracy


20 tys. restauracji, 21 tys. barów i pubów, 24 tys. punktów gastronomicznych – tak z grubsza wygląda polski rynek gastronomiczny . Dynamika rynku jest spora – ostatnie 3 lata to wzrost średnio 5% rocznie. A będzie więcej, bo zmieniają się przyzwyczajenia Polaków – coraz mniej lubimy gotować, a coraz bardziej zamawiać jedzenie online.
Branża gastronomiczna to ogromna liczba miejsc pracy, które najczęściej obsadzają ludzie młodzi, w Polsce bowiem, by zostać kelnerem czy barmanem, nierzadko nie jest potrzebne żadne doświadczenie, a pracownik wszystkiego uczy się na szkoleniach wstępnych (sieciówki) lub już w trakcie pracy (tzw. szkoła życia małej gastronomii).


Podstawowe stanowiska w gastronomii, na które najczęściej zatrudniane są osoby bez doświadczenia, to kelner, barman, barista, pomoc kuchenna. Doświadczenie (lub wykształcenie kierunkowe) potrzebne jest na stanowiskach – kucharz, sommelier.

 

Turystyka


Na jakie stanowiska w turystyce może liczyć osoba bez doświadczenia? Dwa podstawowe obszary to pokojowa oraz obsługa recepcji w hostelu czy hotelu. Tu coraz chętniej zatrudnia się sąsiadów zza wschodniej granicy, bo brak jest wystarczającej liczby chętnych do pracy w Polsce.

 

Inne opcje w turystyce


Branża turystyczna to również coraz więcej mniej typowych miejsc pracy: osób odpowiedzialnych za organizację i prowadzenie eventów w ramach turystyki biznesowej, stewardów poszukiwanych przez dynamicznie rozwijające się tanie linie lotnicze czy osób zajmujących się turystyką przed monitorem komputera – pracujących w obszarze e-turystyki.

 

Przewodnik miejski

 

Młoda osoba, która studiuje w większym mieście, może też rozpocząć pracę jako przewodnik miejski. Kilka lat temu trzeba było ukończyć w tym celu specjalistyczny kurs i zdać egzamin. Ustawa deregulacyjna z 2013 roku zniosła te obostrzenia, a to otworzyło rynek młodym ludziom.

 

Steward

 

Rozwój tanich linii lotniczych to również duże zapotrzebowanie na stewardów. Rekrutacje otwarte są dla każdego, kto ukończył 18 lat, szkołę średnią, ma min. 165 cm – kobieta i 175 cm – mężczyzna) i zna bardzo dobrze dwa języki. Zarobki są atrakcyjne, zatem wiele osób zgłasza się na rekrutacje.

 

Specjalista ds. e-turystyki

 

Łączy kompetencje e-marketingowca i specjalisty ds. turystyki. Zajmuje się promocją ofert turystycznych online. Może to obejmować cały szereg działań – od content marketingu, obsługi social mediów, po dbanie o współpracę z portalami branżowymi bądź pracę w takich właśnie serwisach.

Turystyka rozwija się nie tylko w Polsce, ale również za granicą. W Zjednoczonych Emiratach Arabskich w 2017 roku powstało 18 000 nowych miejsc pracy związanych z turystyką (za The World Travel and Tourism Council). Osoby znające języki obce mogą z powodzeniem szukać w tej branży pracy również za granicą.

 

HoReCa i turystyka – praca na całe życie?


Czy przygoda rozpoczęta w czasie studiów może stać się sposobem na życie? Okazuje się, że tak. Dla Anny Filipczak, szefa personalnego Green Caffè Nero, to już kilkanaście lat w firmie. Rozpoczęłam pracę jako barista – tak jak większość naszych menedżerów czy pracowników biurowych. Awansowałam na szefa zmiany, kierownika kawiarni, a później już – zgodnie z moimi osobistymi zainteresowaniami – przeszłam do działu HR, który prowadzę od prawie 10 lat.

 

Filipczak podkreśla, że nie jest to sytuacja odosobniona. Większość pracowników Green Caffè Nero to osoby, które rozpoczęły u nas pracę jako bariści i przeszły całą ścieżkę rozwoju wewnątrz firmy. Cały dział HR to osoby, które kiedyś bezpośrednio pracowały z naszymi klientami. Trenerzy, area menedżerowie, kierownicy kawiarni – to pracownicy, którzy zaczynali od podstawowego stanowiska. Nasza polityka awansów opiera się na awansach wewnętrznych i to nie tylko po to, by doceniać młodych ludzi z potencjałem, ale również dlatego, że uważamy, iż nie można dobrze rozumieć specyfiki funkcjonowania kawiarni, jeśli się wcześniej w niej nie pracowało. Mamy wielu pracowników, którzy nawet nie spodziewali się tego, że ta ich pierwsza, studencka praca skończy się stałą pracą na wiele lat – dodaje Filipczak.

 

Kelner i recepcjonista w CV


Oczywiście nie każdy pracownik tej branży zostaje w niej dłużej. W odróżnieniu od krajów Europy Zachodniej, gdzie średnia wieku kelnera to około 40 lat, w Polsce bardzo mało mamy kelnerów czy barmanów z dużym doświadczeniem. Czy zatem taka praca w CV ma jakieś znaczenie dla późniejszego pracodawcy z zupełnie innej branży?
Pracodawcy doceniają pracę w tych branżach, bo wiedzą, że jest to wbrew pozorom praca wymagająca i obciążająca. Długie zmiany, konieczność godzenia grafików, kontakt z klientem, który bywa roszczeniowy – to prawdziwa szkoła życia dla młodej osoby.

Anna Filipczak z Green Caffè Nero podkreśla, że praca w kawiarni daje też rozwój osobisty: Obserwując naszych pracowników, widzimy jak bardzo praca jako barista otwiera ich na drugiego człowieka. To umiejętność prowadzenia rozmowy, pewność siebie w relacjach i samodzielnym podejmowaniu decyzji, umiejętność radzenia sobie z nagłymi i nieoczekiwanymi sytuacjami oraz odporność na stres, bo ruch w kawiarni jest naprawdę spory.


Jeśli pracownik awansuje na szefa zmiany, to nabiera kompetencji liderskich i zdobywa doświadczenie zarządzania małym zespołem. Każda nasza kawiarnia to taki minibiznes, dlatego szefowie zmian i kierownicy są na szkoleniach przygotowywani do zarządzania budżetem kawiarni, pilnowania kosztów, organizacji pracy swojej i innych. To bardzo przydatne kwalifikacje, jeśli chce się w przyszłości pracować jako menedżer bądź prowadzić własny biznes.

 

Zarobki w HoReCa*


Pomocnik kucharza – 2048 zł
Pokojowa – 2145 zł
Barista – 2484 zł
Przewodnik miejski – 2605 zł
Barman – 2498 zł
Stewardessa – 5164 zł

W obu branżach dość częste są różnego rodzaju dodatki – oficjalne, jak premie obrotowe, oraz nieoficjalne – w formie napiwków. Z napiwkami bywa różnie – w miejscach droższych, prestiżowych można zdobyć drugą wypłatę. W pubie, gdzie głównie leje się piwo, są znikome. Badania z 2014 roku przeprowadzone przez SGH „Konsument w restauracji” wynika, że tylko 21% Polaków zostawia napiwek zawsze, a 3% nie robi tego nigdy (Rynek Gastronomiczny w Polsce raport 2017 HORECANET.pl)

„W Green Caffè Nero do podstawowego wynagrodzenia barista otrzymuje dodatek od obrotu. W efekcie najczęstsza stawka godzinowa mieści się w przedziale między 13-17,5 zł brutto” – dookreśla szef personalny sieci kawiarni.

 

Ile zarabia kelner?*


Stawki na tym stanowisku są mocno zróżnicowane. Mediana to wprawdzie 2258 zł brutto, zatem niewiele więcej niż najniższa krajowa, ale 10% zarabia powyżej 3700 zł. Niestety 10% najgorzej opłacanych kelnerów nie zarabia nawet ustawowego minimum (1850 zł). Różnica w zarobkach kelnera między dużym miastem a małym miasteczkiem do 25 tys. mieszkańców wynosi ponad 400 zł brutto. Najwięcej zarobić można w Poznaniu (3022 zł), Gdańsku (2500 zł) i Krakowie (2449 zł). Najsłabiej płaci Wrocław (2270 zł). Więcej zarobi też kelner poliglota – różnica w stawkach między kelnerem nieznającym języka a tym, który zna ich dwa to aż 482 zł brutto. Na wynagrodzenie w zasadzie nie wpływa staż pracy. Mimo dość niskich stawek, ocenianych przez 72% jako niesprawiedliwe, 67% kelnerów jest zadowolonych z pracy.

 

Ile zarabia recepcjonista?*


Profil wynagrodzenia recepcjonisty zbliżony jest do profilu kelnera. 10% zarabia powyżej 3543 zł, ale 10% dostaje mniej niż 1850 zł. Hotele z zagranicznym kapitałem płacą 16% lepiej. W stawkach przoduje Warszawa (2918 zł). Poznań to już tylko 2422 zł, a Lublin jedynie 2287 zł. Recepcjonista po studiach podyplomowych ma największe szanse na najwyższe zarobki. Znajomość języków obcych oraz staż pracy nie przekładają się jednak na zarobki. 71% pracowników recepcji ocenia swoje wynagrodzenie jako zbyt niskie, a tylko 1% uważa, że jest ono zdecydowanie sprawiedliwe. Mimo tego zadowolonych z pracy jest 77% recepcjonistów.

 

Warunki pracy w HoReCa


Formą zatrudnienia jest najczęściej umowa – zlecenie, która w przypadku zatrudniania studentów pozwala redukować pracodawcy koszty zatrudnienia, ale też daje większą elastyczność dopasowania godzin pracy do studiów.
Przy szukaniu pracy w gastronomii trzeba też uważać na tzw. szarą strefę. Podejmowanie zatrudnienia bez umowy to duże ryzyko – i to nie tylko ze strony Urzędu Skarbowego, ale przede wszystkim tego, że pracodawca okaże się nieuczciwy. W tym kontekście znacznie lepiej wypadają restauracje i kawiarnie sieciowe, bo zatrudniają pracowników legalnie i z uwzględnieniem obowiązujących przepisów.

*Mediana wynagrodzenia dla stanowiska w kwocie brutto, na podstawie danych serwisu wynagrodzenia.pl.

Sabina Stodolak, HR & EB Manager

Więcej artykułów "HoReCa i turystyka"

Polecane oferty

  • Szef Kuchni Brasserie

    Selgros Cash&Carry   Lubin    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat
    3 godz.
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: zarządzanie zespołem lokalu, organizacja pracy i funkcjonowania kuchni, bieżąca kontrola i optymalizacja kosztów, nadzorowanie food cost oraz kontrola strat, tworzenie grafików personelu, współpraca z menedżerem w zakresie opracowania zamówień na...
  • Zastępca Dyrektora Hotelu

    Mercure Poznań Centrum   Poznań    praca stacjonarna
    menedżer / dyrektor  umowa o pracę  pełny etat
    5 godz.
    Twoja misja Odpowiedzialny/na będziesz za działalność operacyjną hotelu w celu osiągnięcia założonych wyników ekonomiczno-finansowych oraz jakościowych. Będziesz liderem dla doświadczonego, wieloosobowego i kompetentnego zespołu, będąc wzorem do naśladowania, który zainspiruje...
  • Szef zmiany w gastronomii​ (K/M)

    Novotel i ibis Budget Katowice Centrum   Katowice    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat
    7 godz.
    Twoja misja Będziesz wspierać kierownika działu w zapewnieniu wysokiej jakości usług świadczonych przez restaurację. Będziesz dbać o bieżącą obsługę gości zgodnie ze standardami marki i konceptu restauracyjnego, sprzedaż produktów gastronomicznych oferowanych przez hotel oraz...
  • Manager Restauracji Pracowniczej

    Sodexo Polska Spółka z o. o.   Gardno    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator / menedżer  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    7 godz.
    Opis stanowiska: Zarządzanie prestiżową restauracją pracowniczą, Organizowanie i koordynowanie pracy podległego zespołu, Zarządzanie wszystkimi procesami operacyjnymi, procedurami i planami działania związanymi z utrzymaniem standardów marki, Współtworzenie strategii sprzedażowej i...
  • Recepcjonista / Recepcjonistka SDM

    Uniwersytet Morski w Gdyni   Gdynia    praca stacjonarna
    specjalista (mid) / asystent  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    Opis stanowiska: profesjonalna obsługa gości hotelowych, prowadzenie rozliczenia finansowego pobytu gościa, kompleksowe informowanie o warunkach pobytu, współpraca z innymi działami. Wymagania kwalifikacyjne, wykształcenie, doświadczenie zawodowe: wykształcenie min. średnie (mile widziane...
  • Kierownik Restauracji

    City 88 Sp. z o.o.   Poznań    praca stacjonarna
    menedżer / kierownik/koordynator  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat   8 320 - 10 000 zł / mies. (w zal. od umowy)  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    20 godz.
    Zarządzanie podległym zespołem, organizacja i nadzór pracy, motywowanie do efektywnej pracy, Szkolenie pracowników, Współtworzenie i wprowadzanie rozwiązań podnoszących jakość obsługi; Efektywne planowanie pracy w trakcie zmiany, Zapewnienie ciągłości dostaw, Stała współpraca z...

Najnowsze artykuły

ESG – co to? Jaki ma wpływ na firmę?

ESG – co to? Jaki ma wpływ na firmę?

W 2024 r. weszły w życie nowe przepisy dotyczące ESG, które objęły duże firmy spełniające określone warunki. Od 2025 r. grono podmiotów zobowiązanych do tworzenia raportów ESG ma się powiększyć o kolejną grupę. Tymczasem badania pokazują, że 2/3 Polaków nie wie, co oznacza skrót ESG, nie mówiąc o wdrażaniu jego zasad do biznesu. Wyjaśniamy, na czym polega raportowanie ESG oraz kogo dotyczy.

Toksyczna pozytywność w miejscu pracy – dlaczego jest niebezpieczna?

Toksyczna pozytywność w miejscu pracy – dlaczego jest niebezpieczna?

Zdarza się, że szef wywiera na pracowników presję, by w czasie pracy stale mieli przyklejony do twarzy uśmiech. – Niektórzy wręcz zakazują używania wyrazu „problem” i każą zastąpić je „wyzwaniem” – wskazuje socjolog Anna D. Nowicka. Czy pozytywne nastawienie może być destrukcyjne? Kiedy zaczynamy oszukiwać samych siebie? Oto co trzeba wiedzieć o toksycznej pozytywności i jej konsekwencjach.

Osoby niewidome i niedowidzące w miejscu pracy – obowiązki pracodawcy, czas pracy, udogodnienia

Osoby niewidome i niedowidzące w miejscu pracy – obowiązki pracodawcy, czas pracy, udogodnienia

Nie muszę nikomu udowadniać swoich umiejętności i przekonywać, że wiele mogę, mimo iż nie widzę – mówi Krystyna Włodarek, działaczka społeczna, która w 2018 r. straciła wzrok. Specjalistka ds. dostępności Barbara Filipowska, osoba niewidoma, dodaje, że jednak często natrafiała na „mur” w kontaktach z rekruterami. Oto co pilnie trzeba zmienić w kontekście pracy osób z dysfunkcją wzroku.

Kreatywność a AI. Czy pracownicy branż kreatywnych mogą wkrótce stracić pracę?

Kreatywność a AI. Czy pracownicy branż kreatywnych mogą wkrótce stracić pracę?

Czy inteligentny program ma prawa autorskie? Dlaczego AI może dyskryminować? Czy sztuczna inteligencja wkrótce przejmie kreatywne zawody, wysyłając na bezrobocie programistów, grafików, dziennikarzy, filmowców? – Ludzie wolą sztukę tworzoną przez ludzi. Kiedyś sztuka AI będzie jak sport na dopingu – przewiduje prof. Dariusz Jemielniak, badacz ruchów antynaukowych i sztucznej inteligencji.

Opowieść piątoklasistki wzrusza i inspiruje. Zwycięska praca w konkursie „Zawód godny podziwu

Opowieść piątoklasistki wzrusza i inspiruje. Zwycięska praca w konkursie „Zawód godny podziwu"

Strażak, lekarz, pielęgniarka, policjant, pracownik hospicjum, mama i tata – tak dzieci odpowiadały na postawione w naszym konkursie pytanie o zawód godny podziwu. Antosia z 5 piątej klasy opowiedziała nam o prawdziwym supermanie, dzięki któremu jej brat i wielu innych ludzi może rozwijać zainteresowania, cieszyć się życiem czy choćby wychodzić na spacer. Serdecznie zapraszamy do lektury!

Chroniczne zmęczenie – objawy, jak sobie radzić?

Chroniczne zmęczenie – objawy, jak sobie radzić?

Kilkudniowy urlop nie pozwolił Ci wypocząć? Nie pamiętasz, kiedy ostatnio czułeś się wyspany i nawet proste czynności wysysają z Ciebie całą energię? To może nie być zwykłe zmęczenie, ale poważniejsza dolegliwość. Wyjaśniamy, jakie są symptomy syndromu chronicznego zmęczenia, kiedy warto zwrócić się do specjalisty oraz co może pomóc złagodzić objawy CFS.