Praca.pl Poradniki Temat dnia
HR w gastronomii

HR w gastronomii

 
HR w gastronomii

Emigracja zarobkowa wpłynęła bardzo mocno na aktualny rynek pracy. Najdotkliwiej odczuła to branża gastronomiczna. O sytuacji na tym rynku rozmawiamy z Panem Stanisławem Chumińskim – współwłaścicielem sieci Expres Bar oraz Mensa, oferującej usługi cateringowe.

Praca.pl – Zatrudnia Pan 100 osób. Za Panem mnóstwo rozmów, podjętych decyzji oraz bezustanne obserwacje relacji pracownik – pracodawca. Co jest największym problemem w rekrutacji pracowników w branży gastronomicznej, którą Pan reprezentuje?

Stanisław Chumiński – Największym problemem jest brak ludzi do pracy posiadających odpowiednie kwalifikacje i cechy osobowe, które gwarantowałyby, że będziemy z nich zadowoleni. Jest tak dlatego, że praca w gastronomii wymaga zatrudnienia osób inteligentnych, wesołych, pozytywnie nastawionych do klienta, a równocześnie czystych, uczciwych i zgadzających się pracować wtedy, gdy inni odpoczywają. Także w nocy. Wszystko to powoduje, że z osób przyjmowanych na okres próbny zostaje około 20 procent.

Praca.pl – A co z wynagrodzeniem? Być może ono jest czynnikiem determinującym taką, a nie inną rotację pracowników.

Stanisław Chumiński – Wynagrodzenie, które oferujemy musi być związane z cenami usług, które sprzedajemy. Problem polega na tym, że konkurencja wymusza niskie ceny, a pracownicy chcieliby zarabiać więcej tak, żeby nie kusiły ich zarobki w innych krajach. Staramy się pogodzić te dwa żywioły i chyba nam to wychodzi skoro mamy dobrą kadrę, która jest chwaloną szczególnie przy realizacji dużych przedsięwzięć cateringowych

Praca.pl – W jaki sposób rekrutuje Pan pracowników? Co musi się znaleźć w liście motywacyjnym  np. kucharza, który chce pracować w jednym z Expres Barów?

Stanisław Chumiński - Właściwie to nigdy nie przyjmujemy na podstawie dokumentów tylko na podstawie okresu próbnego. Z dokumentów niewiele wynika. Dopiero pracą człowiek pokazuje czy jest staranny, szybki, czysty, uczciwy, miły dla klienta itd. To są cechy osobowe, których nie można się nauczyć.

Praca.pl – Czy trudno jest znaleźć i zatrudnić dobrego kucharza?

Stanisław Chumiński – Bardzo trudno znaleźć kucharza twórczego i otwartego. Takiego, który będzie rozumiał znaczenie przypraw, temperatury, estetyki itd. To jest ważne nie tylko przy potrawach nowych, ale i przy standardowym polskim gotowaniu. Ostatnio przyjęliśmy do pracy Pana z wykształceniem mechanicznym, który był pomocnikiem na budowie. Okazało się, że jest świetny w pracy w bufecie. Wymagał tylko szkolenia, co i jak się wykonuje, a resztę załatwiły jego cechy osobowe. W jednym z Expres Barów pracuje też pani, która pracując nie brudzi swojego ubrania roboczego nigdy! Taka jest jej cech osobowa. Jest tak pedantycznie czysta, że na koniec dnia wygląda tak jakby dopiero, co włożyła swoją białą kelnerską bluzkę

Praca.pl – Co jest najtrudniejszym zadaniem w kontekście zarządzanie personelem Expres Barów i Mensy?

Stanisław Chumiński – Hmm.. To tworzenie zespołu z osób pracujących w poszczególnych placówkach. To specyfika naszej firmy gdzie, na co dzień pracujemy w kilkunastu obiektach oddalonych od siebie, a potem na dużej imprezie wszyscy musimy pracować razem. Trzeba wytworzyć w ludziach świadomość pozytywnej konkurencji, która zniknie na czas wspólnej pracy. Dużym wyzwaniem jest też dla mnie problem wypalania się pracownika. Często jest tak, że lepiej dla pracownika i pracodawcy żeby rozwiązać umowę o pracę po kilku latach. Według mnie nie jest najwyższą wartością praca w jednym zakładzie pracy przez 40 lat! Świadomość możliwości zmiany pracy jest ważnym elementem poczucia wolności osobistej pracownika. Staramy się o tym rozmawiać i nie jest to temat tabu w stosunkach pracodawca pracownik. Zawsze staramy się rozstawać w zgodzie z pracownikami.

Praca.pl – Dziękuje za rozmowę.

 

 

26.07.2007

Więcej artykułów "Temat dnia"

Polecane oferty

  • Specjalista / Specjalistka ds. kluczowych klientów

    Tchibo Warszawa Sp. z o.o.   Warszawa    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat
    3 godz.
    Zakres Obowiązków Pomoc Key Account Managerom w codziennych kontaktach z kluczowymi klientami i koordynacji działań promocyjnych/rozliczeń. Zarządzanie procesami administracyjnymi (umowy, dekretacja faktur w SAP). Tworzenie kompleksowych raportów, analiz i prezentacji na potrzeby wewnętrzne...
  • specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    7 godz.
    Opis stanowiska: aktywne pozyskiwanie nowych odbiorców oraz utrzymywanie długofalowych relacji z obecnymi klientami, realizacja celów sprzedażowych na powierzonym terenie, doradztwo techniczne w zakresie oferowanych produktów, dbanie o pozytywny wizerunek firmy na lokalnym rynku.
  • Kwalifikowany Agent Ochrony (wpis KPOF)

    Juwentus Serwis sp. z o.o.   Wrocław, Centrum    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie  pełny etat   34,50 zł brutto/godz.
    8 godz.
    ZADANIA: działania związane z ochroną fizyczną mienia; umiejętność przewidywania i oceny podejmowanych działań; obchody kontrolne; godne reprezentowanie firmy;
  • Scrum Master

    T-Mobile Polska S.A. Sprawdzona firma   Warszawa    praca hybrydowa
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online
    8 godz.
    Your Tasks: Teach and mentor agile teams to maximize value delivery; Empower and grow teams potential within organization; Act as servant leader and impediment remover for teams and organization to boost value delivery; Coach and mentor other people in organization to enhance Agile potential and...
  • Logopeda / Neurologopeda Stomatologiczny

    Medicover Stomatologia   Olsztyn, Aleja Warszawska 105/5h    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat
    8 godz.
    Do Twoich zadań należeć będzie: prowadzenie konsultacji oraz terapii logopedycznych, przygotowywanie planów terapeutycznych i opinii logopedycznych, prowadzenie dokumentacji logopedycznej wg. standardów obowiązujących w Centrum.
  • Handlowiec / Specjalista ds. sprzedaży i wynajmu wózków widłowych

    SAW-TRAK ZDYB Spółka komandytowa   Kraków    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    Zakres obowiązków pozyskiwanie nowych klientów oraz utrzymywanie z nimi dobrych relacji handlowych; przygotowywanie ofert handlowych i negocjowanie warunków współpracy; doradztwo w zakresie sprzedawanych produktów i usług; koordynowanie procesów realizacji zamówień i dostaw na wszystkich...

Najnowsze artykuły

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Kto w tym roku dostanie premię świąteczną? Jeśli i Ty zadajesz sobie to pytanie, musisz wiedzieć, że w niektórych przypadkach pracodawca wręcz ma obowiązek wypłacić taki dodatek. Zobacz, czy jesteś w grupie pracowników, którym premia się należy, a także jak się ustala jej wysokość i czy premia świąteczna przepada, jeśli pracownik jest na urlopie lub zwolnieniu.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

W grudniu obchodzimy Światowy Dzień AIDS. To ważne święto, gdyż świadomość tego, czym jest AIDS i jak można zarazić się HIV wciąż jest niska, a osoby z AIDS/HIV nadal doświadczają ostracyzmu, także na rynku pracy. W związku z tym wyjaśniamy, czy osoba z wirusem może wykonywać każdą pracę, czy stanowi zagrożenie dla współpracowników, a także czy chory musi poinformować pracodawcę o AIDS.

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Jak przetrwać w pracy do 16:00, gdy masz już wszystkiego dość, a na zegarze nie ma nawet 9:00? Mobilizowanie samego siebie, szczególne w tzw. Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny poniedziałek w roku, może wydawać się wyjątkowo trudne. Jednak zamiast poddawać się ponuremu nastrojowi, proponujemy podejść do zadania metodycznie. Sprawdź, jak wykorzystać mechanizmy automotywacji.

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Krótkie spotkanie podczas lunchu, półoficjalne wyjście po pracy, wystawna kolacja wigilijna w restauracji... Niezależnie od tego, jak w Twojej firmie obchodzi się święta, pewne jest, że w czasie spotkania obowiązuje pewien dress code. – Wigilia firmowa to nie czas na eksperymenty – zaznacza stylistka Klaudia Budzyńska-Jędrczak. Podpowiadamy, jak się ubrać, by uniknąć modowej wpadki.