Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Posiłki regeneracyjne – co to jest, dla kogo, podstawa prawna

Posiłki regeneracyjne – co to jest, dla kogo, podstawa prawna

 
Posiłki regeneracyjne – co to jest, dla kogo, podstawa prawna

 

Pracodawca w pewnych określonych przypadkach ma obowiązek zapewnić swoim pracownikom posiłki na wzmocnienie i regenerację sił. Dotyczy to tych zawodów, które wykonywane są w bardzo ciężkich warunkach atmosferycznych i wiążą się ze wzmożoną pracą fizyczną. Komu przysługują bezpłatne dania w miejscu pracy? Na jakich zasadach są wydawane?

 

Posiłek regeneracyjny – co to? Czym różni się od posiłku profilaktycznego?

 

Zgodnie z art. 232. Kodeksu Pracy pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca musi zapewnić bezpłatnie posiłki profilaktyczne:

 

Art. 232. [Obowiązek zapewnienia profilaktycznych posiłków i napojów]
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania.

 

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów uszczegóławia to, w jakich sytuacjach posiłki powinny być wydawane oraz wymagania, jakie powinny spełniać. Pracodawca powinien też pamiętać, że sposób wydawania posiłków w danym zakładzie pracy musi być opracowany w porozumieniu z organizacjami związkowymi.

 

Oba wyżej wspomniane dokumenty posługują się terminem posiłków profilaktycznych. Warto jednak zauważyć, że w literaturze przedmiotowej, a także w mowie potocznej funkcjonuje także pojęcie posiłku regeneracyjnego – odnosi się ono właśnie do posiłków profilaktycznych wymienianych w prawie pracy. A zatem obie nazwy stosowane są do posiłków przeznaczonych dla pracowników pracujących w sytuacjach szczególnie uciążliwych.

 

Posiłek regeneracyjny – od jakiej temperatury? Dla kogo?

 

Jeśli pracownik wykonuje pracę związaną z dużym ubytkiem zasobów energetycznych, to pracodawca jest obowiązany uzupełnić pracownikowi tę „stratę” poprzez dostarczenie mu posiłku profilaktycznego, który dzięki odpowiedniemu składowi zapobiegnie nadmiernemu wycieńczeniu organizmu. Prawo nakłada na pracodawcę obowiązek wydawania takiego ciepłego posiłku co najmniej raz dziennie.

 

To, czy profilaktyczne posiłki i napoje dla pracowników powinny być podawane przez cały rok, czy tylko określony okres, zależy od tego, w jakich warunkach jest wykonywana praca oraz jaki jest wydatek energetyczny pracownika, który ją wykonuje.

 

Z kolei wydatek energetyczny określa się przez to, ile energii człowiek zużyje podczas wykonywania obowiązków. Istnieje kilka sposób ustalania tej straty w miejscu pracy. Do popularnych należy metoda G. Lehmanna. Ocenia się w niej pozycję ciała pracownika (czyli w jakim stopniu zaangażowane są poszczególne partie ciała w pracę) oraz czy jest to praca lekka, średnio ciężka czy ciężka (co zależy od wagi przenoszonych przedmiotów). Dodatkowo bierze się pod uwagę warunki pracy (temperaturę).

 

Zgodnie ze wspomnianym Rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, posiłki profilaktyczne w okresie zimowym przysługują osobom wykonującym pracę na otwartej przestrzeni, a praca ta wymaga wysiłku fizycznego, który skutkuje wydatkiem energetycznym organizmu podczas zmiany roboczej w wysokości powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Okres zimowy trwa od 1 listopada do 31 marca.

 

Posiłki profilaktyczne przez cały rok przysługują osobom, które:

 

  • pracują pod ziemią,
  • wykonują pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, w której wydatek energetyczny w ciągu zmiany roboczej wynosi minimum 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i minimum 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • wykonują pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, w której wydatek energetyczny w ciągu zmiany roboczej wynosi minimum 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i minimum 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, która to praca wykonywana jest w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C.

 

Posiłki profilaktycznie wydawane incydentalnie dotyczą z kolei sytuacji, w których pracownicy pracują przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych.

 

Napoje profilaktyczne przysługują:

 

  • pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni zawsze wtedy, kiedy temperatura wynosi poniżej 10°C (niezależnie od tego, jaka jest pora roku i czy jest to okres zimowy, czy nie),
  • pracownikom pracującym w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn a u kobiet 1000 kcal (4187 kJ).

 

Przepisy nie precyzują, kiedy pracownikowi należy podawać napoje zimne, a kiedy gorące, ale zgodnie z § 1 ust. 2. rozporządzenia ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy (czyli można założyć, że zimą wydaje się pracownikom napoje gorące, a latem zimne).

 

Czytaj także: Upał a praca.

 

Warto dodać, że każdemu pracownikowi niezależnie od tego, w jakich warunkach pracuje i jaki jest jego wydatek energetyczny, przysługuje woda do picia w nieograniczonych ilościach.

 

Poza wspomnianym wyżej rozporządzeniem rady ministrów niektórych grup zawodowych dotyczą odrębne przepisy, które określają to, jak mają być wydawane i przyrządzone różnego rodzaju posiłki. Np. kwestie dotyczące pakietów żywieniowych zostały uwzględnione w Ustawie o Policji.

 

Posiłek regeneracyjny – wymogi

 

Napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników muszą spełniać określone normy, aby można było uznać je za faktycznie profilaktyczne. Powinny mieć wartość kaloryczną około 1000 kcal i składać się w 50-55% z węglowodanów, 30-35% z tłuszczy, 15% z białek.

 

O ile przepisy precyzują posiłki profilaktyczne dość dokładnie, to prawo nie mówi już tak szczegółowo o napojach. W rozporządzeniu wspomniane jest jedynie, że jeśli napoje podawane są w warunkach gorącego mikroklimatu, powinny być wzbogacone o sole mineralne i witaminy. Rozporządzenie nie uściśla jednak, jaka ma być ich zawartość, dlatego większość pracodawców w takiej sytuacji zaopatruje pracowników w wodę mineralną, które zawierają chlorek sodu, magnez i wapń.

 

Kiedy trzeba zadbać o posiłki dla pracowników? Zawsze wtedy, kiedy wymagają tego przepisy. Należy pamiętać o tym, że takie same zasady obowiązują zarówno pracodawców, którzy zatrudniają pracowników na umowę o pracę, jak i przedsiębiorców, którzy zlecają pracę na podstawie umów cywilnoprawnych. Innymi słowy, posiłki profilaktyczne dla zleceniobiorców też im przysługują, o ile ich praca spełnia warunki określone rozporządzeniem.

 

Pracodawca, który jest zobligowany do zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych, powinien określić procedury ich wydawania w regulaminie pracy, jednocześnie ustalając, na jakich stanowiskach one przysługują. Na przykład posiłki profilaktyczne dla pracowników budowlanych mogą być wydawane wszystkim, ale już w firmie produkcyjnej będą konieczne jedynie na konkretnych stanowiskach – dla osób pracujących w określonych warunkach.

 

Posiłki powinny być wydawane mniej więcej w połowie zmiany pracownika (po 3-4 godzinach pracy), w czasie przerwy lunchowej. Napoje należy udostępniać przez cały czas.

 

Kto przygotowuje posiłki profilaktyczne? Może to robić pracodawca, jeśli posiada odpowiednie zaplecze. Obecnie stołówki w zakładach pracy należą już do rzadkości, dlatego przedsiębiorstwo, jeśli nie ma możliwości samodzielnego przygotowania takich posiłków, może zrealizować swój obowiązek np. poprzez przekazanie bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku.

 

UWAGA! Pracodawca nie może przekazać ekwiwalentu pieniężnego za posiłki i tym samym uniknąć konieczności wydawania posiłków. Posiłki profilaktyczne w pracy są całkowicie bezpłatne.

 

Posiłki regeneracyjne dla pracowników a VAT

 

Czy pracodawca, który nabywa posiłki profilaktyczne dla pracowników, może odliczyć VAT? To zależy od tego, w jaki sposób została nabyta usługa posiłków. Jeśli pracodawca nabył je jako usługę gastronomiczną, VAT nie może zostać odliczony. Jeśli jednak pracodawca nabywa posiłki jako usługę cateringową (dostawa do firmy) lub usługę stołówkową (posiłki dostarczone do określonego miejsca i podgrzane), to ma prawo do odliczenia VAT z faktury (na podst. art. 86 ust. 1 ustawy o VAT).

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Zastępca Dyrektora Liceum

    TEB Edukacja   Poznań    praca stacjonarna
    dyrektor  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    7 godz.
    Twój zakres obowiązków: przygotowanie, prowadzenie, kontrola dokumentacji przebiegu nauczania zgodnie z przepisami prawa oświatowego, sprawowanie nadzoru nad prawidłowym realizowaniem procesu kształcenia ze szczególnym uwzględnieniem podstawy programowej i standardów egzaminów...
  • Specjalista ds. handlowych – Dywizja Serwisu

    Rockfin S.A.   Małkowo    praca hybrydowa / stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat
    7 godz.
    Na tym stanowisku będziesz odpowiadać za: Analizę rynku i wsparcie strategii sprzedaży usług serwisowych, Pozyskiwanie zapytań, wykonywanie arkuszy cenowych oraz przygotowanie ofert handlowych, Udział w rozmowach i negocjacjach handlowych – także w jęz.angielskim, Budowanie i utrzymywanie...
  • Bank Pocztowy S.A.
    menedżer  umowa o pracę  pełny etat
    8 godz.
    Twój zakres obowiązków pozyskiwanie Klientów rozliczeniowych i kredytowych z segmentu Mieszkalnictwa (Wspólnoty i Spółdzielnie Mieszkaniowe) zarządzanie relacjami biznesowymi z dotychczasowymi i potencjalnymi Klientami oraz partnerami biznesowymi; zapewnienie najwyższej jakości doradztwa i...
  • Spawacz / Monter

    pracownik fizyczny  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    9 godz.
    ZADANIA: Spawanie konstrukcji stalowych Montaż konstrukcji stalowych Wykonywanie prac pomocniczych związanych ze spawaniem i montażem konstrukcji stalowej Wykonywanie prac zgodnie z harmonogramem robót i dokumentacją techniczną Przestrzeganie technologii spawania i montażu zgodnie z...
  • Kierownik wytwórni konstrukcji stalowych

    kierownik/koordynator  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    9 godz.
    ZADANIA: Zarządzanie procesem produkcyjnym wytwórni konstrukcji stalowych – od planowania po realizację Nadzór nad zespołem pracowników, w tym organizacja pracy, delegowanie zadań i motywowanie zespołu Opracowywanie harmonogramów produkcji i dbałość o ich terminową realizację...
  • Opiekun / Opiekunka Klienta Kluczowego

    Benefit Systems S.A.   Warszawa, Wola, niedaleko stacji metra Rondo Daszyńskiego    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid  umowa o pracę  pełny etat
    10 godz.
    Sprawdź swój codzienny plan treningowy Ścisła współpraca z Opiekunem Biznesowym na przypisanym portfelu Klientów kluczowych oraz koordynacja działań z innymi działami firmy w celu sprawnej realizacji zgłoszeń klientów, Budowanie i utrzymywanie trwałych relacji z Klientami, zapewniając...

Najnowsze artykuły

Wolontariat – jak zacząć pomagać? Praktyczny poradnik dla wolontariusza

Wolontariat – jak zacząć pomagać? Praktyczny poradnik dla wolontariusza

– Wolontariat to wyjście ze swojej „bańki”, spojrzenie z innej perspektywy na otaczający nas świat – mówi Katarzyna Klimek-Michno z fundacji Sarigato. – Uczy empatii, cierpliwości, uważności – wylicza. W Światowym Dniu Wolontariusza wyjaśniamy, jak zacząć pomagać, kto może zostać wolontariuszem i gdzie szukać inicjatyw, w które warto się zaangażować.

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Krótkie spotkanie podczas lunchu, półoficjalne wyjście po pracy, wystawna kolacja wigilijna w restauracji... Niezależnie od tego, jak w Twojej firmie obchodzi się święta, pewne jest, że w czasie spotkania obowiązuje pewien dress code. – Wigilia firmowa to nie czas na eksperymenty – zaznacza stylistka Klaudia Budzyńska-Jędrczak. Podpowiadamy, jak się ubrać, by uniknąć modowej wpadki.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.

Osoby z niepełnosprawnością na rynku pracy – prawa, obowiązki pracodawcy, czas pracy

Osoby z niepełnosprawnością na rynku pracy – prawa, obowiązki pracodawcy, czas pracy

W UE jest 101 mln, a w Polsce około 4 mln osób z niepełnosprawnością. Teoretycznie cieszą się pełnią praw pracowniczych, jednak czy polski rynek pracy jest dla nich przyjazny? – Ich sytuacja jest złożona, ale widoczne są pozytywne zmiany, które mogą przyczynić się do większej inkluzji i wykorzystania potencjału tych osób – zauważa prezeska fundacji TAKpełnosprawni Agata Robińska. 

Mikołajki w pracy. 5 pomysłów co kupić współpracownikom

Mikołajki w pracy. 5 pomysłów co kupić współpracownikom

Mikołajki tuż tuż. Zwyczaj wręczania drobnych upominków jest w Polsce równie popularny w gronie najbliższych, co w środowisku pracy. W wielu firmach odbywają się zabawy związane z losowaniem prezentów. Co kupić koleżance z działu, a z czego zadowolony będzie szef? I najtrudniejsze, na co się zdecydować, gdy musimy kupić uniwersalny prezent? Oto sprawdzone pomysły na upominki w pracy.

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?