Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Biznes gastronomiczny - jak zacząć, jak założyć, czy się opłaca

Biznes gastronomiczny - jak zacząć, jak założyć, czy się opłaca

 
Biznes gastronomiczny - jak zacząć, jak założyć, czy się opłaca

Niejednemu z nas zdarzyło się marzyć o założeniu własnej restauracji lub kawiarenki. Przytulna atmosfera, lekko przygaszone światło, rozmowy gości - wszystko wygląda sielankowo. Jednak co zrobić, by osiągnąć taki stan? Jak w ogóle zacząć karierę w sektorze kulinarnym? Sprawę należy dobrze przeanalizować, ponieważ własna knajpa może albo przynieść ogromne zyski, albo stać się utrapieniem, generującym wysokie straty.

 

Jak założyć punkt gastronomiczny

 

Należy zastanowić się, jaki charakter ma mieć dany punkt gastronomiczny. Czy ma być to nowoczesna restauracja, czy może chcemy otworzyć kebab lub zajazd z tradycyjną polską kuchnią? Proces otwierania małej gastronomii nad morzem będzie wyglądał zupełnie inaczej, niż na przykład wykwintnej restauracji w centrum Warszawy. Tak samo koszty otwarcia pubu i zezwolenia dotyczące sprzedaży alkoholu będą różniły się od założeń i nakładów finansowych w biznesplanie naleśnikarni. Określając takie podstawy można przystąpić do zakładania działalności.

 

Trzeba wybrać formę prawną - odpowiednie będą wszystkie rodzaje spółek z wyjątkiem spółki partnerskiej.

 

Duże znaczenie ma oczywiście miejsce, w którym zamierzamy prowadzić taki punkt. Łatwość dojazdu, miejsce parkingowe to elementy, które mogą zdecydować o liczbie odwiedzających klientów. Trzeba także zorientować się w konkurencji, mającej swoje lokale w najbliższym otoczeniu. Jeśli będziemy dziesiątym punktem w okolicy sprzedającym zapiekanki, może okazać się to nietrafionym pomysłem. Wtedy warto zastanowić się albo nad zmianą lokalizacji, albo rodzaju serwowanych dań.

 

W przypadku zakładania restauracji lub mniejszego lokalu bardzo ważny jest dobór odpowiedniej kadry. Niejednokrotnie słyszy się od kogoś, że więcej nie pójdzie do danego lokalu „ponieważ obsługa była niemiła”, „kucharz nie zna się na gotowaniu”, „kelner zapomniał o naszym stoliku”. Aby temu zapobiec trzeba znaleźć zaufany personel, który przyczyni się do sukcesu gastronomicznego biznesu.

 

Należy również zwrócić uwagę na wszelkie uwarunkowania prawne, dotyczące lokali gastronomicznych. Tutaj jako podstawę podaje się dwa dokumenty: Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r . w sprawie higieny środków spożywczych.

 

Mała gastronomia - jak zacząć

 

Jednym z pomysłów na biznes gastronomiczny mogą być tak zwane małe gastronomie. Są to mniejsze lokale, w których jest zaledwie kilka miejsc siedzących. Z reguły podaje się tam jeden rodzaj posiłku (np. kanapki, hot dogi, zapiekanki). Aby taki punkt mógł sprawnie funkcjonować należy dopełnić wszelkich formalności oraz dostosować się do wymagań. Ich syntezę można znaleźć na stronie polskiego rządu:

 

W punktach małej gastronomii powinny się znajdować:

• umywalka do mycia rąk z doprowadzoną zimną i ciepłą wodą, mydło, ręczniki jednorazowego użytku/suszarka do rąk,
• zapas odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, przechowywany w oddzielnych miejscach,
• sprzęt do utrzymania czystości pomieszczenia i wyposażenia,
• zapas środków do mycia i dezynsekcji w oznakowanych opakowaniach, przechowywany w wydzielonej szafie,
• oddzielne miejsca na odzież, obuwie robocze i środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie osobiste pracowników,
• zlewozmywak dwukomorowy z doprowadzoną zimną i ciepłą wodą”.

 

Mała gastronomia - czy się opłaca

 

W mała gastronomię, tak jak w prawie każdy biznes, trzeba na początku sporo zainwestować. Wynajem lub zakup lokalu, koszt wyposażenia kuchni w restauracji, zakup produktów i zatrudnienie personelu - to absolutna podstawa. Jeżeli odpowiednio się przygotujemy, składniki będą świeże, produkty smaczne, pracownicy nastawieni na klienta - możemy liczyć na sukces.

 

Gdy obawiamy się, że nasz pomysł może „nie chwycić”, warto rozważyć franczyzę. Prowadzenie małej gastronomii pod logo rozpoznawalnej i cenionej firmy, z pewnością skróci okres wchodzenia na rynek i przekonywania klientów do marki. A tym samym może również przyspieszyć generowanie zysków.

 

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Tapicer

    Dietsch Polstermöbel Gmbh   Niemcy, Schmalkalden, Thüringen   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online  Szukamy kilku pracowników  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Twoje zadania Produkcja naszych mebli tapicerowanych (głównie ręcznie) Montaż końcowy, tj. montaż wszystkich części Mocowanie elementów funkcjonalnych do wstępnie tapicerowanych mebli Obicie stelaży i elementów formowanych wysokiej jakości tkaninami i skórami;
  • Szwacz / szwaczka

    Dietsch Polstermöbel Gmbh   Niemcy, Schmalkalden, Thüringen   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online  Szukamy kilku pracowników  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Twoje zadania Produkcja i przygotowanie pokrowców tapicerskich z elementami dekoracyjnymi Szycie tkanin i skór zgodnie ze specyfikacją Wsparcie w projektowaniu i realizacji indywidualnych życzeń klientów; Kontrola jakości gotowych produktów Pielęgnacja i konserwacja maszyn i narzędzi do szycia;
  • Kierowca kat. B

    Growth Recruiting Matthias Kalischuk Ltd.   Niemcy, okolice Sttutgart (Giengen an der Brenz)   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  Szukamy kilku pracowników  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    2 godz.
    Praca przy dostarczaniu paczek. Czego oczekujemy: Prawo jazdy kat. B (minimum 1 rok) Chęci do pracy i pozytywnego nastawienia Doświadczenie kurierskie mile widziane, ale nie wymagane Podstawowa znajomość języka angielskiego
  • Specjalista ds. Kadr i Administracji

    MAOBI Group Sprawdzona firma   Warszawa    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    4 godz.
    Zakres obowiązków Prowadzenie i aktualizacja akt osobowych pracowników tymczasowych, Przygotowywanie i ewidencjonowanie dokumentów kadrowych (umowy o pracę, aneksy, wypowiedzenia, zaświadczenia), Obsługa ewidencji czasu pracy ( w tym: urlopy, nadgodziny, zwolnienia lekarskie ), Aktualizacja...
  • Specjalista ds. kontroli i rozliczeń inwestycji

    GRUPA KDM Sp. z o.o.   Warszawa, ul. Połczyńska 53    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    5 godz.
    Twój zakres obowiązków: Weryfikacja poprawności opisanych faktur w systemie SALDEO w tym poprawności kont kosztowych, potrąceń, terminów płatności, zgodności z umową itp. Prowadzenie tabeli rozliczenia inwestycji – uzupełnianie danych kosztowych, danych o płatnościach,...
  • Brygadzista z j. niemieckim

    Budcon Sp. z o.o.   Niemcy   
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    5 godz.
    Główne zadania: Koordynacja i nadzór pracy zespołu monterów; Organizacja przebiegu prac budowlanych; Wykonywanie pomiarów i kosztorysów; Sporządzanie dokumentacji i rozliczeń budowy; Planowanie dostaw materiałów; Terminowa realizacja etapów budowy; Przeprowadzanie odbiorów robót...

Najnowsze artykuły

Wsparcie schronisk dla zwierząt – jak pomagać w ramach CSR?

Wsparcie schronisk dla zwierząt – jak pomagać w ramach CSR?

– Mimo że można spotkać się z mitami o „bezdomniakach" jako zwierzętach gorszych od kupionych, na szczęście postępuje zmiana w sposobie postrzegania zwierząt schroniskowych. Coraz więcej osób dostrzega ich piękne, dobre cechy – mówi Iwona Duda, prezeska Fundacji Sarigato prowadzącej projekt Karmimy Psiaki. Jak zrobić zwierzakom ze schronisk wspaniały prezent na Święta?

Ocena okresowa pracownika – kryteria, przykład, metody

Ocena okresowa pracownika – kryteria, przykład, metody

Okresowa ocena pracownika to jedno z głównych narzędzi zarządzania zasobami ludzkimi. Może być ona przeprowadzona na kilka sposobów. Wyjaśniamy, czym różnią się od siebie typy ocen 90 stopni, 180 stopni, 270 stopni i 360 stopni, jakie najlepiej przyjąć kryteria oceny, a także kto powinien dokonywać ewaluacji pracowników w firmie i kiedy najlepiej to zrobić.

Wigilia wolna od pracy – co to oznacza dla firm i pracowników?

Wigilia wolna od pracy – co to oznacza dla firm i pracowników?

Gwiazdka zbliża się wielkimi krokami: najwyższy czas, by pomyśleć o urlopach w okilicy świąt i na początku stycznia – tym bardziej, że w tym roku dni wolne od pracy układają się wyjątkowo korzystnie i chętnych do skorzystania z przedłużonego urlopu będzie wielu. Co więcej, w 2025 roku Wigilia po raz pierwszy będzie całkowicie wolna od pracy. Jak to zmienia grafik pracy i wynagrodzenie?

Ważne zmiany w prawie pracy 2026 – kogo obejmą, jak się przygotować?

Ważne zmiany w prawie pracy 2026 – kogo obejmą, jak się przygotować?

Nadchodząca nowelizacja przepisów prawa pracy obejmie bardzo dużą część społeczeństwa. Wkrótce czekają nas między innymi zaostrzone kontrole, nowe zasady na zwolnieniu lekarskim, ale i korzystniejsze przepisy naliczania stażu pracy, pozwalające niektórym na wydłużenie urlopu wypoczynkowego. Sprawdź, czego się spodziewać na rynku pracy 2026 i które zmiany obejmą Ciebie lub Twoją firmę.

Chroniczne zmęczenie – objawy, jak sobie radzić?

Chroniczne zmęczenie – objawy, jak sobie radzić?

Kilkudniowy urlop nie pozwolił Ci wypocząć? Nie pamiętasz, kiedy ostatnio czułeś się wyspany i nawet proste czynności wysysają z Ciebie całą energię? To może nie być zwykłe zmęczenie, ale poważniejsza dolegliwość. Wyjaśniamy, jakie są symptomy syndromu chronicznego zmęczenia, kiedy warto zwrócić się do specjalisty oraz co może pomóc złagodzić objawy CFS.

Podanie o pracę – opiekunka osób starszych

Podanie o pracę – opiekunka osób starszych

Zapotrzebowanie na usługi opiekuńcze jest bardzo duże, dlatego kandydaci zwykle nie mają problemów ze znalezieniem posady. Jendak jeśli chcesz zatrudnić się w konkretnej placówce, a ta aktualnie nie prowadzi naboru – wykonaj pierwszy krok i złóż w niej podanie o pracę. Jak stworzyć dokument, który podkreśli Twoje umiejętności i cechy charakteru cenne w tego rodzaju pracy?