Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce: rejestracja, ochrona

Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce: rejestracja, ochrona

 
Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce: rejestracja, ochrona

Produkty regionalne i tradycyjne w UE są objęte przepisami, do których dostosowują się państwa członkowskie. Ekologiczna żywność musi spełniać wysokie standardy, obowiązuje certyfikacja produktów... Wszystko po to, by utrzymać wysokie standardy wytwarzania i jakość. Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami, gzik, kiszczok, pampuchy, suska sechlońska, podpiwek kujawski, cebularz lubelski to tylko niewielka część specjałów, z których słyną różne regiony Polski. Kiedy i w jaki sposób są chronione?

 

Kto rejestruje produkty regionalne i tradycyjne w Polsce?

 

Temat warto rozpocząć od zdefiniowania, czym są produkty regionalne oraz co zawiera lista produktów tradycyjnych. Objaśnienia znajdują się w Ustawie z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.

 

Polskie produkty tradycyjne to produkty rolne i środki spożywcze oraz napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej (art. 47.1.). Przy czym za tradycyjne uznaje się metody stosowane od co najmniej 25 lat.

 

Za produkty regionalne uznaje się produkty znanego pochodzenia, czyli związane z konkretnym regionem (nie zawsze geograficznym), obszarem, w którym są wytwarzane. Z tym miejscem łączy się też wysoka jakość produktów oraz ich renoma.

 

W Polsce system rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych w rozumieniu przepisów unijnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co ważne, nazwy z listy produktów tradycyjnych nie podlegają ustawowej ochronie, a sam produkt nie musi być powiązany z regionem użytym w nazwie. Ten rejestr ma funkcje informacyjną i promocyjną.

 

Ministerstwo jest też organem przyjmującym i oceniającym wnioski o rejestrację nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i przekazującym je do Komisji Europejskiej. Komisja z kolei prowadzi obowiązujące w całej wspólnocie Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Rejestr Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

 

Produkty regionalne i tradycyjne: zasady rejestracji

 

Wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych przyjmują Marszałkowie Województw. Produkty (jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność) rejestruje się natomiast  poprzez złożenie wniosku do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obowiązuje przy tym opłata za ocenę wniosku w wysokości 300 zł. Pozytywnie rozpatrzone wnioski są przekazywane do Komisji Europejskiej i przez nią ponownie weryfikowane. Jeśli wynik będzie pozytywny, produkt zostanie wpisany do rejestru chronionych oznaczeń.

 

Produkty regionalne i tradycyjne: zasady ochrony

 

W całej Unii Europejskiej system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych opiera się na:

  • Rozporządzeniu Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych,
  • Rozporządzeniu Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.

 

Produkty regionalne i tradycyjne mogą być rejestrowane jako:

  • chroniona nazwa pochodzenia (np. bryndza podhalańska, oscypek),
  • chronione oznaczenie geograficzne (np. andruty kaliskie, rogal świętomarciński),
  • gwarantowana tradycyjna specjalność (np.staropolski miód pitny Półtorak, olej rydzowy).

 

Nazwa zarejestrowanego produktu może być stosowana jedynie przez uprawnionych producentów z danego regionu, którzy wytwarzają produkt zgodnie ze zgłoszoną specyfikacją. Są oni więc chronieni przed konkurencją obniżającą ceny, ale i jakość.

 

Lokalne produkty podlegają ochronie z kilku powodów. Silny trend lovacore oraz duża uwaga klientów przywiązywana do zdrowego jedzenia, dobrej jakości artykułów spożywczych dla niektórych producentów bywają zachętą do nieuczciwych praktyk. Oznaczenia świadczą przede wszystkim o autentyczności produktu, a zatem o jego wysokiej jakości. Dzięki temu rozwija się lokalny rynek, konsumenci mają możliwość świadomego wyboru, co kupują i są mniej narażeni na to, że trafią na podróbkę.

 

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Specjalista ds. Rekrutacji i Marki Pracodawcy (M/K)

    GRUPA KDM Sp. z o.o.   Warszawa, ul. Połczyńska 53    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    2 godz.
    Twój zakres obowiązków Samodzielne prowadzenie kompleksowych procesów rekrutacyjnych na wszystkie stanowiska w GRUPA KDM. Zarządzanie bazą kandydatów w ATS i dbanie o aktualność danych. Budowanie pozytywnego doświadczenia kandydatów (Candidate Experience) poprzez sprawną komunikację i...
  • kierownik/koordynator  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 godz.
    woj. śląskie, małopolskie, dolnośląskie, wielkopolskie ZADANIA: kierowanie, koordynowanie i nadzór prac na budowie w oparciu o wymagania kontraktu, dokumentację techniczną, budżet, harmonogram oraz zgodnie z wymaganiami BHP; analiza dokumentacji technicznej i monitoring kosztów budowy;...
  • specjalista (mid)  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 godz.
    woj. śląskie, małopolskie, dolnośląskie, wielkopolskie ZADANIA: Współpraca z kierownikiem budowy lub kierownikiem robót; Przygotowywanie dokumentów sprzedażowych; Prowadzenie korespondencji kontraktowej; Opracowywanie i zgłaszanie wniosków materiałowych; Archiwizacja dokumentacji...
  • Specjalista ds. Energii

    PORR S.A.   Warszawa    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    4 godz.
    Twoje zadanie: Wdrażanie oraz koordynowanie działań zgodnych z normą ISO 50001, wytycznymi koncernowymi oraz obowiązującymi przepisami prawa - w tym przygotowywanie dokumentacji do audytów wewnętrznych i zewnętrznych oraz zarządzanie dokumentacją wymaganą przez normy i regulacje....
  • REMONDIS Sp. z o.o. Dział Odpadów Specjalnych
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    4 godz.
    Twój dzień pracy będzie składał się z: pozyskiwania nowych klientów oraz utrzymywania obecnych kontraktów, opracowania ofert handlowych oraz analizy opłacalności oferowanych usług, negocjowania umów handlowych, budowania relacji biznesowych z kontrahentami, nadzoru nad realizacją umów...
  • Specjalista / Specjalistka ds. obsługi klienta

    REMONDIS Sp. z o.o. Dział Odpadów Specjalnych   Opole    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    4 godz.
    Twój dzień pracy będzie składał się z: nawiązywania kontaktów handlowych; sporządzania ofert, umów i aneksów; udziału w przetargach; prac administracyjnych związanych z obsługą klientów spółki; utrzymywania stałego kontaktu z obecnymi jak również potencjalnymi klientami...

Najnowsze artykuły

Ważne zmiany w prawie pracy 2026 – kogo obejmą, jak się przygotować?

Ważne zmiany w prawie pracy 2026 – kogo obejmą, jak się przygotować?

Nadchodząca nowelizacja przepisów prawa pracy obejmie bardzo dużą część społeczeństwa. Wkrótce czekają nas między innymi zaostrzone kontrole, nowe zasady na zwolnieniu lekarskim, ale i korzystniejsze przepisy naliczania stażu pracy, pozwalające niektórym na wydłużenie urlopu wypoczynkowego. Sprawdź, czego się spodziewać na rynku pracy 2026 i które zmiany obejmą Ciebie lub Twoją firmę.

Praca dorywcza jako Święty Mikołaj

Praca dorywcza jako Święty Mikołaj

– W okresie okołoświątecznym Mikołaje pojawiają się w centrach handlowych, przedszkolach, są zapraszani do domów i na eventy firmowe. W tej pracy liczy się nie tylko aparycja, ale i zdolności aktorskie czy znajomość topografii miasta – tłumaczy Michał Witczak z MikołajNaŚwięta. Na rozmowie o pracę można się też spodziewać niezwykle trudnych pytań, które często zadają dzieci!

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.

Wolontariat – jak zacząć pomagać? Praktyczny poradnik dla wolontariusza

Wolontariat – jak zacząć pomagać? Praktyczny poradnik dla wolontariusza

– Wolontariat to wyjście ze swojej „bańki”, spojrzenie z innej perspektywy na otaczający nas świat – mówi Katarzyna Klimek-Michno z fundacji Sarigato. – Uczy empatii, cierpliwości, uważności – wylicza. W Światowym Dniu Wolontariusza wyjaśniamy, jak zacząć pomagać, kto może zostać wolontariuszem i gdzie szukać inicjatyw, w które warto się zaangażować.

Nowy rok – nowa praca

Nowy rok – nowa praca

Styczeń wydaje się idealnym miesiącem na życiowe zmiany. Dzięki postanowieniom noworocznym kluby fitness pękają w szwach, przybywa wegetarian i abstynentów. Jesteśmy pełni zapału i otwarci na wyzwania. Czy początek roku jest też dobrym momentem na szukanie pracy? Oto co zrobić, by znalezienie lepszej pracy w 2026 roku nie pozostało marzeniem, a zamieniło w projekt możliwy do realizacji.

Wigilia wolna od pracy – co to oznacza dla firm i pracowników?

Wigilia wolna od pracy – co to oznacza dla firm i pracowników?

Gwiazdka zbliża się wielkimi krokami: najwyższy czas, by pomyśleć o urlopach w okilicy świąt i na początku stycznia – tym bardziej, że w tym roku dni wolne od pracy układają się wyjątkowo korzystnie i chętnych do skorzystania z przedłużonego urlopu będzie wielu. Co więcej, w 2025 roku Wigilia po raz pierwszy będzie całkowicie wolna od pracy. Jak to zmienia grafik pracy i wynagrodzenie?