Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Posiłki regeneracyjne – co to jest, dla kogo, podstawa prawna

Posiłki regeneracyjne – co to jest, dla kogo, podstawa prawna

 
Posiłki regeneracyjne – co to jest, dla kogo, podstawa prawna

 

Pracodawca w pewnych określonych przypadkach ma obowiązek zapewnić swoim pracownikom posiłki na wzmocnienie i regenerację sił. Dotyczy to tych zawodów, które wykonywane są w bardzo ciężkich warunkach atmosferycznych i wiążą się ze wzmożoną pracą fizyczną. Komu przysługują bezpłatne dania w miejscu pracy? Na jakich zasadach są wydawane?

 

Posiłek regeneracyjny – co to? Czym różni się od posiłku profilaktycznego?

 

Zgodnie z art. 232. Kodeksu Pracy pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca musi zapewnić bezpłatnie posiłki profilaktyczne:

 

Art. 232. [Obowiązek zapewnienia profilaktycznych posiłków i napojów]
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania.

 

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów uszczegóławia to, w jakich sytuacjach posiłki powinny być wydawane oraz wymagania, jakie powinny spełniać. Pracodawca powinien też pamiętać, że sposób wydawania posiłków w danym zakładzie pracy musi być opracowany w porozumieniu z organizacjami związkowymi.

 

Oba wyżej wspomniane dokumenty posługują się terminem posiłków profilaktycznych. Warto jednak zauważyć, że w literaturze przedmiotowej, a także w mowie potocznej funkcjonuje także pojęcie posiłku regeneracyjnego – odnosi się ono właśnie do posiłków profilaktycznych wymienianych w prawie pracy. A zatem obie nazwy stosowane są do posiłków przeznaczonych dla pracowników pracujących w sytuacjach szczególnie uciążliwych.

 

Posiłek regeneracyjny – od jakiej temperatury? Dla kogo?

 

Jeśli pracownik wykonuje pracę związaną z dużym ubytkiem zasobów energetycznych, to pracodawca jest obowiązany uzupełnić pracownikowi tę „stratę” poprzez dostarczenie mu posiłku profilaktycznego, który dzięki odpowiedniemu składowi zapobiegnie nadmiernemu wycieńczeniu organizmu. Prawo nakłada na pracodawcę obowiązek wydawania takiego ciepłego posiłku co najmniej raz dziennie.

 

To, czy profilaktyczne posiłki i napoje dla pracowników powinny być podawane przez cały rok, czy tylko określony okres, zależy od tego, w jakich warunkach jest wykonywana praca oraz jaki jest wydatek energetyczny pracownika, który ją wykonuje.

 

Z kolei wydatek energetyczny określa się przez to, ile energii człowiek zużyje podczas wykonywania obowiązków. Istnieje kilka sposób ustalania tej straty w miejscu pracy. Do popularnych należy metoda G. Lehmanna. Ocenia się w niej pozycję ciała pracownika (czyli w jakim stopniu zaangażowane są poszczególne partie ciała w pracę) oraz czy jest to praca lekka, średnio ciężka czy ciężka (co zależy od wagi przenoszonych przedmiotów). Dodatkowo bierze się pod uwagę warunki pracy (temperaturę).

 

Zgodnie ze wspomnianym Rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, posiłki profilaktyczne w okresie zimowym przysługują osobom wykonującym pracę na otwartej przestrzeni, a praca ta wymaga wysiłku fizycznego, który skutkuje wydatkiem energetycznym organizmu podczas zmiany roboczej w wysokości powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Okres zimowy trwa od 1 listopada do 31 marca.

 

Posiłki profilaktyczne przez cały rok przysługują osobom, które:

 

  • pracują pod ziemią,
  • wykonują pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, w której wydatek energetyczny w ciągu zmiany roboczej wynosi minimum 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i minimum 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • wykonują pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, w której wydatek energetyczny w ciągu zmiany roboczej wynosi minimum 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i minimum 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, która to praca wykonywana jest w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C.

 

Posiłki profilaktycznie wydawane incydentalnie dotyczą z kolei sytuacji, w których pracownicy pracują przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych.

 

Napoje profilaktyczne przysługują:

 

  • pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni zawsze wtedy, kiedy temperatura wynosi poniżej 10°C (niezależnie od tego, jaka jest pora roku i czy jest to okres zimowy, czy nie),
  • pracownikom pracującym w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn a u kobiet 1000 kcal (4187 kJ).

 

Przepisy nie precyzują, kiedy pracownikowi należy podawać napoje zimne, a kiedy gorące, ale zgodnie z § 1 ust. 2. rozporządzenia ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy (czyli można założyć, że zimą wydaje się pracownikom napoje gorące, a latem zimne).

 

Czytaj także: Upał a praca.

 

Warto dodać, że każdemu pracownikowi niezależnie od tego, w jakich warunkach pracuje i jaki jest jego wydatek energetyczny, przysługuje woda do picia w nieograniczonych ilościach.

 

Poza wspomnianym wyżej rozporządzeniem rady ministrów niektórych grup zawodowych dotyczą odrębne przepisy, które określają to, jak mają być wydawane i przyrządzone różnego rodzaju posiłki. Np. kwestie dotyczące pakietów żywieniowych zostały uwzględnione w Ustawie o Policji.

 

Posiłek regeneracyjny – wymogi

 

Napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników muszą spełniać określone normy, aby można było uznać je za faktycznie profilaktyczne. Powinny mieć wartość kaloryczną około 1000 kcal i składać się w 50-55% z węglowodanów, 30-35% z tłuszczy, 15% z białek.

 

O ile przepisy precyzują posiłki profilaktyczne dość dokładnie, to prawo nie mówi już tak szczegółowo o napojach. W rozporządzeniu wspomniane jest jedynie, że jeśli napoje podawane są w warunkach gorącego mikroklimatu, powinny być wzbogacone o sole mineralne i witaminy. Rozporządzenie nie uściśla jednak, jaka ma być ich zawartość, dlatego większość pracodawców w takiej sytuacji zaopatruje pracowników w wodę mineralną, które zawierają chlorek sodu, magnez i wapń.

 

Kiedy trzeba zadbać o posiłki dla pracowników? Zawsze wtedy, kiedy wymagają tego przepisy. Należy pamiętać o tym, że takie same zasady obowiązują zarówno pracodawców, którzy zatrudniają pracowników na umowę o pracę, jak i przedsiębiorców, którzy zlecają pracę na podstawie umów cywilnoprawnych. Innymi słowy, posiłki profilaktyczne dla zleceniobiorców też im przysługują, o ile ich praca spełnia warunki określone rozporządzeniem.

 

Pracodawca, który jest zobligowany do zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych, powinien określić procedury ich wydawania w regulaminie pracy, jednocześnie ustalając, na jakich stanowiskach one przysługują. Na przykład posiłki profilaktyczne dla pracowników budowlanych mogą być wydawane wszystkim, ale już w firmie produkcyjnej będą konieczne jedynie na konkretnych stanowiskach – dla osób pracujących w określonych warunkach.

 

Posiłki powinny być wydawane mniej więcej w połowie zmiany pracownika (po 3-4 godzinach pracy), w czasie przerwy lunchowej. Napoje należy udostępniać przez cały czas.

 

Kto przygotowuje posiłki profilaktyczne? Może to robić pracodawca, jeśli posiada odpowiednie zaplecze. Obecnie stołówki w zakładach pracy należą już do rzadkości, dlatego przedsiębiorstwo, jeśli nie ma możliwości samodzielnego przygotowania takich posiłków, może zrealizować swój obowiązek np. poprzez przekazanie bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku.

 

UWAGA! Pracodawca nie może przekazać ekwiwalentu pieniężnego za posiłki i tym samym uniknąć konieczności wydawania posiłków. Posiłki profilaktyczne w pracy są całkowicie bezpłatne.

 

Posiłki regeneracyjne dla pracowników a VAT

 

Czy pracodawca, który nabywa posiłki profilaktyczne dla pracowników, może odliczyć VAT? To zależy od tego, w jaki sposób została nabyta usługa posiłków. Jeśli pracodawca nabył je jako usługę gastronomiczną, VAT nie może zostać odliczony. Jeśli jednak pracodawca nabywa posiłki jako usługę cateringową (dostawa do firmy) lub usługę stołówkową (posiłki dostarczone do określonego miejsca i podgrzane), to ma prawo do odliczenia VAT z faktury (na podst. art. 86 ust. 1 ustawy o VAT).

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Junior Account Manager

    MAOBI Group Sprawdzona firma   Warszawa    praca hybrydowa / stacjonarna
    młodszy specjalista (junior) / menedżer  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Twój zakres obowiązków Kontakt z pracownikami tymczasowymi , zarządzanie ich czasem pracy i układanie grafików. Zarządzanie bazą pracowników tymczasowych oraz aspektami ich codziennej pracy na terenie Niemiec takimi jak: urlopy, zakwaterowanie, zwolnienia lekarskie. Budowanie pozytywnego...
  • Młodszy Specjalista ds. Obsługi Kadrowo-Płacowej

    REMONDIS Sp. z o.o.   Warszawa, ul. Zawodzie 18    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    młodszy specjalista (junior)  umowa o pracę  pełny etat
    1 godz.
    Zakres obowiązków: Kompleksowa obsługa dokumentacji kadrowo-płacowej: prowadzenie akt, aktualizacje, wydawanie zaświadczeń. Samodzielne naliczanie wynagrodzeń dla umów o pracę i cywilnoprawnych, uwzględniając równoważny czas pracy. Prowadzenie ewidencji czasu pracy, rozliczanie...
  • Specjalista ds. Operacji Transportowych

    REMONDIS Sp. z o.o.   Kunice, k. Legnicy    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    1 godz.
    Zakres obowiązków: Tworzenie i nadzór nad harmonogramami realizacji usług oraz przydział zasobów technicznych i ludzkich. Kierowanie i kontrola zespołu terenowego (ok. 30 pracowników) — planowanie zadań, nadzór jakości, rozliczenia. Prowadzenie ewidencji czasu pracy i dokumentacji...
  • Inżynier Budowy (budownictwo tunelowe)

    PORR S.A.   Warszawa    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Twoje zadanie Wsparcie w przekazywaniu wiedzy technicznej i metodologii realizacji. Zarządzanie projektami zgodnie z : koncepcją i metodologią realizacji, inżynierią i projektowaniem, zadaniami geodezyjne, tworzeniem instrukcji roboczych dla instalacji i procesów budowlanych. Planowanie i...
  • Kierownik Budowy (budownictwo tunelowe)

    PORR S.A.   Warszawa    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Twoje zadanie Rozpoznawanie i spełnianie wymagań jakościowych określonych w warunkach kontraktu Wsparcie techniczne w przygotowywaniu oferty Udział w wyborze podwykonawców i dostawców oraz w procesach negocjacji cen usług i materiałów Przejmowanie placu budowy i organizacja jej zaplecza...
  • Kierownik Projektu (budownictwo tunelowe)

    PORR S.A.   Warszawa    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Twoje zadanie Kompleksowe zarządzanie projektem zgodnie z warunkami kontraktu Weryfikacja dokumentacji inwestycji pod względem formalnym i technicznym Przygotowanie budżetu realizacyjnego projektu, jego kontrola, monitorowanie zmian i realizacji projektu Nadzór nad procesem kontraktacji...

Najnowsze artykuły

Introwertyk w pracy – porady, jak zbudować relacje

Introwertyk w pracy – porady, jak zbudować relacje

– Introwersja to nie lęk i wycofanie czy brak pewności siebie, również nie brak kompetencji – podkreśla psycholog Joanna Marszalska. –  Introwertyk dużo myśli, ale nielicznymi rzeczami się dzieli. To znaczy, że w pracy jest dużym zasobem, jednak często niezauważonym – dodaje psycholog Angelika Szymanek. Specjalistki wyjaśniają, co pomaga, a co przeszkadza w pracy introwertykom.

Życzenia świąteczne firmowe – czego życzyć szefowi, koleżankom i klientom

Życzenia świąteczne firmowe – czego życzyć szefowi, koleżankom i klientom

Przed nami imprezy firmowe, upominki dla pracowników, ale też składanie sobie nawzajem życzeń na święta i Nowy Rok. I tu pojawia się mały problem: dla wielu osób składanie życzeń szefowi, kolegom czy klientom jest dość stresujące. Co powiedzieć, żeby nie popełnić gafy i szczerze przekazać swoje dobre intencje? Podpowiadamy, jakie życzenia będą właściwe, a jakiego doboru słów lepiej unikać.

Wsparcie schronisk dla zwierząt – jak pomagać w ramach CSR?

Wsparcie schronisk dla zwierząt – jak pomagać w ramach CSR?

– Mimo że można spotkać się z mitami o „bezdomniakach" jako zwierzętach gorszych od kupionych, na szczęście postępuje zmiana w sposobie postrzegania zwierząt schroniskowych. Coraz więcej osób dostrzega ich piękne, dobre cechy – mówi Iwona Duda, prezeska Fundacji Sarigato prowadzącej projekt Karmimy Psiaki. Jak zrobić zwierzakom ze schronisk wspaniały prezent na Święta?

Ocena okresowa pracownika – kryteria, przykład, metody

Ocena okresowa pracownika – kryteria, przykład, metody

Okresowa ocena pracownika to jedno z głównych narzędzi zarządzania zasobami ludzkimi. Może być ona przeprowadzona na kilka sposobów. Wyjaśniamy, czym różnią się od siebie typy ocen 90 stopni, 180 stopni, 270 stopni i 360 stopni, jakie najlepiej przyjąć kryteria oceny, a także kto powinien dokonywać ewaluacji pracowników w firmie i kiedy najlepiej to zrobić.

Wigilia wolna od pracy – co to oznacza dla firm i pracowników?

Wigilia wolna od pracy – co to oznacza dla firm i pracowników?

Gwiazdka zbliża się wielkimi krokami: najwyższy czas, by pomyśleć o urlopach w okilicy świąt i na początku stycznia – tym bardziej, że w tym roku dni wolne od pracy układają się wyjątkowo korzystnie i chętnych do skorzystania z przedłużonego urlopu będzie wielu. Co więcej, w 2025 roku Wigilia po raz pierwszy będzie całkowicie wolna od pracy. Jak to zmienia grafik pracy i wynagrodzenie?

Ważne zmiany w prawie pracy 2026 – kogo obejmą, jak się przygotować?

Ważne zmiany w prawie pracy 2026 – kogo obejmą, jak się przygotować?

Nadchodząca nowelizacja przepisów prawa pracy obejmie bardzo dużą część społeczeństwa. Wkrótce czekają nas między innymi zaostrzone kontrole, nowe zasady na zwolnieniu lekarskim, ale i korzystniejsze przepisy naliczania stażu pracy, pozwalające niektórym na wydłużenie urlopu wypoczynkowego. Sprawdź, czego się spodziewać na rynku pracy 2026 i które zmiany obejmą Ciebie lub Twoją firmę.