Praca.pl Poradniki Temat dnia
Poszukiwani: dobry kelner/barman

Poszukiwani: dobry kelner/barman

 
Poszukiwani: dobry kelner/barman

Rynek pracy przerzedza się z dnia na dzień. Nie tylko z powodu masowych wyjazdów Polaków za granicę, ale również zwiększających się wymagań tych, którzy zdecydowali się pozostać w kraju. Problemy z tego wynikające mają swoje odzwierciedlenie niemal w każdej branży: coraz trudniej jest pozyskać dobrego i rzetelnego pracownika. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Pani Marta Stachoń, menadżer katowickiego pubu Metamorfozy. W rozmowie z nami przedstawia trudności związane z rekrutacją do pracy w ekskluzywnym pubie, a także podpowiada przyszłym kandydatom jak zwiększyć swoje szanse na zatrudnienie w tej branży.

Praca.pl – Ma Pani za sobą imponujące doświadczenie przy organizacji imprez, bankietów, wieczorów klimatycznych etc. Czy trudno znaleźć dobrych pracowników pracujących przy tych przedsięwzięciach?

Marta Stachoń – Bardzo trudno! Jeszcze parę lat temu, gdy byłam menadżerką w gospodarstwie agroturystycznym, sytuacja wyglądała inaczej. Obecnie, gdy większość potencjalnych pracowników wybrało pracę na Wyspach, została tylko garstka tych, którzy są godni zainteresowania pracodawcy. Dlatego właśnie, tak bardzo da się zauważyć częste zmiany na stanowisku kelnera czy barmana.

Praca.pl – Jak Pani myśli, z czego to wynika? Może wynagrodzenie nie spełnia oczekiwań kandydatów na te posady?

Marta Stachoń: Nie wydaje mi się, że jest to kwestia wynagrodzenia. Zarobki, jak na nasz rynek pracy, są dobre. Dodatkowo, pracownicy mogą liczyć na napiwki, które w elitarnych pubach czy klubach są dość wysokie. To co najprawdopodobniej odstrasza pracowników to zmianowy system godzin pracy oraz dyspozycyjność, w szczególności podczas weekendów. Nasz pub otwarty jest od 10 rano do późnych godzin nocnych. Pomimo, że podczas rekrutacji przedstawiamy kandydatowi pełen zakres jego obowiązków i czas pracy, wielu temu nie potrafi sprostać.

Praca.pl – Być może są wygórowane? Praca przez cały tydzień, do późnych godzin nocnych…

Marta Stachoń: To nie tak. Gdy przyjmujemy nowego pracownika, zadajemy mu szereg pytań dotyczących jego systemu pracy: w które dni chciałby pracować, w które godziny, jakie dni chciałby mieć wolne etc. Jeżeli odpowiada mu praca od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 18, to nie ma problemu. Jeżeli chciałby dostać wolne, również i na to się zgodzimy. W momencie kiedy nasz pracownik jest zadowolony, emanuje to na klientów naszego pubu. A o to właśnie chodzi – by klient czuł się u nas dobrze.

Praca.pl – Na jakie cechy zwracana jest szczególna uwaga podczas rekrutacji?

Marta Stachoń: W momencie, gdy kandydat przychodzi do nas z CV najważniejszy jest jego ubiór. Trudno zaufać człowiekowi ubiegającemu się o pracę, gdy przychodzi np. w brudnych butach. Odpowiednia prezencja jest niezwykle ważna w tej branży, dlatego schludny wygląd zwiększa wiarygodność kandydata w oczach pracodawcy. Kolejny krok to selekcja CV. Z tym bywa różnie, nieraz są one przekłamane czyli wypisane umiejętności nie przekładają się na rzeczywiste zdolności. Dlatego umawiamy się na rozmowę, podczas której staramy się zweryfikować CV. Jeżeli ten etap kandydat przejdzie pomyślnie, zostaje zaproszony na dzień szkoleniowy, a później ewentualnie do współpracy.

Praca.pl – Wspomniała Pani, że CV niejednokrotnie są przekłamane. W takim razie co jest najważniejsze podczas ich selekcji?

Marta Stachoń: Należy pamiętać, że doświadczenie jest mile widziane, ale nie najważniejsze. Jeżeli kandydat ma ukończone kursy barmańskie, ale nie potrafi nawiązać kontaktu z klientem, jest antypatyczny, przeważnie nie ma dużych szans na zatrudnienie. Z drugiej strony, jeżeli mamy kandydata bez doświadczenia, ale uśmiechniętego, komunikatywnego, chcącego się uczyć i podejmować nowe wyzwania, zazwyczaj go przyjmujemy. Kolejnym ważnym elementem na jaki zwracamy uwagę podczas rekrutacji są wypisane zainteresowania, hobby. Lubimy pracować z ludźmi, którzy mają własne pasje. Jednak czasami zdarza się tak, że mogą one przeszkodzić w efektywnej pracy, np. częste wyjazdy na spływy kajakowe. Oczywiście, wszystkie te kwestie są do przedyskutowania z pracownikiem.

Praca.pl – Jakimi innymi cechami powinien się wyróżniać potencjalny pracownik?

Marta Stachoń: Jak już wcześniej wspomniałam poszukujemy ludzi komunikatywnych, pracowitych, uśmiechniętych i otwartych. Ważne jest również, by same chciały się doskonalić, poprawiać swoje błędy. Wszak nikt nie jest nieomylny! Poza tym, nie ukrywam, że lubimy ludzi kreatywnych i angażujących się w życie pubu. Pomoc przy organizacji wieczorów, nowe pomysły na rozwój czy promocję pubu zawsze spotyka się z uznaniem w oczach pracodawcy. Wierzę, ze takich pracowników jest coraz więcej!

Praca.pl – Dziękuję za rozmowę.

 

08.08.2007

Więcej artykułów "Temat dnia"

Polecane oferty

  • Specjalista / Specjalistka ds. kluczowych klientów

    Tchibo Warszawa Sp. z o.o.   Warszawa    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat
    3 godz.
    Zakres Obowiązków Pomoc Key Account Managerom w codziennych kontaktach z kluczowymi klientami i koordynacji działań promocyjnych/rozliczeń. Zarządzanie procesami administracyjnymi (umowy, dekretacja faktur w SAP). Tworzenie kompleksowych raportów, analiz i prezentacji na potrzeby wewnętrzne...
  • specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    7 godz.
    Opis stanowiska: aktywne pozyskiwanie nowych odbiorców oraz utrzymywanie długofalowych relacji z obecnymi klientami, realizacja celów sprzedażowych na powierzonym terenie, doradztwo techniczne w zakresie oferowanych produktów, dbanie o pozytywny wizerunek firmy na lokalnym rynku.
  • Kwalifikowany Agent Ochrony (wpis KPOF)

    Juwentus Serwis sp. z o.o.   Wrocław, Centrum    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie  pełny etat   34,50 zł brutto/godz.
    8 godz.
    ZADANIA: działania związane z ochroną fizyczną mienia; umiejętność przewidywania i oceny podejmowanych działań; obchody kontrolne; godne reprezentowanie firmy;
  • Scrum Master

    T-Mobile Polska S.A. Sprawdzona firma   Warszawa    praca hybrydowa
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online
    8 godz.
    Your Tasks: Teach and mentor agile teams to maximize value delivery; Empower and grow teams potential within organization; Act as servant leader and impediment remover for teams and organization to boost value delivery; Coach and mentor other people in organization to enhance Agile potential and...
  • Logopeda / Neurologopeda Stomatologiczny

    Medicover Stomatologia   Olsztyn, Aleja Warszawska 105/5h    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat
    8 godz.
    Do Twoich zadań należeć będzie: prowadzenie konsultacji oraz terapii logopedycznych, przygotowywanie planów terapeutycznych i opinii logopedycznych, prowadzenie dokumentacji logopedycznej wg. standardów obowiązujących w Centrum.
  • Handlowiec / Specjalista ds. sprzedaży i wynajmu wózków widłowych

    SAW-TRAK ZDYB Spółka komandytowa   Kraków    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    Zakres obowiązków pozyskiwanie nowych klientów oraz utrzymywanie z nimi dobrych relacji handlowych; przygotowywanie ofert handlowych i negocjowanie warunków współpracy; doradztwo w zakresie sprzedawanych produktów i usług; koordynowanie procesów realizacji zamówień i dostaw na wszystkich...

Najnowsze artykuły

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Kto w tym roku dostanie premię świąteczną? Jeśli i Ty zadajesz sobie to pytanie, musisz wiedzieć, że w niektórych przypadkach pracodawca wręcz ma obowiązek wypłacić taki dodatek. Zobacz, czy jesteś w grupie pracowników, którym premia się należy, a także jak się ustala jej wysokość i czy premia świąteczna przepada, jeśli pracownik jest na urlopie lub zwolnieniu.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

W grudniu obchodzimy Światowy Dzień AIDS. To ważne święto, gdyż świadomość tego, czym jest AIDS i jak można zarazić się HIV wciąż jest niska, a osoby z AIDS/HIV nadal doświadczają ostracyzmu, także na rynku pracy. W związku z tym wyjaśniamy, czy osoba z wirusem może wykonywać każdą pracę, czy stanowi zagrożenie dla współpracowników, a także czy chory musi poinformować pracodawcę o AIDS.

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Jak przetrwać w pracy do 16:00, gdy masz już wszystkiego dość, a na zegarze nie ma nawet 9:00? Mobilizowanie samego siebie, szczególne w tzw. Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny poniedziałek w roku, może wydawać się wyjątkowo trudne. Jednak zamiast poddawać się ponuremu nastrojowi, proponujemy podejść do zadania metodycznie. Sprawdź, jak wykorzystać mechanizmy automotywacji.

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Krótkie spotkanie podczas lunchu, półoficjalne wyjście po pracy, wystawna kolacja wigilijna w restauracji... Niezależnie od tego, jak w Twojej firmie obchodzi się święta, pewne jest, że w czasie spotkania obowiązuje pewien dress code. – Wigilia firmowa to nie czas na eksperymenty – zaznacza stylistka Klaudia Budzyńska-Jędrczak. Podpowiadamy, jak się ubrać, by uniknąć modowej wpadki.