Kto w tym roku dostanie premię świąteczną? Jeśli i Ty zadajesz sobie to pytanie, musisz wiedzieć, że w niektórych przypadkach pracodawca wręcz ma obowiązek wypłacić taki dodatek. Zobacz, czy jesteś w grupie pracowników, którym premia się należy, a także jak się ustala jej wysokość i czy premia świąteczna przepada, jeśli pracownik jest na urlopie lub zwolnieniu.
Lista stanowisk - Dietetyk
Polecane oferty - Medycyna / Opieka zdrowotna
-
Dietetyk / Dietetyczka
Praca.pl Lubin praca stacjonarnaspecjalista junior / mid / senior umowa o pracę pełny etat rekrutacja online aplikuj bez CV -
Dietetyk
specjalista junior / mid / senior umowa o pracę pełny etat aplikuj szybko aplikuj bez CV
Dietetyk
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Dietetyk zajmuje się badaniem produktów żywnościowych, planowaniem, nadzorowaniem i stosowaniem zasad żywienia zarówno dla osób indywidualnych, jak i całych zbiorowości. Dba on o prawidłowe i racjonalne odżywianie, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. W tym celu musi posiadać szeroką wiedzę o pochodzeniu żywności, o procesach przygotowania potraw, a także o dostosowaniu żywności do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku. Dietetyk w oparciu o swoją wiedzę opracowuje receptury potraw, a także nadzoruje poszczególne etapy ich przygotowania.
Wiedza dietetyka jest szczególnie potrzebna osobom, które cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego, nerek, choroby metaboliczne, układu krążenia. Stąd dietetyka można spotkać w szpitalach czy sanatoriach. Jego zadaniem jest wspomóc proces leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawić samopoczucie pacjenta poprzez odżywianie, dlatego musi doskonale znać nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też skutki działania produktów żywnościowych. Z jego wiedzy korzystają także sportowcy, którzy właściwą dietę wykorzystują do osiągnięcia najwyższej formy i wydolności organizmu.
WARUNKI PRACY
Dietetyk najczęściej pracuje w placówkach żywienia zbiorowego jak szpitale, sanatoria, w zakładach przemysłu spożywczego. Jego praca ma charakter zespołowy, gdyż dietę i jadłospis układa sam dietetyk, jednak za jej przygotowanie odpowiedzialne są już podległe mu zespoły ludzi. Ponadto w przypadku chorych dietetyk, układając zalecenia żywnościowe, musi współpracować z ich lekarzem, często z rodziną, która będzie odpowiedzialna za realizowanie diety.
Dietetyk pracuje zazwyczaj w stałych godzinach w ciągu dnia. Jego praca nie podlega ciągłej kontroli, gdyż wszystkie czynności wykonuje się według określonych procedur. Układając zalecenia żywieniowe dietetyk jest odpowiedzialny za zdrowie i bezpieczeństwo osób, które mu zaufały.
WYMAGANIA
Pracując z ludźmi i dla ludzi dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Na pewno przydatna będzie łatwość nawiązywania kontaktu z ludźmi oraz umiejętność wczuwania się w ich problemy i oczekiwania. Musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem czy rehabilitantem. Opracowywanie diety nie będzie możliwe bez szerokich zainteresowań dietetyka naukami przyrodniczymi, a w szczególności fizjologią i biochemią oraz dietetyką. Przydatne są też podstawowe zdolności kulinarne.
Powinny go cechować spostrzegawczość i zdolność logicznego myślenia. Gdy w zakres jego obowiązków jest włączone zarządzanie zespołem ludzi odpowiedzialnych za przygotowanie posiłków, to musi także posiadać zdolności kierownicze. Ponadto powinien posiadać dobry wzrok, smak i węch.
Do przeciwwskazań zdrowotnych zalicza się alergie pokarmowe oraz niewydolność układów krążenia i oddechowego. W związku z tym, że dietetyk może mieć bezpośredni kontakt z żywnością musi cechować się nienagannym zdrowiem. Wykluczone jest nosicielstwo chorób zakaźnych.
WARUNKI PODJĘCIA PRACY
Aby zostać dietetykiem powinno się ukończyć studia o odpowiedniej specjalności, choć nie jest to obowiązkowe. Wiedzę można zdobyć także w szkole policealnej lub technikum, jednak zadania, którym będzie musiał sprostać dietetyk będą wymagać od niego szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej.
Dietetykę studiuje się na akademiach rolniczych lub od niedawna na akademiach medycznych.
Nie ma przeciwwskazań, by dietetykiem zostać w wieku 30 i więcej lat. Gdy ktoś miał dłuższą przerwę w zatrudnieniu lub później nabył odpowiednie kwalifikacje może znaleźć zatrudnienie.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Dietetyk łączy umiejętności technologa żywienia i lekarza, stąd może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalach, jak i w gastronomii.
Dobierając odpowiednie produkty i technologie sporządzania potraw wspomaga zarówno chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Do jego zadań należeć też może zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia. W gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.
ZAROBKI
Podobnie jak w przypadku większości zawodów dietetyk na początku kariery nie może liczyć na duże zarobki. Instytuty badawcze, szpitale lub inne jednostki budżetowe dają możliwość zarobienia w granicach 1600 zł - 2700 zł. Nieco lepiej jest w gastronomii. Zarobki wzrastają wraz ze zdobywanym doświadczeniem i awansem.
Najnowsze oferty - Medycyna / Opieka zdrowotna
-
Dietetyk
specjalista junior / mid / senior umowa o pracę pełny etat aplikuj szybko aplikuj bez CV -
Operations Specialist (healthcare)
specjalista (mid) kontrakt B2B -
Dietetyk / Dietetyczka
specjalista junior / mid / senior umowa o pracę pełny etat aplikuj szybko aplikuj bez CV -
Dietetyk / Dietetyczka
specjalista junior / mid / senior umowa o pracę pełny etat aplikuj szybko aplikuj bez CV
Najnowsze artykuły
Premia świąteczna – komu przysługuje, podatek
Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog
Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.
AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?
W grudniu obchodzimy Światowy Dzień AIDS. To ważne święto, gdyż świadomość tego, czym jest AIDS i jak można zarazić się HIV wciąż jest niska, a osoby z AIDS/HIV nadal doświadczają ostracyzmu, także na rynku pracy. W związku z tym wyjaśniamy, czy osoba z wirusem może wykonywać każdą pracę, czy stanowi zagrożenie dla współpracowników, a także czy chory musi poinformować pracodawcę o AIDS.
Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem
Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?
Automotywacja, czyli jak motywować siebie samego
Jak przetrwać w pracy do 16:00, gdy masz już wszystkiego dość, a na zegarze nie ma nawet 9:00? Mobilizowanie samego siebie, szczególne w tzw. Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny poniedziałek w roku, może wydawać się wyjątkowo trudne. Jednak zamiast poddawać się ponuremu nastrojowi, proponujemy podejść do zadania metodycznie. Sprawdź, jak wykorzystać mechanizmy automotywacji.
Wigilia w pracy – jak się ubrać?
Krótkie spotkanie podczas lunchu, półoficjalne wyjście po pracy, wystawna kolacja wigilijna w restauracji... Niezależnie od tego, jak w Twojej firmie obchodzi się święta, pewne jest, że w czasie spotkania obowiązuje pewien dress code. – Wigilia firmowa to nie czas na eksperymenty – zaznacza stylistka Klaudia Budzyńska-Jędrczak. Podpowiadamy, jak się ubrać, by uniknąć modowej wpadki.
Najnowsze komunikaty
Best Quality Employer 2025 – zostań częścią elitarnego grona liderów rynku pracy
Ruszyła 10. edycja ogólnopolskiego programu Best Quality Employer. To inicjatywa, która ma na celu uhonorowanie firm wyznaczających najwyższe standardy w dziedzinach takich jak polityka zatrudnienia, troska o rozwój pracowników i kultura organizacyjna przedsiębiorstwa.
Praca.pl zaprasza na konferencję UCL Leaders - Londyn, 20-21.01.2023
Już 20 i 21 stycznia 2023 roku w Londynie odbędzie się kolejna edycja jednej z największych konferencji studenckich w Wielkiej Brytanii - UCL Leaders. Konferencja, organizowana w całości przez studentów najlepszych uczelni międzynarodowych, corocznie przyciąga setki uczestników - obecnych liderów i ich następców.
Praca.pl zaprasza na konferencję Internal Communication Meeting 2
O aktualnych trendach w komunikacji wewnętrznej będziemy rozmawiać również podczas Internal Communication Meeting 2 (20 października 2021).
Seks poprawia jakość pracy
Wbrew pozorom fantazjowanie o seksie może wpływać pozytywnie na jakość pracy. Dlaczego?