Lista stanowisk - Technolog żywności

Polecane oferty - Gastronomia / Catering

  • Dietetyk / Dietetyczka

    Praca.pl   Lubin    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online  aplikuj bez CV
    3 dni
    Opis stanowiska Opracowywanie receptur, tworzenie diet i menu dla żywienia zbiorowego. Kontrola dokumentacji, receptur i zestawów żywieniowych w procesie produkcji. Optymalizacja kosztów przy zachowaniu najwyższych standardów jakości świadczonych usług. Nadzór nad przestrzeganiem...
  • Specjalista Kontroli Jakości

    MAKRO Cash and Carry Polska S.A.   Lublin, ul. Chemiczna    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    6 dni
    Twój zakres obowiązków: Przeprowadzanie dokładnych kontroli jakości produktów przygotowanych do wysyłki do klientów; Opracowywanie i wdrażanie procedur i standardów kontroli jakości; Identyfikowanie i zgłaszanie nieprawidłowości związanych z przygotowaniem i wysyłką produktów;...

Technolog żywności

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Osoba zatrudniona na stanowisku technologa żywności nadzoruje proces produkcji żywności i dba o jej wysoką jakość. Zajmuje się również opracowywaniem nowych produktów i ich receptur. Do jego obowiązków należy kontrola jakości surowca oraz wdrażanie nowych technologii, jak również opracowywanie potrzebnej dokumentacji.

 

WYMAGANIA

Osoba zatrudniona na tym stanowisku powinna posiadać wykształcenie wyższe kierunkowe oraz doświadczenie na podobnym stanowisku w obszarze wdrażania nowych produktów w danej branży. Ważnym atutem jest znajomość systemu BRC i HCCP oraz znajomość polskiego i unijnego prawa żywieniowego. Niezbędna jest znajomość języka angielskiego (zwłaszcza słownictwa specjalistycznego).

Technolog żywności powinien charakteryzować się dokładnością, systematycznością i odpowiedzialnością. Na tym stanowisku niezbędne są również wysokie umiejętności komunikacyjne, jak również pomysłowość i otwartość na zmiany.

 

WARUNKI PRACY

Technolog żywości wykonuje swoją pracę najczęściej w zakładach produkcyjnych w bliskości kontrolując przebieg procesu produkcji.

Praca technologa żywności łączy się z dużą odpowiedzialnością, dlatego może wywoływać sytuacje stresowe.

 

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA

Technologowie żywności są chętnie zatrudniani przez producentów żywności (cukiernie, piekarnie, gorzelnie, zakłady przetwórstwa warzyw i owoców).

 

ZAROBKI

Wynagrodzenie technologa żywności jest zależne od posiadanego doświadczenia i zdobytych kwalifikacji. Zazwyczaj wynosi ono 3 - 5 tys. zł. 

Praca Technolog żywności
Lista stanowisk

Najnowsze oferty - Gastronomia / Catering

  • Specjalista Kontroli Jakości

    MAKRO Cash and Carry Polska S.A.   Łódź, ul. Kasprzaka 8    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    6 dni
    Opis stanowiska: Poszukujemy zorientowanego na szczegóły i analitycznego Specjalisty ds. Kontroli Jakości, który dołączy do naszego zespołu w Łodzi. Jako kluczowy członek naszego działu zapewnienia jakości, będą Państwo odgrywać kluczową rolę w zapewnianiu najwyższych standardów...

Najnowsze artykuły

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Kto w tym roku dostanie premię świąteczną? Jeśli i Ty zadajesz sobie to pytanie, musisz wiedzieć, że w niektórych przypadkach pracodawca wręcz ma obowiązek wypłacić taki dodatek. Zobacz, czy jesteś w grupie pracowników, którym premia się należy, a także jak się ustala jej wysokość i czy premia świąteczna przepada, jeśli pracownik jest na urlopie lub zwolnieniu.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

W grudniu obchodzimy Światowy Dzień AIDS. To ważne święto, gdyż świadomość tego, czym jest AIDS i jak można zarazić się HIV wciąż jest niska, a osoby z AIDS/HIV nadal doświadczają ostracyzmu, także na rynku pracy. W związku z tym wyjaśniamy, czy osoba z wirusem może wykonywać każdą pracę, czy stanowi zagrożenie dla współpracowników, a także czy chory musi poinformować pracodawcę o AIDS.

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Jak przetrwać w pracy do 16:00, gdy masz już wszystkiego dość, a na zegarze nie ma nawet 9:00? Mobilizowanie samego siebie, szczególne w tzw. Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny poniedziałek w roku, może wydawać się wyjątkowo trudne. Jednak zamiast poddawać się ponuremu nastrojowi, proponujemy podejść do zadania metodycznie. Sprawdź, jak wykorzystać mechanizmy automotywacji.

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Krótkie spotkanie podczas lunchu, półoficjalne wyjście po pracy, wystawna kolacja wigilijna w restauracji... Niezależnie od tego, jak w Twojej firmie obchodzi się święta, pewne jest, że w czasie spotkania obowiązuje pewien dress code. – Wigilia firmowa to nie czas na eksperymenty – zaznacza stylistka Klaudia Budzyńska-Jędrczak. Podpowiadamy, jak się ubrać, by uniknąć modowej wpadki.