Dla jednych drugie śniadanie, dla innych wczesny obiad. Niezależnie od definicji lunchu przerwa na posiłek w czasie pracy ma wpływ na nasze samopoczucie i efektywność. Kiedy wyrwać się na lunch? Co przygotować, aby jeść zdrowo i smacznie? Oto kilka sprawdzonych pomysłów.
Pory posiłków – kiedy jeść lunch w pracy?
Jeść powinno się regularnie i w miarę możliwości o stałych porach. Nie jest tutaj wyjątkiem spożywanie posiłków w miejscu pracy. Osoba, która duży obiad jada późnym popołudniem, a na 8 godzin zabiera do biura jedynie szybkie przekąski do pracy, w przekonaniu, że mały batonik zastąpi jej lunch, a na śniadanie można wypić tylko kawę, nie ma wielkich szans na dobre samopoczucie.
Regularne posiłki pozwalają zapanować nad głodem i utrzymać organizm na optymalnych obrotach. Kiedy jednak jeść? Nie ma tu jednej wytycznej, typu: przerwa na posiłek w pracy powinna odbyć się dokładnie w połowie dnia. Pora jest sprawą indywidualną, ważne natomiast, by nie rezygnować z prawa do chwili pauzy i wykorzystać ją na zdrowy posiłek.
Szybki obiad do pracy – co przygotować?
Choć lubimy dobrze zjeść, nie każdy ma czas i ochotę codziennie poświęcać cały wieczór, by upichcić lunch do pracy na kolejny dzień. Gotowe dania do kupienia w marketach to z kolei spory wydatek i podliczając koszty, np. w perspektywie tygodnia, zazwyczaj dostrzega się, że bardziej opłaca się samodzielnie przygotowywać posiłki. Przedstawiamy kilka prostych i szybkich dań dla osób, które niekoniecznie kochają gotowanie, a chcą jeść smacznie.
Sałatki – dobry pomysł na obiad do pracy, zważywszy na fakt, że daje niekończone możliwości kombinacji składników.
Danie jednogarnkowe to ciepły posiłek w pracy, który przygotowuje się niemal sam. Leczo, gulasz z soczewicą, zdrowe kaszotto czy aromatyczne curry – jeśli tylko mamy możliwość podgrzania jedzenia w firmowej kuchni, sprawdzą się świetnie.
Szybkie dania do pracy można też przygotować w piekarniku. Zapiekanki makaronowe, ziemniaczane czy warzywne to także okazja do zużycia produktów, które zalegają w lodówce od dłuższego czasu.
Zupy – w zimowe dni rozgrzewają i dodają energii. Warto wykorzystywać do ich przygotowywania mrożonki, ale też sezonowe warzywa: wiosną – nowalijki, bób, szparagi, latem – boćwinę, pomidory, bakłażan, jesienią – dynię, brokuły i cukinią, a zimą – brukselkę czy buraki.
Dobrą propozycją jest też lunchbox do pracy. Warto dołożyć do niego świeże owoce i warzywa. Stanowią one niezwykle ważny składnik naszej diety, dlatego nie tylko lunch, ale też pomysły na śniadania do pracy powinny je uwzględniać.
Czytaj także: Odmowa pracy w nadgodzinach – możliwości, konsekwencje
Pory posiłków – najczęściej zadawane pytania:
-
O której jeść obiad w pracy?
Warto zaplanować posiłki tak, by pomiędzy nimi były mniej więcej równiej długości przerwy. Głodzenie się przez osiem czy dziewięć godzin dziennie, by zjeść obiad po pracy, może nie być najlepszym pomysłem. Warto przynieść do pracy lunch (lub kupić go w miejscu pracy). Prawo pracy gwarantuje przynajmniej 15-minutową przerwę lunchową przy pełnym wymiarze czasu pracy. Ponadto dobrze jest mieć ze sobą przekąski np. kanapkę czy sałatkę na drugie śniadanie, orzechy czy owoc na podwieczorek.
-
Co jeść na lunch w pracy?
Warto postawić na zdrową, ale i dostarczającą dostatecznie dużo kalorii sałatkę, zapiekankę, posiłek jednogarnkowy czy zupę. Warto wybierać dania, które można szybko podgrzać i które nie mają ostrych, duszących aromatów (jakie np. w małej firmowej kuchni mogą być dość nieprzyjemne dla otoczenia).