Praca.pl Poradniki Sieci handlowe
Handel w czasach ekożywności: kompetencje sprzedawcy

Handel w czasach ekożywności: kompetencje sprzedawcy

 
Handel w czasach ekożywności: kompetencje sprzedawcy

Z biegiem czasu na mapie żywności ekologicznej obok małych osiedlowych sklepów zaczęły pojawiać się też specjalistyczne markety oferujące żywność posiadającą certyfikat ekologiczny. Jednym z pionierów jest Carrefour, który pod koniec 2019 r. otworzył swój pierwszy w Polsce sklep w formacie Carrefour BIO – w Warszawie, przy ul. Marszałkowskiej 87, a w czerwcu 2020 kolejny, na warszawskim Bemowie. Ten trend będzie się rozwijał, a to sprawia, że pojawia się nowa specjalizacja w obszarze handlu: sprzedawca w sklepie z żywnością wysokojakościową. Kim zatem jest sprzedawca w sklepie z żywnością wysokojakościową? Czy jego zadania wyglądają podobnie, jak praca sklepie spożywczym typu tradycyjnego? Na czym polega praca sprzedawcy w sieci ekożywności?

 

Spis treści

Produkty wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe: o co pytają klienci?


Już od kilkunastu lat koncepcja świadomego odżywiania zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. Zdrowe odżywianie staje się nie tylko modne, ale i ważne. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co i jak jemy. Trend ten widać i na świecie, i w Polsce. I nie chodzi tylko o niejedzenie mięsa (choć liczba wegetarian w Polsce w ciągu 10 lat się potroiła*), ale przede wszystkim o wybór produktów z określonym składem, pochodzących z gospodarstw ekologicznych i od lokalnych rolników.

 

 

/pressroom/ePoradnik/5d1_7754.jpgcrrefour-sklep-ze-zdrowa-zywnoscia 

 

W całej Europie konsumenci kupują żywność świadomie. Sięgają po wysokobiałkowe produkty wegetariańskie, nawet jeśli jedzą mięso lub są flexiterianami (mięso jedzą sporadycznie), wybierają produkty o niskim indeksie glikemicznym, które pozwalają utrzymać wagę, sięgają po produkty bez konserwantów.


Polacy coraz więcej wiedzą o żywności ekologicznej. Z przeprowadzonego w 2018 roku badania wynika, że 44% osób prawidłowo rozpoznaje logo żywności BIO obowiązujące w krajach Unii (zielony listek)** . Rośnie liczba osób wybierających lokalne produkty, kupowane bezpośrednio od rolnika bądź z miejsc, które to umożliwiają. Coraz więcej Polaków wybiera sklep z żywnością ekologiczną jako podstawowe miejsce robienia codziennych zakupów. To zaś sprawia, że takich miejsc przybywa.

 

Skuteczne techniki sprzedaży żywności ekologicznej


Sklep ekologiczny nie jest typowym miejscem pracy. Sprzedawca produktów ekologicznych powinien sam utożsamiać się ze stylem życia, jaki promuje w sklepie. To taki sprzedawca, trendsetter, dietetyk i ekolog w jednym. Osoby, które chcą pracować w sklepie oferującym produkty wysokojakościowe muszą być gotowe na to, że jest to odrobinę inna sprzedaż niż w sklepach tradycyjnych. Klient, dla którego liczy się skład produktów i ich pochodzenie, często potrzebuje dodatkowych informacji od sprzedawcy. Chce wiedzieć, które z towarów to produkty bezglutenowe, które nie mają sztucznych dodatków czy barwników, pyta o przygotowywanie i przechowywanie żywności, a nierzadko nawet prosi o przepisy!


Sprzedawca musi być otwarty na kontakt z klientem, rozmowę i doradztwo. Potwierdza to Michał Ślipko, Senior Menedżer w Dziale Convenience ds. Marketingu i Rozwoju Sprzedaży Carrefour Polska, mówiąc o tym, że w sklepie BIO relacja z klientem jest najważniejsza – doradztwo i pomoc to jedne z głównych zadań pracownika. Zadaniem sprzedawcy w Carrefour BIO jest też uzyskanie od klientów informacji na temat gamy produktów i tego, co jest dla nich ważne przy wyborze żywności wysokojakościowej.


– Pytamy o poziom zadowolenia z zakupów oraz o to, czy asortyment jest dla nich wystarczający, czy chcieliby zobaczyć na półkach swoje inne ulubione produkty. Klienci chętnie dzielą się z nami swoimi spostrzeżeniami. Mamy w sklepie skrzynkę, gdzie klienci mogą anonimowo przekazać nam swoje sugestie. Przed pandemią spotkaliśmy się również dwa razy w grupie 8-10 klientów przy tzw. okrągłych stołach, gdzie słuchaliśmy sugestii naszych klientów. Obecnie kontynuujemy te spotkania wirtualnie. Dzięki komentarzom i uwagom naszych klientów możemy dopracowywać naszą ofertę – mówi Michał Ślipko.


– Właśnie zrekrutowana została ekipa, której jednym z zadań będzie przekonanie klientów-sąsiadów, że zdrowe odżywianie i wybór produktów eko to bezcenna inwestycja. Zwłaszcza że Carrefour w ramach swojego programu "demokratyzacja BIO" tak dopasowuje i różnicuje ofertę pod względem producentów i cen, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie – dodaje ekspert.

 

carrefour-sprzedawca-zdrowa-zywnosc

 

Praca w sklepie z żywnością wysokojakościową – wymagania


Czy sprzedawca w sklepie ekologicznym powinien być wegetarianinem, który sam wybiera tylko jedzenie wysokojakościowe? Czy w trakcie rekrutacji sprawdza się, czy kandydat zna zasady zdrowego odżywiania?


Na pewno zainteresowanie tematem zdrowia i odżywiania pomaga. Nie tyle w czasie samej rekrutacji, ile już w okresie pracy. Dla osoby, dla której ekologia jest ważna, która świadomie wybiera to, co je, którą interesuje skład produktów spożywczych i technologia ich produkcji, eko sklep będzie znacznie ciekawszym miejscem pracy niż sklep tradycyjny.


– Wymagamy zaangażowania i podstawowej wiedzy o tym, czym jest ekologia i rolnictwo ekologiczne. Zaawansowana wiedza na temat eko-żywności nie jest jednak konieczna. Przy rekrutacji zwracamy uwagę na całościowy profil przyszłego pracownika. To, że ktoś je mięso, nie oznacza, że nie może u nas pracować. Podczas rozmowy jesteśmy w stanie sprawdzić, jak dalece ktoś naprawdę z serca chce być częścią naszego zespołu. – wyjaśnia Michał Ślipko z Carrefour Polska. Większą uwagę przywiązujemy do tego, czym dana osoba się interesuje, co robi po pracy, jaką ma pasję. W naszym zespole są zarówno wegetarianie, jak i flexitarianie. Są osoby po technologii żywienia, dietetyczka, ogrodnik z zamiłowania i pasjonat kawy. Każda z tych osób wnosi dużo do zespołu i swoją pasją dzieli się z innymi. – dodaje Ślipko.


Praca w sklepie ekologicznym wymaga przecież tego, by pracownik znał się na produktach w sklepie, w którym pracuje i wiedział, czym różnią się od tego, co można znaleźć w innych punktach.

 

 

Czytaj takżePłace w Polsce wkrótce będą jawne. „Nie jesteśmy na to gotowi” – ocenia ekspert rynku pracy


W Carrefour BIO rozwiązuje się ten problem poprzez cykle szkoleń wstępnych oraz ciągłe wsparcie pracowników już w trakcie pracy.

 

– Nasi pracownicy przed otwarciem pierwszego sklepu Carrefour BIO przy ulicy Marszałkowskiej w Warszawie przeszli szkolenie z całego konceptu sklepu BIO. Dowiedzieli się, dlaczego go otwieramy, jaka jest misja sklepu oraz to, że wszystkie nasze działania są spójną strategią firmy Carrefour, której zależy na tym, by żywność ekologiczna była dostępna szeroko i w przystępnej cenie – wyjaśnia Michał Ślipko.


– Nowych pracowników szkolimy z podstawowej wiedzy zarówno poprzez wewnętrzny system szkoleń online jak i na żywo, w sklepie. To zespół jest odpowiedzialny za wdrożenie nowych kolegów i koleżanek do bieżącej pracy – dodaje ekspert.

Czy specjalizacja w sprzedaży ekożywności daje większe możliwości zatrudnienia? Na pewno liczba sklepów oferujących produkty wegetariańskie, bio czy wegańskie będzie rosła.

 

-------

* W 2017 roku wegetarianie stanowili 3% społeczeństwa (bad. Homo Homini), w 2010 -1 % (bad. CBOS),

** Raport „Żywność ekologiczna w Polsce 2018” IMAS INTERNATIONAL

 

 Czytaj także: Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Więcej artykułów "Sieci handlowe"

Polecane oferty

  • Kwalifikowany Agent Ochrony (wpis KPOF)

    Juwentus Serwis sp. z o.o.   Wrocław, Centrum    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie  pełny etat   34,50 zł brutto/godz.
    8 godz.
    ZADANIA: działania związane z ochroną fizyczną mienia; umiejętność przewidywania i oceny podejmowanych działań; obchody kontrolne; godne reprezentowanie firmy;
  • Sprzedawca działu mięsno-wędliniarskiego

    Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe TOPAZ   Dobre (pow. miński, gm. Dobre)    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    9 godz.
    Twoje główne zadania: zapewnienie profesjonalnej obsługi Klientów zgodnie ze standardami firmy, dbałość o właściwą ekspozycję towarów na dziale świeżym - mięso, wędliny, sery itp. i monitorowanie terminów przydatności do spożycia, aktywna sprzedaż produktów, dbałość o...
  • Kasjer - Sprzedawca

    Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe TOPAZ   Warszawa, Ochota, ul. Grójecka 70    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    9 godz.
    Twoje główne zadania: zapewnienie profesjonalnej obsługi Klientów zgodnie ze standardami firmy; obsługa kasy fiskalnej; dbałość o właściwą ekspozycję produktów; monitorowanie terminów przydatności do spożycia;
  • Sprzedawca działu mięsno-wędliniarskiego

    Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe TOPAZ   Wyszków, ul. Gen. Józefa Sowińskiego 65    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    11 godz.
    Twoje główne zadania: zapewnienie profesjonalnej obsługi Klientów zgodnie ze standardami firmy; dbałość o właściwą ekspozycję towarów na dziale świeżym - mięso, wędliny, sery itp. monitorowanie terminów przydatności do spożycia; aktywna sprzedaż produktów; dbałość o porządek...
  • Kasjer - Sprzedawca

    Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe TOPAZ   Bielany-Żyłaki, k. Sokołowa Podlaskiego    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie / o pracę
    11 godz.
    Twoje główne zadania: zapewnienie profesjonalnej obsługi Klientów zgodnie ze standardami firmy; obsługa kasy fiskalnej; dbałość o właściwą ekspozycję produktów; monitorowanie terminów przydatności do spożycia;
  • Specjalista ds. Tworzenia Opisów Produktowych

    Media Expert   Złotów, Za Dworcem 1D    praca zdalna
    specjalista junior / mid  umowa zlecenie  pełny etat
    11 godz.
    Twoje zadania: współpraca z zespołem Kreatorów w zakresie wprowadzania opisów, specyfikacji i danych technicznych produktów; weryfikacja poprawności wprowadzonych danych produktowych na podstawie parametrów technicznych producenta; dodawanie zdjęć, dokumentów oraz niezbędnych danych do...

Najnowsze artykuły

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek

Kto w tym roku dostanie premię świąteczną? Jeśli i Ty zadajesz sobie to pytanie, musisz wiedzieć, że w niektórych przypadkach pracodawca wręcz ma obowiązek wypłacić taki dodatek. Zobacz, czy jesteś w grupie pracowników, którym premia się należy, a także jak się ustala jej wysokość i czy premia świąteczna przepada, jeśli pracownik jest na urlopie lub zwolnieniu.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

W grudniu obchodzimy Światowy Dzień AIDS. To ważne święto, gdyż świadomość tego, czym jest AIDS i jak można zarazić się HIV wciąż jest niska, a osoby z AIDS/HIV nadal doświadczają ostracyzmu, także na rynku pracy. W związku z tym wyjaśniamy, czy osoba z wirusem może wykonywać każdą pracę, czy stanowi zagrożenie dla współpracowników, a także czy chory musi poinformować pracodawcę o AIDS.

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego

Jak przetrwać w pracy do 16:00, gdy masz już wszystkiego dość, a na zegarze nie ma nawet 9:00? Mobilizowanie samego siebie, szczególne w tzw. Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny poniedziałek w roku, może wydawać się wyjątkowo trudne. Jednak zamiast poddawać się ponuremu nastrojowi, proponujemy podejść do zadania metodycznie. Sprawdź, jak wykorzystać mechanizmy automotywacji.

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Wigilia w pracy – jak się ubrać?

Krótkie spotkanie podczas lunchu, półoficjalne wyjście po pracy, wystawna kolacja wigilijna w restauracji... Niezależnie od tego, jak w Twojej firmie obchodzi się święta, pewne jest, że w czasie spotkania obowiązuje pewien dress code. – Wigilia firmowa to nie czas na eksperymenty – zaznacza stylistka Klaudia Budzyńska-Jędrczak. Podpowiadamy, jak się ubrać, by uniknąć modowej wpadki.