Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Posiłki na cały tydzień do pracy – zalety planowania, pomysły na posiłki

Posiłki na cały tydzień do pracy – zalety planowania, pomysły na posiłki

 
Posiłki na cały tydzień do pracy – zalety planowania, pomysły na posiłki

W tygodniu pracy, kiedy jesteśmy zabiegani, nie mamy czasu zastanawiać się każdego dnia, co zrobić na obiad. W efekcie nie raz zadowalamy się gotowcami, pichcimy coś na szybko, zamawiamy jedzenie albo zapychamy przekąskami, zamiast zjeść pełnowartościowy posiłek. Tymczasem o ile wygodniej byłoby codziennie mieć pewność, że czeka na nas smaczne i zdrowe danie w pracy albo po pracy. Otóż przygotowywanie posiłków na cały tydzień wcale nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanej logistyki. Jak się do tego zabrać?

 

Spis treści

Przygotowywanie posiłków na cały tydzień pracy – dlaczego warto?

 

Na początek przygotujmy jadłospis na cały tydzień. Dzięki niemu:

 

  • będziemy dokładnie wiedzieć, jakie zrobić zakupy na cały tydzień. Zniknie konieczność codziennej bieganiny do warzywniaka, gdy okazuje się, że czegoś nam brakuje. Zminimalizujemy również ryzyko marnowania produktów;
  • zaoszczędzimy czas;
  • zaoszczędzimy pieniądze – które wydalibyśmy na szybki fast food;
  • łatwiej nam będzie trzymać się zdrowej diety;
  • codziennie będziemy jeść pyszne posiłki.

 

Są dwa sposoby przygotowania posiłków na cały tydzień. Pierwsza opcja to domowa dieta pudełkowa – w weekend przyrządzamy wszystkie dania, a następnie pakujemy je do pojemników, mrozimy itp., by były pod ręką każdego dnia. Drugi sposób polega na codziennym przyrządzaniu obiadu z tygodniowego jadłospisu, z produktów, w które wcześniej się zaopatrzyliśmy. Takie dania możemy zapakować również do pudełek i zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy.

 

Co możemy przygotować? Warto zastanowić się nad daniami z zestawu diety dla mózgu. W przygotowaniu jadłospisu dostosowanego do indywidualnych predyspozycji, trybu życia, wagi ciała, stanu zdrowia – pomoże dietetyk lub psychodietetyk. Warto rozważyć opcję wizyty u specjalisty szczególnie, jeśli bardzo trudno nam trzymać się zdrowych produktów, nie wiemy, jak zbilansować dietę itp.

 

Jadłospis na cały tydzień – przykład:

 

  • poniedziałek – sałatka makaronowa z tuńczykiem

 

Sałatka makaronowa to klasyka gatunku – pasuje do niej niemal wszystko. Warto pamiętać, by ograniczyć w niej ilość majonezu, co znacznie zmniejszy jej kaloryczność. Możemy przygotować taką z tuńczykiem. Potrzebne nam będą: makaron, np. rurki, kolanka lub kokardki, czerwona i żółta papryka, puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, garść zielonych oliwek, kilka suszonych pomidorów, posiekany szczypiorek. Sos przygotowujemy z odrobiny majonezu, kropli musztardy i jogurtu naturalnego, a także przypraw (soli, pieprzu). Makaron gotujemy, warzywa kroimy (niezbyt drobno), a tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Następnie łączymy wszystkie składniki i danie jest w 5 minut gotowe.

 

  • wtorek – łosoś pieczony z warzywami

 

Do przyrządzenia tego dania będą nam potrzebne: świeży łosoś, np. 150 g, żółta papryka, czerwona papryka, 3 ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe, szpinak, nieduży batat, mała cebula, a także cytryna, pieprz świeżo mielony, szczypta soli i oliwa lub olej sezamowy. Na początek przygotowujemy rybę – osuszamy filet z łososia i marynujemy w oliwie z kilkoma kroplami soku z cytryny i przyprawami. Kroimy warzywa – paprykę w szerokie paski, bataty i cebulę w plastry. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa mieszamy w misce razem z liśćmi szpinaku i odrobiną oliwy. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: bataty, następnie szpinak, łososia, pozostałe warzywa. Danie możemy ewentualnie oprószyć parmezanem lub niebieskim serem pleśniowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i pieczemy przez kwadrans.

 

  • środa – burger z buraka i kaszy jaglanej

 

Moda na burgery nie przemija, bez trudu możemy przygotować ulubione burgery w domu. Do przyrządzenia burgera z buraka i kaszy jaglanej będziemy potrzebować dużej bułki pszennej, około 4-5 buraków, pół szklanki kaszy, cebuli, ząbka czosnku, 1 jajka, garści świeżej kolendry, garści pestek z dyni, garści czarnuszki, pół małej papryki, pomidora, kilku listków sałaty, a także łyżki oleju do smażenia, łyżki soku z cytryny. A do sosu: ketchupu, musztardy, majonezu – wedle preferencji.

 

Na początek przygotowujemy kotlety. Kaszę jaglaną na sitku przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy i odcedzamy. Ścieramy buraka na tarce o dużych oczkach. Pestki dyni prażymy przez chwilę na suchej patelni. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Wszystkie składniki łączymy z jajkiem w misce, dosypujemy kolendrę, dodajemy łyżkę oleju, soku z cytryny, odrobinę czarnuszki, pestki dyni i mieszamy. Z masy formujemy kotlety, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy kotlety są gotowe, pozostaje skomponowanie burgera. Bułki smarujemy wybranym sosem, kładziemy sałatę, kilka pasków papryki, plasterki pomidora i buraczano-jaglanowego kotleta.

 

  • czwartek – zupa fasolowa

 

Zupa fasolowa to bardzo sycące danie, nietrudne do przygotowania. Dzień wcześniej zalewamy fasolę Jaś zimną wodą (około 2 litry na 250 g strączków). W dniu gotowania dania płuczemy fasolę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez około 1,5-2 godziny do miękkości. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, uważając, by się nie przypaliły. Obieramy i kroimy warzywa, np. pora (w szerokie plastry), marchewkę, ziemniaki lub bataty, pietruszkę – co mamy pod ręką.

 

Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, możemy dodać kilka kropel sosu sojowego do smaku. Dodajemy miękką fasolę i dalej gotujemy. Kiedy ziemniaki bądź bataty zmiękną, łowimy sitkiem sporą porcję warzyw i fasoli, przekładamy do wysokiej miski i blendujemy. Potem porcję z powrotem wlewamy do garnka. Zupę doprawiamy do smaku – uważajmy z solą, jeśli wcześniej dodawaliśmy sos sojowy. Przed podaniem zupę możemy oprószyć natką pietruszki lub kolendrą.

 

  • piątek – naleśniki

 

Naleśniki nie muszą być nudne. Warto spróbować delikatniejszej, maślanej wersji francuskiej, czyli crepes. Przygotujmy 4-5 łyżek dobrego masła, 3 jajka, szklankę mąki pszennej (tortowej lub typu 500), łyżeczkę cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu, szklankę schłodzonego mleka, pół szklanki wody gazowanej, szczyptę soli i olej/masło do smażenia.

 

Na początek na małym ogniu rozpuszczamy na patelni masło i odstawiamy do wystygnięcia. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę i mleko. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę (nie pomijajmy tego kroku!), wsypujemy sól, cukier, dokładnie mieszamy. Łączymy mokre i sypkie składniki, energicznie mieszając trzepaczką (możemy też użyć miksera czy blendera). Do całkowicie gładkiej masy wlewamy rozpuszczone masło i znów dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie jest gotowe – wystarczy usmażyć naleśniki (powinny być cienkie) i podawać z ulubionymi dodatkami, np. jagodami czy mascarpone z konfiturą.

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Zastępca Dyrektora Liceum

    TEB Edukacja   Poznań    praca stacjonarna
    dyrektor  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    6 godz.
    Twój zakres obowiązków: przygotowanie, prowadzenie, kontrola dokumentacji przebiegu nauczania zgodnie z przepisami prawa oświatowego, sprawowanie nadzoru nad prawidłowym realizowaniem procesu kształcenia ze szczególnym uwzględnieniem podstawy programowej i standardów egzaminów...
  • Specjalista ds. handlowych – Dywizja Serwisu

    Rockfin S.A.   Małkowo    praca hybrydowa / stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat
    6 godz.
    Na tym stanowisku będziesz odpowiadać za: Analizę rynku i wsparcie strategii sprzedaży usług serwisowych, Pozyskiwanie zapytań, wykonywanie arkuszy cenowych oraz przygotowanie ofert handlowych, Udział w rozmowach i negocjacjach handlowych – także w jęz.angielskim, Budowanie i utrzymywanie...
  • Bank Pocztowy S.A.
    menedżer  umowa o pracę  pełny etat
    7 godz.
    Twój zakres obowiązków pozyskiwanie Klientów rozliczeniowych i kredytowych z segmentu Mieszkalnictwa (Wspólnoty i Spółdzielnie Mieszkaniowe) zarządzanie relacjami biznesowymi z dotychczasowymi i potencjalnymi Klientami oraz partnerami biznesowymi; zapewnienie najwyższej jakości doradztwa i...
  • Spawacz / Monter

    pracownik fizyczny  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    ZADANIA: Spawanie konstrukcji stalowych Montaż konstrukcji stalowych Wykonywanie prac pomocniczych związanych ze spawaniem i montażem konstrukcji stalowej Wykonywanie prac zgodnie z harmonogramem robót i dokumentacją techniczną Przestrzeganie technologii spawania i montażu zgodnie z...
  • Kierownik wytwórni konstrukcji stalowych

    kierownik/koordynator  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    ZADANIA: Zarządzanie procesem produkcyjnym wytwórni konstrukcji stalowych – od planowania po realizację Nadzór nad zespołem pracowników, w tym organizacja pracy, delegowanie zadań i motywowanie zespołu Opracowywanie harmonogramów produkcji i dbałość o ich terminową realizację...
  • Opiekun / Opiekunka Klienta Kluczowego

    Benefit Systems S.A.   Warszawa, Wola, niedaleko stacji metra Rondo Daszyńskiego    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid  umowa o pracę  pełny etat
    9 godz.
    Sprawdź swój codzienny plan treningowy Ścisła współpraca z Opiekunem Biznesowym na przypisanym portfelu Klientów kluczowych oraz koordynacja działań z innymi działami firmy w celu sprawnej realizacji zgłoszeń klientów, Budowanie i utrzymywanie trwałych relacji z Klientami, zapewniając...

Najnowsze artykuły

Wolontariat – jak zacząć pomagać? Praktyczny poradnik dla wolontariusza

Wolontariat – jak zacząć pomagać? Praktyczny poradnik dla wolontariusza

– Wolontariat to wyjście ze swojej „bańki”, spojrzenie z innej perspektywy na otaczający nas świat – mówi Katarzyna Klimek-Michno z fundacji Sarigato. – Uczy empatii, cierpliwości, uważności – wylicza. W Światowym Dniu Wolontariusza wyjaśniamy, jak zacząć pomagać, kto może zostać wolontariuszem i gdzie szukać inicjatyw, w które warto się zaangażować.

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Krótkie spotkanie podczas lunchu, półoficjalne wyjście po pracy, wystawna kolacja wigilijna w restauracji... Niezależnie od tego, jak w Twojej firmie obchodzi się święta, pewne jest, że w czasie spotkania obowiązuje pewien dress code. – Wigilia firmowa to nie czas na eksperymenty – zaznacza stylistka Klaudia Budzyńska-Jędrczak. Podpowiadamy, jak się ubrać, by uniknąć modowej wpadki.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.

Osoby z niepełnosprawnością na rynku pracy – prawa, obowiązki pracodawcy, czas pracy

Osoby z niepełnosprawnością na rynku pracy – prawa, obowiązki pracodawcy, czas pracy

W UE jest 101 mln, a w Polsce około 4 mln osób z niepełnosprawnością. Teoretycznie cieszą się pełnią praw pracowniczych, jednak czy polski rynek pracy jest dla nich przyjazny? – Ich sytuacja jest złożona, ale widoczne są pozytywne zmiany, które mogą przyczynić się do większej inkluzji i wykorzystania potencjału tych osób – zauważa prezeska fundacji TAKpełnosprawni Agata Robińska. 

Mikołajki w pracy. 5 pomysłów co kupić współpracownikom

Mikołajki w pracy. 5 pomysłów co kupić współpracownikom

Mikołajki tuż tuż. Zwyczaj wręczania drobnych upominków jest w Polsce równie popularny w gronie najbliższych, co w środowisku pracy. W wielu firmach odbywają się zabawy związane z losowaniem prezentów. Co kupić koleżance z działu, a z czego zadowolony będzie szef? I najtrudniejsze, na co się zdecydować, gdy musimy kupić uniwersalny prezent? Oto sprawdzone pomysły na upominki w pracy.

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?